Boekweit

Engels: buckwheat

Boekweit heeft eiwit-rijke pyramide-vormige korrels en een noot-achtige smaak. Het is geen graan maar lid van de duizendknoopfamilie en is dus glutenvrij. Als je de boekweit lang kookt krijg je pap, maar met een minuutje of 10 koken heb je een heerlijk ‘graan’ voor bij de warme maaltijd. Boekweit combineert goed met onder andere paddestoelen, prei en rooktofu. Van boekweitmeel kun je lekkere pannenkoeken bakken. Geroosterde boekweit heet kasha en heeft een nog wat sterker geaccentueerde noten-smaak. Boekweit is te koop in biowinkels en sommige Turkse supermarkten. Boekweitmeel is ook in veel supermarkten te koop.

Recepten

Recepten met: "boekweit", "boekweitmeel", "kasha".

Frans cashewkaasje

Cashew brie, veganistisch, zonder melk

Dit notenkaasje lijkt qua smaak een beetje op Brie of Camenbert. De textuur is ietsje steviger dan die van de gemiddelde Franse kaas, maar wel lekker romig. Wij eten deze kaas graag op een toastje of als onderdeel van een kaasplankje.

Veganistische gevulde ‘eieren’

Gevulde 'eieren', veganistisch

Dit plantaardige alternatief voor gevulde eieren is qua uiterlijk en textuur bijna niet van echt te onderscheiden. Het recept is niet moeilijk (makkelijker dan gevulde kippeneieren vind ik), maar je moet wel even agar en zwart zout in huis halen.

Amandel-knoflookkaasje

Amandel-knoflookkaas, veganistisch, zonder melk

Deze knoflookkaas op basis van amandelen wordt gebakken in de oven en is daardoor lekker stevig met een mooi bruin korstje en een witte binnenkant. Eet hem los, op een toastje of in een salade.

Vegan challenge

Ben je geïnteresseerd in veganisme of speel je met de gedachte om veganist te worden? Schrijf je dan in voor de VeganChallenge!