Cashewnoten

Engels: Cashew nuts

Geroosterd of rauw?

Cashewnoten kun je geroosterd (goudbruin) en ongeroosterd (crèmewit) kopen. Die ongeroosterde cashews zijn niet echt rauw, want tijdens het oogstproces worden ze meestal verhit. Sommige biowinkels verkopen ook ‘echt’ rauwe, onverhitte cashewnoten, maar die zijn veel duurder. Voor recepten die om ‘rauwe’ cashews vragen, kun je eigenlijk altijd gewoon de ongeroosterde gebruiken.

Waar gebruik je ze voor?

Geroosterde cashewnoten zijn lekker als snack of als ‘vleesvervanger’ in Oosterse roerbakschotels en andere gerechten. Ongeroosterde cashews kun je weken en pureren om lekkere plantaardige kaas, room, of melk te maken, die je kunt gebruiken in allerlei gerechten van hartige sauzen tot gebak.

Waar zijn ze te koop?

Geroosterde cashewnoten vind je in vrijwel iedere supermarkt. Voor ongeroosterde cashews moet je wat beter zoeken. Het goedkoopst zijn ze meestal bij Aziatische toko’s en vreemd genoeg bij Lidl supermarkten (+/- €10 per kilo). De meeste biowinkels verkopen ze ook, maar daar betaal je er wat meer voor.

Recepten

Recepten met: "cashews", "cashewnoten", "ongeroosterde cashewnoten".

Sesam-wortelmuffins, glutenvrij

Sesam-wortelmuffins, glutenvrij, veganistisch, zonder melk, zonder ei Door alle tahin en sesamzaadjes die erin zitten, zijn deze muffins kleine calciumkampioenen. Ze zijn ook nog eens erg lekker. Ideaal voor een snel ontbijtje of een gezond tussendoortje dus!

Indiase ‘omeletten’ van kikkererwtenmeel

Pudla, kikkererwtenmeel, veganistisch

Deze dikke Indiase pannenkoekjes van kikkererwtenmeel met fijngehakte groentes lijken qua uiterlijk een beetje op een omelet, maar de smaak en textuur houden het midden tussen een groentenburger en een hartige pannenkoek. Heel lekker, makkelijk te maken, voedzaam en gezond!

Ribollita

Ribolitta tomatensoep, veganistisch

Deze stevige Italiaanse maaltijdsoep is een voltreffer voor grote gezelschappen. Iedereen wil het recept van je hebben, ook de vleeseters! Ribollita betekent twee keer koken, dus dit recept maak je van te voren en hoef je op het moment suprême alleen maar op te warmen.

Mexicaans ‘draadjesvlees’ met ogenbonen

Jackfruit 'draadjesvlees' met ogenbonen, veganistisch

Schrik niet, dit draadjesvlees is geheel plantaardig! Het is gemaakt van jackfruit, een Zuid-Amerikaanse vrucht. Eet de malse gekruide jackfruit in een wrap, taco of pitabroodje, of gewoon met gekookte rijst en maak er een lekker frisse salade bij.

Curry met bloemkool en peren uit de oven

Bloemkoolcurry met peer uit de oven, veganistisch

Deze curry maak je niet in een pan, maar in een schaal in de oven. Handig als je er niet te veel naar om wilt hoeven kijken of het fornuis voor iets anders wilt gebruiken. De zoete smaak van de warme peren combineert fantastisch met de hartige smaak van de kokosmelk en specerijen.

De simpelste pannenkoeken

Pannenkoeken, veganistisch, zonder melk, zonder ei

De ingrediënten voor deze super eenvoudige veganistische pannenkoeken vind je in elk land en in elke keuken. Handig als je bij je oma pannenkoeken wilt bakken, of op de camping, eigenlijk overal waar je misschien geen eivervangers en plantaardige melk hebt.

Romige venkeltaart

Venkeltaart met notenroomvulling, veganistisch

Ik had in een ouderwetse hartige taart met lekker veel romige KAAS. Gelukkig weet ik ondertussen heel goed hoe ik dat moet oplossen zonder er koeien of andere dieren voor lastig te vallen.

Linzendal met wintergroente

Linzendal met pastinaak, koolrabi en wortel, veganistisch

Hollandse wintergroente en Indiase kruiden combineren verrassend genoeg heel goed met elkaar. De smaken van pastinaak, wortel en koolraap komen in deze curry heerlijk tot hun recht.