Mexicaanse zwarte bonensoep met maisdumplings

Zwarte bonensoep met maisdumplings, veganistisch

Bij een potluck in een Amsterdams park heb ik vorig jaar een keer heerlijke zwarte bonensoep gegeten. Sindsdien wilde ik die soep graag een keer namaken. Dit is mijn eerste poging, niet precies zoals de soep van de picknick, maar wel heel lekker en simpel om te maken. Ik heb wat maisdumplings toegevoegd om er een echte maaltijdsoep van te maken.

Voor de dumplings heb je een speciaal soort maismeel nodig, want met gewone fijngemalen maïs worden ze veel te zacht en soppig. In het originele recept werd masa harina gebruikt, een meel voor tortilla's en tamales, gemaakt van mais die is behandeld met gebluste kalk. In Nederland is dit meel alleen in Mexicaanse specialiteitenwinkels te koop. Ik gebruikte daarom voorgekookt maismeel van het merk P.A.N. dat ik bij toko Dun Yong in Amsterdam had gekocht, waar op staat dat het ook geschikt is voor tamales.

Als je dit maismeel niet kunt vinden, kun je in plaats van dumplings een lekker maisbrood maken voor bij de soep. In het kookboek Veganomicon staat bijvoorbeeeld een heerlijk recept met gewoon maismeel. Maisbrood bak je in de oven. Je kunt het bij het serveren in de soep leggen, of gewoon op een bord ernaast geven. Ook zonder dumplings of maisbrood is dit trouwens een heel lekkere vullende soep.

Ingrediënten

1 kop = 240 ml = een flinke koffiemok

Voor de dumplings

Voor de soep

  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 ui, gesnipperd
  • 4 tenen knoflook, gesnipperd
  • 2 flinke wortels, in schijfjes of blokjes
  • 3 koppen (720 ml) groentebouillon
  • 3 koppen (2 blikjes) gekookte zwarte bonen (of kidneybonen)
  • 1 blik ontvelde tomaten, in stukjes
  • 2 theelepels gemalen komijnzaad
  • 1 theelepel gedroogde oregano
  • 1/2 theelepel chili vlokken
  • 1 laurierblad
  • zout naar smaak

Bereiding

Maak de dumplings

Meng het maismeel, bloem, bakpoeder en zout in een kom. Doe de melk, margarine en limoensap erbij en kneed het geheel tot een samenhangend deeg. Voeg eventueel wat extra vocht toe als het deeg erg droog en kruimelig is. Vorm ongeveer 16 à 20 balletjes van het deeg, leg ze naast elkaar op een bord en dek ze eventueel af zodat ze niet uitdrogen.

Maak de soep

Verhit de olie in een brede soeppan en fruit de ui tot hij glazig is. Doe de knoflook erbij en laat hem even meebakken. Voeg nu de wortels, bouillon, bonen, tomaten en kruiden toe en breng het geheel aan de kook.

Draai het vuur laag en leg de dumpling balletjes bovenop de soep. Het is niet erg als ze gedeeltelijk boven blijven drijven. Doe een deksel op de pan en laat de soep ongeveer 20 minuten zachtjes pruttelen. Let zeker in het begin op dat de soep niet te hard kookt, want dan kunnen de dumplings uit elkaar vallen.

Haal de pan van het vuur als de groente gaar is en de dumplings stevig zijn. Schep de soep goed om, breng hem eventueel op smaak met wat extra zout en laat hem nog minstens 10 minuten rusten om een beetje af te koelen en op smaak te komen. De soep wordt nog lekkerder als je hem een paar uur laat staan en dan opnieuw opwarmt. Serveer de soep zo, of geef er wat gepofte zoete aardappel bij.

Schrijf een reactie