Cashewnoten kun je geroosterd (goudbruin) en ongeroosterd (crèmewit) kopen. Die ongeroosterde cashews zijn niet echt rauw, want tijdens het oogstproces worden ze meestal verhit. Sommige biowinkels verkopen ook ‘echt’ rauwe, onverhitte cashewnoten, maar die zijn veel duurder. Voor recepten die om ‘rauwe’ cashews vragen, kun je eigenlijk altijd gewoon de ongeroosterde gebruiken.
Waar gebruik je ze voor?
Geroosterde cashewnoten zijn lekker als snack of als ‘vleesvervanger’ in Oosterse roerbakschotels en andere gerechten. Ongeroosterde cashews kun je weken en pureren om lekkere plantaardige kaas, room, of melk te maken, die je kunt gebruiken in allerlei gerechten van hartige sauzen tot gebak.
Waar zijn ze te koop?
Geroosterde cashewnoten vind je in vrijwel iedere supermarkt. Voor ongeroosterde cashews moet je wat beter zoeken. Het goedkoopst zijn ze meestal bij Aziatische toko’s en vreemd genoeg bij Lidl supermarkten (+/- €10 per kilo). De meeste biowinkels verkopen ze ook, maar daar betaal je er wat meer voor.
Dit notenkaasje lijkt qua smaak een beetje op Brie of Camenbert. De textuur is ietsje steviger dan die van de gemiddelde Franse kaas, maar wel lekker romig. Wij eten deze kaas graag op een toastje of als onderdeel van een kaasplankje.
Deze fijne pastaschotel is bijna een éénpansgerecht, alleen de kaassaus heeft een apart steelpannetje nodig. Een lekkere, snelle én gezonde avondmaaltijd.
Dit plantaardige alternatief voor gevulde eieren is qua uiterlijk en textuur bijna niet van echt te onderscheiden. Het recept is niet moeilijk (makkelijker dan gevulde kippeneieren vind ik), maar je moet wel even agar en zwart zout in huis halen.
Zelfs als er buiten sneeuw ligt eten David en ik nog graag af en toe een salade, zoals deze stevig vullende Marrokaans getinte salade met wintergroentes.
Deze knoflookkaas op basis van amandelen wordt gebakken in de oven en is daardoor lekker stevig met een mooi bruin korstje en een witte binnenkant. Eet hem los, op een toastje of in een salade.
Zachte aubergines met smakelijke tofuvulling, spinazie, olijven en tomatensaus. Deze heerlijke ovenschotel ziet er feestelijk uit en je kunt hem makkelijk van te voren maken.
Handige sauspoedermix die je aan kunt maken met water, net als een pakje uit de supermarkt. Lekker makkelijk en ideaal als je snel even een sausje bij je maaltijd wilt maken.