Baksoda is natriumbicarbonaat in poedervorm. Het wordt ook wel zuiveringszout of dubbelkoolzure soda genoemd. Bakpoeder is een mengsel van baksoda en zure ingrediënten zoals citroenzuur of wijnsteenzuur.
Waar gebruik je het voor?
Zowel baksoda als bakpoeder kunnen worden gebruikt om gebak te laten rijzen. Baksoda werkt alleen als er zure ingrediënten aan het deeg of beslag zijn toegevoegd zoals azijn, citroensap, yoghurt, koffie of cacao. Bakpoeder kan ook in niet-zuur beslag worden gebruikt, omdat het zelf al zuur bevat.
Baksoda kan in wat grotere hoeveelheden ook worden gebruikt als schoonmaakmiddel. Met name in combinatie met azijn of citroensap heeft het een vrij sterke reinigende werking.
Baksoda vervangen door bakpoeder?
Eén theelepel baksoda in een recept kun je vervangen door 2 à 3 theelepels bakpoeder. Als er azijn of een ander zuur in de oorspronkelijke ingrediënten staat, kun je dat eventueel weglaten.
Andersom bakpoeder door baksoda vervangen kan ook. Neem 1/3 theelepel baksoda voor elke theelepel bakpoeder, en voeg eventueel een klein scheutje azijn toe aan het beslag. Houdt er wel rekening mee dat baksoda meteen reageert zodra het in contact komt met vloeibaar zuur, dus zet het beslag snel in de oven.
Waar is het te koop?
Bakpoeder is te koop bij vrijwel iedere Nederlandse supermarkt. Sommige supermarkten hebben tegenwoordig ook baksoda, maar je maakt meer kans bij een toko, biowinkel of apotheek. Bij toko’s is de baksoda vaak heel goedkoop, €1,50 voor een pak van 400 gram.
David eet voor de lunch vaak een paar sneetjes van dit brood met notenpasta of tartex paté erop, een fijne vullende lunch. De smaak is vergelijkbaar met 'gewoon' bruinbrood, maar de textuur is iets veerkrachtiger, vanwege het hoge percentage glutenmeel.
Paas- en kerststollen uit de winkel bevatten bijna altijd eieren en melk. En de enkele keer dat er dan een keer eentje bijzit die wel plantaardig is, dan blijkt het een droge hap. Je zou bijna denken dat je zonder dierlijke producten geen lekkere stol kunt maken. Gelukkig is dat niet waar!
Deze Indiaas gekruide tofu blokjes zijn een makkelijk en lekker gerechtje voor bij een rijsttafel, maar je kunt ze ook eten in een wrap, in een traditionele aardappelen-groente-tofu combinatie, of zelfs los als snack. Ze bevatten erg weinig koolhydraten, dus ze passen ook in een koolhydraatarm dieet.
Chia pudding is zo ongeveer de makkelijkst te maken pudding die er bestaat. Het hoeft niet te koken, je kunt gewoon de ingrediënten mengen en te wachten tot de zaadjes de melk opnemen en in een gel veranderen.
Dit is een heerlijke zachte chocolademousse waarvan niemand gelooft dat het voor meer dan de helft uit tofu bestaat. Voor een mild smakende versie neem je de lage dosis chocolade en suiker, voor een heftige chocoladesmaak de hoge dosis.
Toen ik klein was bakte mijn Zeeuwse oma voor verjaardagen en familiebijeenkomsten altijd wafels. Ik eet ze tegenwoordig nog maar zelden en als het er dan een keer van komt moet ik ze meestal zelf bakken, maar iedere keer dat ik ze eet vind ik ze weer zo ontzettend lekker!
Deze koekjes zijn heerlijk knapperig, en blijven dat ook als je ze een paar dagen bewaart. Vergeleken met andere koekjes zijn deze ook redelijk gezond omdat ze voornamelijk uit volkoren granen bestaan, met relatief weinig suiker. Je kunt eindeloos experimenteren met de de smaken en ingrediënten. Probeer ze bijvoorbeeld eens met fijngehakte noten, gedroogde vruchten […]
Lekker notenbrood, gevonden op een los blaadje in een kookboek van Davids oma. Dit notenbrood is makkelijk koolhydraatarm te maken als je het meel vervangt door de bakmix. De suiker en rozijnen kun je weglaten of vervangen door zoetmiddel en wat ongezoete gedroogde bessen (bijvoorbeeld goji bessen)