Cashewnoten

Engels: Cashew nuts

Geroosterd of rauw?

Cashewnoten kun je geroosterd (goudbruin) en ongeroosterd (crèmewit) kopen. Die ongeroosterde cashews zijn niet echt rauw, want tijdens het oogstproces worden ze meestal verhit. Sommige biowinkels verkopen ook ‘echt’ rauwe, onverhitte cashewnoten, maar die zijn veel duurder. Voor recepten die om ‘rauwe’ cashews vragen, kun je eigenlijk altijd gewoon de ongeroosterde gebruiken.

Waar gebruik je ze voor?

Geroosterde cashewnoten zijn lekker als snack of als ‘vleesvervanger’ in Oosterse roerbakschotels en andere gerechten. Ongeroosterde cashews kun je weken en pureren om lekkere plantaardige kaas, room, of melk te maken, die je kunt gebruiken in allerlei gerechten van hartige sauzen tot gebak.

Waar zijn ze te koop?

Geroosterde cashewnoten vind je in vrijwel iedere supermarkt. Voor ongeroosterde cashews moet je wat beter zoeken. Het goedkoopst zijn ze meestal bij Aziatische toko’s en vreemd genoeg bij Lidl supermarkten (+/- €10 per kilo). De meeste biowinkels verkopen ze ook, maar daar betaal je er wat meer voor.

Recepten

Vegan blauwschimmelkaas van cashewnoten

6 February 2018 - 10:30 door Martine onder Bijgerecht
Kenmerken: , , ,
Voor: 2 ronde kaasjes
Vegan blauwschimmelkaas Vegan blauwschimmelkaas met echte schimmel, die net zo smaakt als een kaas van koemelk. Het bestaat en met een paar simpele stukken keukengereedschap, een zak noten en een buisje schimmelcultuur kun je het zelf maken. Eerder postte ik al recepten voor een echte vegan brie en een geitenkaas-achtige schimmelkaas. Dit recept is geïnspireerd door de […]

Vegan kaassoep met broccoli

7 March 2018 - 16:05 door Martine onder Soepen
Kenmerken: , , , ,
Voor: 4-6 personen
Vegan kaassoep met broccoli Deze soep smaakt naar oude kaas! Tenminste, dat denkt mijn smaak die inmiddels al zo’n vijf jaar geen koemelkkaas meer heeft geproefd. Het is in ieder geval een heel lekker hartig en prachtig geel soepje voor een koude winteravond. Het recept is geïnspireerd door de Cheddary Broccoli Soup uit het boek Isa Does It van […]

Gerijpte cashew-gierstkaas

27 September 2017 - 11:11 door Martine onder Bijgerecht
Kenmerken: , , , ,
Voor: 2 kleine kaasjes
Vegan cashew-gierstkaas met geotrichum Dit is zonder twijfel de lekkerste vegan kaas die ik tot nu toe geproefd heb! De deelnemers van mijn kaasworkshop waren er ook weg van. Hij is romig en stevig tegelijk en heeft een heerlijk volle geitenkaas-achtige smaak. Hij is heerlijk op een broodje of salade, maar hij komt het best tot zijn recht als […]

Tex-Mex enchilada ‘lasagne’

24 June 2014 - 10:09 door Martine onder Avondmaaltijd
Kenmerken: , , ,
Voor: 4 personen
Mexicaanse enchilada lasagne, vegan Heb je een luie dag? Voor deze ovenschotel hoef je niet te koken. Meng de ingrediënten voor de vulling in een kom en maak cashewroom in de blender. Daarna is het een kwestie van ovenschaal vullen, bakken en eten!

Nacho’s met linzengehakt en cashew queso

12 May 2014 - 10:59 door Martine onder Avondmaaltijd
Kenmerken: , , , , , ,
Voor: 2-4 personen
Nacho's met linzengehakt en cashew queso, vegan Deze nacho's staan in een handomdraai op tafel en zijn dus heel geschikt voor een fijne doordeweekse maaltijd. Chips bij het avondeten! Wie wil dat nou niet?