Italiaanse seitan worstjes

9 April 2012 onder Bijgerecht
Kenmerken: , , , , ,
Voor: 6 kleine worstjes of 1 grote
seitan worst, vegetarisch, veganistisch, seitan, vleesvervanger, plantaardig, zonder ei, melkvrij, koolhydraatarm

Tarwegluten kunnen in het begin een beetje moeilijk zijn om mee te werken, maar met dit recept kan zo goed als niets misgaan, gewoon de instructies volgen. Daarna heb je heerlijke worstjes, die je precies de smaak kunt geven die jij lekker vindt en die bovendien veel goedkoper (en vaak plantaardiger) zijn dan vegaworst uit de winkel. Het recept is gebaseerd op de worstjes van de blog van Vegandad.

Je kunt de worstjes gebruiken in hotdogs, broodbeleg, salades, saus of soep, op de bbq etc. De kruiden in dit recept geven de worstjes een heel milde smaak, maar die kun je dus aanpassen aan je eigen voorkeur. Als je bijvoorbeeld rookworst wilt, kun je gerookte paprikapoeder gebruiken.

Deze worstjes kun je prima invriezen, dus maak een fijne voorraad als je je favoriete smaak gevonden hebt. Het recept is heel makkelijk te verdubbelen of verdrievoudigen. Het deeg kan worden gestoomd of gebakken in de oven. Stomen geeft een heel mals resultaat, bij bakken worden de worstjes wat steviger met een korstje. Je kunt 6 kleine worstjes maken, of 1 grote dikke (zoals die op de foto).

Ingrediënten

1 kop = 240 ml = een flinke koffiemok

  • 1/2 kop gekookte bonen of erwten, bijvoorbeeld kidneybonen, witte bonen of kikkererwten.
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 kop koude groente bouillon (of koud water met een theelepel bouillonpoeder erdoor)
  • 2 eetlepels sojasaus
  • 2 theelepels knoflookpuree/geperste knoflook
  • 1/4 kop gistvlokken
  • 1 1/2 theelepels vermalen venkelzaad (optioneel)
  • 1 theelepel chilipoeder
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1 theelepel oregano
  • 1/2 theelepel versgemalen verse zwarte peper
  • 1 1/4 koppen tarwegluten

Bereiding

Doe alle ingredienten, behalve de tarwegluten in een kom en bewerk met de staafmixer tot er geen grote stukken meer inzitten. Voeg het glutenpoeder toe en roer met een vork tot alles is opgenomen. Kneed het deeg met de hand nog even door, zodat de gluten draden gaat vormen. Het deeg moet behoorlijk nat zijn.

Als je kleine worstjes wilt maken, knip dan 6 stukken aluminiumfolie of bakpapier van ongeveer 20 bij 15 cm. Verdeel de bal in 6 gelijke delen. Neem een balletje deeg en vorm er een rolletje van. Het is niet erg als het nog niet op een worstje lijkt, want dat komt vanzelf goed omdat het deeg uitzet bij het garen. Leg het rolletje deeg in de lengte op een stukje folie en rol het folie er stevig omheen. Draai de uiteinden van het opgerolde folie dicht zoals bij een toffee, en vouw ze onder het rolletje zodat het niet meer opengaat.

Als je een grote worst wil maken neem je een groot stuk folie. Vorm een dikke rol van de deegbal en wikkel deze in de folie, zoals een toffee. Vouw de uiteinden van het folie onder de rol zodat ze niet losgaan.

Als je de worstjes gaat stomen, breng dan water aan de kook in je stoompan. Leg de worstjes op het rooster en stoom ze in 40 minuten gaar en stevig.

Als je de worstjes wilt bakken, verwarm dan de oven voor op 170 graden. Leg de rolletjes op het rooster van de oven en bak 50 minuten. Zet eventueel een schaal met heet water in de oven om te voorkomen dat de worstjes te veel uitdrogen.

Om zeker te weten dat ze gaar zijn kun je er eentje uit zijn verpakking halen en in het midden doorsnijden voor je ze uit de oven haalt. De gluten moeten gestold zijn en mogen geen draden meer vormen.

48 Reacties

charlotte op 21-3-2013 - 19:42
ik vraag me echt af hoe je bedoelt dat als je de gluten erbij doet dat het dan na kneden draden moet gaan vormen en toch erg nat moet blijven. als ik de gluten erbij doe is het deeg (mengsel) erg nat en meer zachte klei ofzow. doe ik iets fout? of zou iemand een foto van dat draderige mengsel kunnen maken?
Martine op 21-3-2013 - 21:45

Hoi Charlotte,

Met draden vormen bedoel ik dat als je het mengsel tijdens het kneden een beetje uit elkaar trekt, dat het dan een soort strengetjes of klontjes vormt. Omdat het deeg voor de worstjes vochtiger is dan bij de meeste andere seitanrecepten is die strengelige/klonterige textuur minder duidelijk aanwezig. Mijn deeg heeft ook wel wat weg van 'natte klei' zoals jij zegt.

Lukt het je wel om het deeg in te pakken in folie en het vervolgens te stomen zodat het een worstje wordt? Sommige soorten glutenmeel hebben wat minder vocht nodig dan andere, dus als je deeg echt te nat is om worstjes van te vormen zou je er wat minder water bij kunnen doen. Hier vind je een instructie voor een vergelijkbaar worstrecept met foto's van het deeg: http://rockinthestove.com/2011/01/31/the-art-of-making-seitan-101/

Succes!

janneke op 29-5-2013 - 12:38
Hoi, Martine na het lezen van je recepten en ook andere recepten heb ik een zak glutenmeel van 5 kilo besteld. Ik heb van alles geprobeerd, de seitan en verschillende worsten, resultaat, prima strucuur, vieze (na)smaak. Wat zou het kunnen zijn? Is dit de smaak van tarwe eiwit of zou de glutenmeel niet goed meer zijn, volgens de houdbaarheidsdatum wel. ik weet niet hoelang een geopende zak glutenmeel houdbaar is. Ik lees zoveel enthousiaste verhalen over seitan en de worstjes, ik neem aan dat de smaak dan goed is. Bovendien zijn de tivallproducten die ik vaak eet ook gemaakt van tarwe eiwitten en soja, tips?groetjes janneke
Martine op 30-5-2013 - 10:19

Hoi Janneke,

Wat vervelend dat de seitan niet goed smaakt, zeker als je zo'n grote zak gluten hebt gekocht! Wat voor vieze nasmaak zit eraan, bitter of zuur? In dat geval zou het inderdaad kunnen dat de gluten (of een ander ingrediënt) niet goed meer zijn. In mijn ervaring hebben de worstjes soms een beetje een broodachtige smaak, zeker als je ze mild kruidt, maar de gluten hoort zeker niet vies te smaken.

Gluten zou normaal gesproken in een goed afgesloten zak minstens een jaar houdbaar moeten zijn. Als het voor de houdbaarheidsdatum al niet goed meer smaakt zou ik een klacht indienen bij het bedrijf waar je het hebt besteld. Misschien krijg je dan nog een nieuwe zak. Succes!

willeke op 25-10-2013 - 23:00
volgens mij is het gelukt.. ruikt prima nog niet geproberd. Al wel een paar vragen: moet je het met of zonder de folie af laten koelen? en klopt het dat het krimpt als je het af laat koelen? Als dat niet zo hoort,hoe kun je het dan voorkomen?
Martine op 26-10-2013 - 8:47
Ik laat de worstjes meestal afkoelen in het folie, dan blijven ze wat malser. Ze krimpen bij mij meestal ook een beetje. Blijkbaar zetten de gluten of de lucht in het deeg uit tijdens het stomen/bakken en daarna krimpen ze weer.
Ramona Sno op 12-5-2014 - 11:37
OK daar gaan we dan, ik ben totaal blut maar heb nog een zak seitan staan, na vele mislukte pogingen ga ik dit vanavond proberen!
Martine op 12-5-2014 - 12:17
Het wordt vast heerlijk, dit recept is redelijk foolproof. Succes!
Ramona Sno op 28-6-2014 - 19:52
Helemaal vergeten nog te zeggen, het was best lekker geworden maa rik was de dried yeastvlokken vergeten dus het was wat zompig geworden, suf he! Maar toen had ik het in kleinere stukjes gesneden en opgebakken en heb ik alsnog gesmuld. Het was minder eng dan ik dacht, dus ga meer zoeken op je site, thanks!
Martine op 28-6-2014 - 21:03
Ha, fijn dat het lekker en niet eng was :-) Met je gistvlokken erbij zou het inderdaad wat minder nat moeten zijn. Ik zag in je andere berichtje dat je seitan fix gebruikt, dat heb ik zelf nog nooit gehad, maar ik heb wel van mensen gehoord dat het een beetje zompig resultaat kan geven, dus misschien helpt het ook om volgende keer überhaupt minder water te gebruiken (of een keertje 'echte' tarwegluten te bestellen bij een molenwinkel o.i.d., om te kijken of dat verschil maakt).
Ramona Sno op 1-7-2014 - 9:06
Ah misschien was dat het dan ook. Ja ik kan nergens in AMsterdam tarwegluten vinden en heb 2 zakken seitan fix uit Deutschland gehad van een vriendelijke veganist, dus ik ga daar eerst mee aan de slag Maar dan zal ik volgende keer en gistvlokken erin doen, en iets minder water!
Marcel Berkien op 8-10-2014 - 9:32
Hallo Martine, ik was al fan van de pittige seitan boterhamworst, maar dit recept is opnieuw een recipe-from-heaven. De toevoeging van de gemalen kikkererwten, de venkel en oregano maken deze worstjes tot een ontzettend lekkere vleesvervanger. Vanavond gaan de worstjes (ik maakte er zes) bij de boerenkoolstamppot (en eentje is er net koud verloren gegaan, ahum). Mijn grote dank voor het plaatsen van dit recept!
Martine op 10-10-2014 - 14:57
Leuk Marcel! Dankjewel voor de feedback.
Marie op 16-12-2014 - 12:33
Dit zal het volgende recept worden dat ik 'ns ga proberen. 'k Moet enkel nog op zoek naar die tarwegluten. Hoe lang zou ik deze worstjes in de koelkast kunnen bewaren?
Martine op 16-12-2014 - 19:24
De worstjes blijven in de koelkast vier à vijf dagen goed. Je kunt ze ook invriezen, dan zijn ze drie maanden houdbaar. Hier staat wat informatie over de verkrijgbaarheid van tarwegluten in België http://forum.evavzw.be/viewtopic.php?f=2&t=8618&p=309894
Marie op 19-12-2014 - 15:41
Aangezien ik enkel per 10kg tarwegluten kan kopen, hebik deze week eens navraag gedaan bij mijn biowinkel. Zij hebben op hun beurt eens gehoord bij een firma die aan hen levert, die ook zelf seitan maakt. Blijkbaar maken zij gewoon gebruik van bloem. Het proberen waard lijkt mij...
Martine op 19-12-2014 - 15:52
Je kunt inderdaad ook seitan maken van bloem/meel, maar daarvoor is een heel ander proces nodig dan voor seitan van pure tarwegluten. Je moet dan een stijf deeg maken van de bloem en dat in een emmer of onder de lopende kraan wassen tot al het zetmeel eruit gespoeld is en alleen de gluten nog overblijven. Seitan die op deze manier gemaakt wordt is moeilijker op smaak te brengen, omdat je de kruiden door het taaie uitgespoelde glutendeeg moet kneden in plaats van dat je de kruiden met het glutenpoeder mengt en er pas daarna een deeg van maakt. Het zal dus lastig zijn om deze worstjes van uitgespoeld bloemdeeg te maken. Misschien heb je wat aan deze molenwinkel die ook in België bezorgt en tarwegluten in kleinere hoeveelheden verkoopt: http://www.de-zuidmolen.nl/basis.aspx?Lid=0&Lit=ZOEKVIEW&Tid=2&ZOEKSTRING=tarwegluten
Marie op 20-12-2014 - 6:52
Ja, dat wordt dan inderdaad een lastig karwei :o( Bedankt voor de link, ik ga direct een kijkje nemen!
els op 18-4-2015 - 19:30
dankjewel voor dit heerlijk recept! Makkelijk te maken en superlekker. Ik liet het venkelzaad weg (ik hou niet van anijs) en nam eenzelfde hoeveelheid oregano. De grookte paprikapoeder maakte het helemaal af. Dit recept is alvast een blijvertje!
Martine op 18-4-2015 - 20:41
Fijn dat het lekker was Els!
Hildemarie op 14-12-2016 - 18:11
De worstjes vind ik heerlijk, de eerste keren zijn ze prima gelukt. Maar de laatste maar maal vormt het deeg geen goede draden meer. De worstjes blijven wat slap. Heb je enig idee waar dit aan kan liggen?
Martine op 15-12-2016 - 9:15
Hoi Hildemarie, wat vreemd dat het recept de vorige keer niet gelukt is. Eerlijk gezegd zou ik niet weten wat er mis kan zijn gegaan. Misschien gewoon nog eens proberen?
Hildemarie op 20-12-2016 - 19:28
Nu wel weer gelukt: meer gluten,langer gekneed en een uur gestoomd!
Martine op 21-12-2016 - 9:13
Fijn Hildemarie!
Willemke op 23-1-2017 - 16:45
Hoi Martine, Mijn eerste seitan poging vandaag... Maar na ruim een uur in de oven is de worst die ik heb gemaakt nog helemaal niets veranderd. Ik heb nu een warme drab in zilverfolie ipv koude drab. Ik heb het recept op de letter gevolgd, wat zou er fout gegaan kunnen zijn????
Martine op 23-1-2017 - 19:02
Hoi Willemke, Dat is gek! Geeft je oven wel de juiste temperatuur? (Dat kun je checken met een oventhermometer). En heb je echte tarweglutenpoeder gebruikt?
Gerard op 8-2-2017 - 11:48
We leven nu in 2017 en nog steeds is het lastig om aan tarwegluten te komen. Laatst kreeg ik de, eigenlijk voor de handliggende, tip om eens te vragen naar gluten bij een warme bakker. En ja, hoor, deze verkocht voor 9 euro een kilo gluten aan mij. Dat is veel te duur natuurlijk, maar om te beginnen, heb ik het gekocht. Tot op heden zijn mijn worstjes van andere recepten met tofu en gluten niet echt gelukt. Ik mis de rulheid. Het is te veel een meelproduct, waardoor ze meestal wat melig zijn. Dit recept kon wel eens beter gaan uitpakken, omdat er wordt gewerkt met bonen/erwten. Ik denk dat de massa niet te fijn gehakt moet worden of zie ik dat verkeerd? Een goedkoper adres voor glutenmeel is: https://www.de-zuidmolen.nl/Tarwegluten_5_141.html
Evelien op 13-2-2017 - 15:01
Deze worstjes zijn hier favoriet bij een stamppot boerenkool. Nadat ze uit de oven komen bak ik ze nog heel kort in een koekenpan en het resultaat is heerlijk. Wel jammer dat ze zo snel op gaan. Op dit moment liggen er 18 worstjes in de oven die ik daarna invries. Ik ben erg blij met dit recept. Dank je, Martine!
Martine op 13-2-2017 - 15:22
Fijn dat het zo goed bevalt Evelien!
Maarten op 30-4-2017 - 20:59
Hoi, ik heb deze worsten nu al best vaak gemaakt in allerlei varianten, met verschillende soorten bonen en kruiden, erg lekker recept! Het enige wat ik een beetje jammer vind is de "broodachtige" smaak. Dit is ook bij de seitan kipstukjes het geval. Het zal door de tarwegluten komen, maar de seitan producten uit de winkel hebben dit helemaal niet.. Enig idee waar het verschil hem in zit?
Martine op 1-5-2017 - 15:19
Hoi Maarten, dat broodachtige herken ik wel ja. Ik weet ook niet waar dat door komt. Ik merk wel dat het helpt om wat extra smaakmakers toe te voegen om het te camoufleren. Wat extra vocht in het recept helpt ook. Als het wat smeuïger is valt het brood-achtige minder op.
Lesley op 19-7-2017 - 17:49
Hoi! Vraagje: mijn eerste lading tarwegluten wordt morgen geleverd. Ik heb geen stroompan, maar wel zo'n stoommandje, werkt dat ook denk je?
Martine op 19-7-2017 - 22:35
Ja hoor, dat werkt prima. Succes!
Monique op 30-8-2017 - 13:00
Gisteren de bestelde tarwegluten ontvangen en inmiddels zijn mijn eerste zelfgemaakte seitanworstjes een feit! Ze waren bedoeld voor vanavond, bij de couscoussalade, maar eentje is tijdens mijn lunch al verdwenen als broodbeleg. Nou ja, als kok moet je alles even voorproeven, toch ;-)? Ik heb de oven gebruikt, keurig met een schaal heet water onderin. Het resultaat: malse en lekker pittige worstjes die absoluut voor herhaling vatbaar zijn. Nu ik weet dat ik zelfs mijn eigen - lekkere - vegan worstjes kan maken, zie ik nog maar weinig redenen om terug te willen naar mijn vegetarische eetpatroon. Met dank aan jou, Martine, voor alle inspiratie en recepten!
Martine op 30-8-2017 - 15:10
Super leuk om te horen Monique! Fijn dat je er zo blij mee bent.
Sigrid op 13-11-2017 - 14:57
Heb net geprobeerd om de worstjes in de oven te bakken, maar dat werd een grote bende. De aluminiumrolletjes barstten al snel open, terwijl ik toch grotere stukken had gepakt dan jij had aangegeven. Heb nu wat ik kon redden in een theedoek gerold en in de bouillon gelegd. Zo heb ik wel vaker succesvol seitan gemaakt. Zal best wel smaken. :)
Martine op 13-11-2017 - 16:28
Hoi Sigrid, dat is gek, ik heb zelf zelden problemen met alufolie. Fijn dat het toch nog gelukt is met de bouillon.
Amy op 2-12-2017 - 21:58
Hallo, Als ik 1 grote ipv 6kleine worstjes maak, hoelang moet ht dan stomen of in de oven?
Martine op 3-12-2017 - 8:35
Hoi Amy, een grote worst zou ik 60 minuten stomen of 75 minuten bakken in de oven.
Laura op 17-1-2018 - 19:47
Hai Martine, Ik heb vanavond de worstjes gemaakt en de smaak is goed alleen de textuur is wat slappig/de seitan veert een beetje heen en terug als je er in bijt. Het doet me kwa 'weerstand' aan inktvis denken, als je snapt wat ik bedoel. Nu heb ik 6 worstjes gemaakt en ze 40 minuten gestoomd in de stoomoven. Hoe kan ik er voor zorgen dat de worstjes steviger worden zonder taai te worden? Kneedtijd verlengen? Toch bakken? Alvast bedankt!
Martine op 18-1-2018 - 8:33
Hoi Laura, het klinkt alsof je worstjes nog niet helemaal gaar zijn. Ik heb geen ervaring met stoomovens. Je zou ze nog wat langer kunnen bakken/stomen in de oven, maar misschien is het ook wel genoeg om ze in plakjes te snijden en die te bakken in een pan. Deze worstjes zijn sowieso altijd een beetje taai als ze goed gaar zijn. Als je zachtere worstjes wilt, kun je mijn nieuwere recept voor seitanworstjes met zeewier proberen (ook lekker zonder het zeewier).
Stijn op 4-5-2019 - 19:15
Hoi Marine, ik heb nu ook deze worstjes gemaakt met ipv chilli wat hickory zout en gerookte paprika poeder in de hoop zo rook worst te krijgen. Wel lekker bij de stamppot andijvie maar nog niet exact rookworst. Als je nog ideeen hebt?
Martine op 6-5-2019 - 16:54
Klinkt goed Stijn! Voor extra rooksmaak kun je 'liquid smoke' proberen. Dat is vloeibaar rookaroma, te koop bij vegan (online) winkels en Amerikaanse expat winkels.
Ellen op 14-7-2019 - 11:43
Hoi Martine, ik maak je kipstukjes en worstjes al een tijdje, maar ik heb nu echt (voor mij dan) het ei van Columbus... Ik meng alle ingredienten behalve de gluten in een mengkom met de staafmixer. De gluten doe ik onderin het bakblik van mijn broodbakmachine. Natte mengsel er bovenop en dan kneed & rijs ik het op het "pizzadeeg"-programma. (zou natuurlijk ook met kneedhaak in een keukenmachine kunnen en dan een keer 10 min laten rusten tussendoor) De gluten ontwikkelen zich op deze manier supermooi en daardoor is je deeg ook net iets minder nat voor je het gaat rollen/verpakken/stomen. Stomen doe ik op 96 graden in de sttomoven, gaat prima :-)
Martine op 16-7-2019 - 11:14
Hoi Ellen, seitan kun je inderdaad goed in een broodbakmachine kneden. Dankjewel voor het delen van jouw werkwijze! Ik heb zelf geen broodbakmachine, maar ik kneed de seitan inderdaad meestal de keukenmachine, of gewoon met de hand.
Koert op 21-9-2019 - 12:57
Hi Martine, Ik heb het recept opgevolgd met stomen. Het is prima gelukt, zo makkelijk. Dit scheelt behoorlijk dan het kopen in de supermarkt. Ik ga lekker leuke combi's maken met de heerlijke seitan. Bedankt voor het recept.
Martine op 23-9-2019 - 9:57
Fijn dat het zo goed gelukt is Koert! Probeer zeker ook mijn andere seitan recepten.
Hanna op 23-8-2022 - 13:17
Bedankt voor het recept, Omdat ik liever geen aluminiumfolie gebruik, vroeg ik mij af of ik de worstjes ook kan koken in bouillon om ze te garen? Mvg, Hanna

Schrijf een reactie