Chiazaad

Wat is het?

Chia zaadjes zijn zwart of wit en lijken qua voedingswaarde op lijnzaad. Ze zijn rijk aan vezels en omega 3 vetten, aminozuren, maar bevatten weinig opneembare koolhydraten. Als je ze mengt met een vloeistof zoals water, sap of plantaardige melk nemen ze dat water op en krijgen een gel-achtige substantie.

Waar gebruik je het voor?

De zaadjes hebben een neutrale smaak en kunnen dus in allerlei gerechten worden verwerkt. Je kunt er bijvoorbeeld pudding van maken, of de gel gebruiken als eivervanger in baksels.

Waar kun je het kopen?

Chia zaad is inmiddels in heel veel natuurvoedinswinkels te koop, bijvoorbeel bij Ekoplaza, De Tuinen en De GezondheidsWinkel.

Recepten

Recepten met: "chiazaad", "chiazaadjes", "chia", "chiazaden".

Frans cashewkaasje

Cashew brie, veganistisch, zonder melk

Dit notenkaasje lijkt qua smaak een beetje op Brie of Camenbert. De textuur is ietsje steviger dan die van de gemiddelde Franse kaas, maar wel lekker romig. Wij eten deze kaas graag op een toastje of als onderdeel van een kaasplankje.

Veganistische gevulde ‘eieren’

Gevulde 'eieren', veganistisch

Dit plantaardige alternatief voor gevulde eieren is qua uiterlijk en textuur bijna niet van echt te onderscheiden. Het recept is niet moeilijk (makkelijker dan gevulde kippeneieren vind ik), maar je moet wel even agar en zwart zout in huis halen.

Amandel-knoflookkaasje

Amandel-knoflookkaas, veganistisch, zonder melk

Deze knoflookkaas op basis van amandelen wordt gebakken in de oven en is daardoor lekker stevig met een mooi bruin korstje en een witte binnenkant. Eet hem los, op een toastje of in een salade.

Vegan challenge

Ben je geïnteresseerd in veganisme of speel je met de gedachte om veganist te worden? Schrijf je dan in voor de VeganChallenge!