Sojasaus

Engels: soy sauce

Wat is het?

Sojasaus heb je in allerlei soorten. De meeste supermarkten verkopen vooral ketjap, dat is meestal niet meer dan een chemisch geproduceerd aftreksel met een zoetig zoute smaak. De betere soorten sojasaus zijn bijvoorbeeld tamari en shoyu, gemaakt van gefermenteerde sojabonen.

Welke sojasaus gebruiken jullie?

Als er in onze recepten sojasaus staat bedoelen we dat je tamari of shoyu moet gebruiken, geen ketjap. In de biowinkel staat er op de etiketten van de flessen sojasaus dat het tamari of shoyu is, maar in de toko kan het minder duidelijk zijn welke fles je moet hebben. Goede sojasaus herken je aan de korte ingrediëntenlijst: sojabonen, zout, water en eventueel tarwe. Ons favoriete merk is Kikkoman.

Waar gebruik je het voor?

Sojasaus is een belangrijke smaakmaker in Oosterse gerechten, maar je kunt het ook gebruiken om een fijne hartige ‘umami’ smaak te geven aan gerechten uit andere keukens, zoals aan Hollandse stoofschotels. Ook vleesvervangers zoals seitan, sojabrokjes, tempeh en tofu kun je heel lekker op smaak brengen met een scheutje goede sojasaus

Recepten

Vegan barbecue

Vegan barbecue, spiesjes Afgelopen weekend organiseerde ik een vegan barbecue voor mijn vaders familie. Een paar jaar geleden waren die nog best wel sceptisch over plantaardig eten, maar inmiddels zijn ze helemaal bijgedraaid. Ze waren elkaar de hele avond tips aan het geven over hoe je de lekkerste dingen maakt met vegan kipstukjes en falafel en ook de […]

Watermeloenschil inmaken

4 July 2018 - 14:17 door Martine onder Bijgerecht
Kenmerken: , , , ,
Voor: 2 potten
Zoetzure salade van watermeloenschil, vegan recept Ik gebruik graag ingrediënten die vaak worden weggegooid, zoals kontjes brood, wortelgroen en radijsblad. Toen ik ontdekte dat mensen in verschillende culturen de lekkerste dingen maken van watermeloen schillen, zat ik dus meteen op het puntje van mijn stoel. Watermeloenschil is stiekem een super veelzijdig groente! Je kunt er pickles, jam, chutney, salsa, geconfijte snoepjes, […]

Vegan in Portugal

12 June 2018 - 10:39 door Martine onder Overige
Kenmerken: 
David en ik zijn in het voorjaar een week met mijn ouders in Portugal geweest om te wandelen en vogels te kijken. Het was heerlijk om even helemaal weg te zijn, tijd met familie door te brengen en dieren en planten te zien die we in Nederland niet hebben. Voor de natuurfanaten onder jullie, we […]

Noodlesalade met gemarineerde aubergine

21 May 2018 - 19:39 door Martine onder Avondmaaltijd, Salades
Kenmerken: , , , , , ,
Voor: 2 personen
Noodlesalade met gemarineerde aubergine, vegan Door drukte en weinig energie hebben we hebben wekenlang min of meer hetzelfde avondeten gehad: pasta bolognese, pasta pesto, pasta met vegan kaassaus, aardappel-vleesvervanger-groente, een vertrouwde curry, pizza en herhalingen daarvan… Dat is op zich prima, maar ik merkte dat ik steeds zin had om uit eten te gaan om nieuwe smaken te proeven. Hoog […]

Workshop ‘middeleeuwse’ hapjes

9 May 2018 - 14:06 door Martine onder Hapjes
Kenmerken: , ,
Vegan hapjes workshop Als je hier al wat langer meeleest weet je dat ik behalve voedingscoach en blogger ook archeoloog ben. Meestal staan die twee kanten van mijn werk helemaal los van elkaar, maar soms krijg ik de kans om ze te combineren. Mijn archeologie-collega Joanita Vroom doet onderzoek naar middeleeuwse eetgewoontes in het Byzantijnse Rijk. Zij stelde […]

Tofu snel lekker maken, vijf manieren

Zelfgemaakte tofu In oude kookboeken (en zelfs in nieuwe) lees je vaak dat je tofu uren- of zelfs dagenlang moet laten marineren om te zorgen dat het wat smaak krijgt. Toen ik net leerde koken heb ik dat geprobeerd en ik was altijd teleurgesteld in het resultaat. De tofu werd nooit echt smaakvol, brandde snel aan en […]

Seitan ribs

19 December 2017 - 10:48 door Martine onder Bijgerecht
Kenmerken: , , ,
Voor: 4-6 porties
Seitan spare ribs, vegan Mmm, seitan! Eiwitrijk, goedkoop en veelzijdig. Ik maak er worstjes, kipstukjes en nu dus ook spareribs van. Ik zag verschillende recepten die jackfruit in de seitan verwerkten voor een extra vlezige textuur, dus dat heb ik ook maar eens geprobeerd. Het is een leuk extraatje, maar je kunt de jackfruit ook weglaten als je het […]

Seitanworstjes met zeewier

9 November 2017 - 21:17 door Martine onder Bijgerecht
Kenmerken: , , , ,
Seitanworstjes met zeewier, vegan Bij de nieuwe Dutch Weedburger Joint in Amsterdam kun je behalve weedburgers ook heerlijke hotdogs eten. De worstjes zijn gemaakt van seitan, en zoals je verwacht bij de Weedburger, zit er ook zeewier in verwerkt. Het zeewier voegt een fijne hartige noot toe, zonder dat de worstjes er vissig van gaan smaken. Ik vond het […]

Snelle Turkse pizza’s

27 July 2017 - 9:38 door Martine onder Avondmaaltijd
Kenmerken: , , , ,
Voor: 2-4 personen
Snelle Turkse pizza, vegan David is helemaal weg van de vegan Turkse pizza’s van Lekker Anders. Ik vind die ook heerlijk en ze zijn fijn als makkelijke maaltijd, maar het gaat bij mij dan toch een beetje kriebelen of ik zoiets niet goedkoper en voedzamer kan maken. Zo gezegd, zo gedaan! Ik nam volkoren wraps als basis en gebruikte […]

Koreaanse bibimbap

18 January 2017 - 13:26 door Martine onder Avondmaaltijd
Kenmerken: , , ,
Voor: 2 personen
Vegan bibimbap Ik was eindelijk weer eens bij Amazing Oriental, en daar vond ik Koreanse chilipasta (gochujang). Een goed moment om eens wat Koreaanse recepten uit te proberen. Bibimbap (rijst met verschillende groente en chilisaus) is een lekker snel gerecht dat in een half uurtje op tafel staat. Je hebt voor dit recept dus Koreaanse gochujang nodig. […]
Vegetus gebruikt cookies om de website te optimaliseren. Lees onze Privacyverklaring voor meer informatie.