Maismeel

Engels: corn meal

Wat is het?

Maismeel is gemaakt van gemalen maiskorrels. Er zijn fijngemalen en grove varianten van. Ik heb het liefst de fijngemalen soort, want die is het meest veelzijdig te gebruiken. In Nederland hebben we vooral geel maismeel, maar er bestaan ook witte en blauwe varianten.

Er zijn ook voorbewerkte soorten maismeel zoals masa harina, die voor speciale toepassingen worden bebruikt.

Verwar maismeel niet met maizena/maiszetmeel. Maismeel is gemaakt van de hele maiskorrel, terwijl maizena alleen het geraffineerde zetmeel bevat.

Waar gebruik je het voor?

Maismeel wordt in verschillende culturen gebruikt. In Zuid-Europa maakt men er polenta van, in de Verenigde staten bakken ze graag ‘corn bread’ voor bij de chili en in Mexico wordt mais verwerkt tot masa om onder andere tortilla’s van te maken. Ook in glutenvrije baksels wordt soms maismeel gebruikt.

Waar kun je het kopen?

Maismeel is te koop bij de meeste Turkse winkeltjes, Aziatische toko’s, natuurwinkels en bij sommige supermarkten.

Recepten

Supersnelle Mexicaanse taco’s

27 November 2019 - 8:31 door Martine onder Avondmaaltijd, Lunch
Kenmerken: , , , , ,
Voor: 2 personen
Supersnelle mexicaanse taco's, vegan Deze taco’s zijn zo snel klaar, dat ik ze regelmatig voor de lunch maak! Dit keer gebruikte ik authentieke Mexicaanse tortilla’s van blauwe maïs, maar met gewone gele tacoschelpen of zacht tortilla’s van tarwemeel kan het natuurlijk ook. Albert Heijn verkoopt kleine tortilla’s van het merk La Morena die volledig van maïsmeel gemaakt zijn. Ik […]

Mexicaanse zwarte bonensoep met maisdumplings

27 May 2013 - 13:10 door Martine onder Avondmaaltijd, Lunch, Soepen
Kenmerken: , , , ,
Voor: 4 personen
Zwarte bonensoep met maisdumplings, veganistisch Bij een potluck heb ik een keer heerlijke zwarte bonensoep gegeten. Dit is mijn eerste poging om de soep na te maken, niet precies zoals die van de picknick, maar wel heel lekker en simpel. Ik heb wat maisdumplings toegevoegd om er een echte maaltijdsoep van te maken.