Baksoda en bakpoeder

Engels: baking soda/baking powder

Wat is het?

Baksoda is natriumbicarbonaat in poedervorm. Het wordt ook wel zuiveringszout of dubbelkoolzure soda genoemd. Bakpoeder is een mengsel van baksoda en zure ingrediënten zoals citroenzuur of wijnsteenzuur.

Waar gebruik je het voor?

Zowel baksoda als bakpoeder kunnen worden gebruikt om gebak te laten rijzen. Baksoda werkt alleen als er zure ingrediënten aan het deeg of beslag zijn toegevoegd zoals azijn, citroensap, yoghurt, koffie of cacao. Bakpoeder kan ook in niet-zuur beslag worden gebruikt, omdat het zelf al zuur bevat.

Baksoda kan in wat grotere hoeveelheden ook worden gebruikt als schoonmaakmiddel. Met name in combinatie met azijn of citroensap heeft het een vrij sterke reinigende werking.

Baksoda vervangen door bakpoeder?

Eén theelepel baksoda in een recept kun je vervangen door 2 à 3 theelepels bakpoeder. Als er azijn of een ander zuur in de oorspronkelijke ingrediënten staat, kun je dat eventueel weglaten.

Andersom bakpoeder door baksoda vervangen kan ook. Neem 1/3 theelepel baksoda voor elke theelepel bakpoeder, en voeg eventueel een klein scheutje azijn toe aan het beslag. Houdt er wel rekening mee dat baksoda meteen reageert zodra het in contact komt met vloeibaar zuur, dus zet het beslag snel in de oven.

Waar is het te koop?

Bakpoeder is te koop bij vrijwel iedere Nederlandse supermarkt. Sommige supermarkten hebben tegenwoordig ook baksoda, maar je maakt meer kans bij een toko, biowinkel of apotheek. Bij toko’s is de baksoda vaak heel goedkoop, €1,50 voor een pak van 400 gram.

Recepten

Zuurdesem naanbrood

18 September 2013 - 11:42 door Martine onder Bijgerecht, Lunch
Kenmerken: , , ,
Voor: Maakt 12 kleine naanbroden, genoeg 4-6 personen
Zuurdesem naanbrood, veganistisch Veel recepten voor naan maken gebruik van yoghurt, maar die heb je hier niet nodig omdat de desem zelf al een lekker hartige smaak en zachte luchtige textuur geeft. Ondaks dat dit dus een echt budgetrecept is zonder gist en yoghurt, doet de smaak niet onder voor naan van een Indiaas restaurant.

Maak je eigen zuurdesem starter + recept voor pannenkoekjes

19 July 2013 - 21:03 door Martine onder Lunch, Ontbijt
Kenmerken: , , , , ,
Voor: 1 à 2 personen
Luchtige zuurdesem pannenkoekjes, zonder melk, zonder ei, veganistisch Ik ben helemaal in de ban van de zuurdesem. Met deze wilde gistcultuur kun je deeg laten rijzen, net zoals met gist uit de winkel. Alleen is deze gist gratis, want je kunt hem zelf in je eigen keuken kweken met meel en water. Ik geef je instructies voor het kweken van een starter en een receptje voor luchtige desem pancakes.

Sinaasappel cake

8 May 2013 - 8:34 door Martine onder Cake en gebak
Kenmerken: , , , , , ,
Voor: 8-10 personen
Sinaasappelcake, veganistisch, zonder ei, zonder melk Deze prachtige oranje cake is perfect voor Koningsdag, of voor elke andere dag dat je zin hebt in een lekker luchtige cake met een frisse smaak. De cake is heel makkelijk te maken, en alle ingrediënten komen uit de supermarkt. Pas op, want het beslag is zo lekker, dat je het misschien wel niet wilt bakken!

Indiase ‘omeletten’ van kikkererwtenmeel

13 March 2013 - 12:55 door Martine onder Avondmaaltijd, Bijgerecht, Lunch
Kenmerken: , , , , , ,
Voor: Lunch 2-3 personen (3 grote of 9 kleinere pudla's)
Pudla, kikkererwtenmeel, veganistisch

Deze dikke Indiase pannenkoekjes van kikkererwtenmeel met fijngehakte groentes lijken qua uiterlijk een beetje op een omelet, maar de smaak en textuur houden het midden tussen een groentenburger en een hartige pannenkoek. Heel lekker, makkelijk te maken, voedzaam en gezond!