Pittige seitan boterhamworst

27 September 2013 onder Hapjes, Lunch, Ontbijt
Kenmerken: , , , ,
Voor: 700 gram worst
Seitan boterhamworst, vegan, vegetarisch

Op mijn to-do lijstje voor deze budgetchallenge stond nog zelf 'vleeswaar' maken. Ik maak regelmatig allerlei lekkere smeerseltjes voor op brood, zoals hummus, maar soms wil je wel eens iets met wat meer beet. David en ik eten graag gerookte Wheaty plakjes en andere soorten vegan vleeswaar op ons brood, maar met 2 à 3 euro per mini-pakje kan dat spul kan je boodschappenbudget enorm opstuwen. Echt een luxe-product dus.

Sinds kort heb ik het boek Vegan Diner van Julie Hasson en daar staan onder andere een aantal super smaakvolle seitanrecepten in. Als je graag je eigen fast food maakt kan ik je dit boek absoluut aanraden! Het recept hieronder is een variatie op de Smoky Seitan Roast uit dit boek. Ik was per ongeluk het kikkererwtenmeel vergeten, maar de textuur bevalt me zo eigenlijk heel goed, lekker mals. Seitan met kikkererwtenmeel vind ik vaak een beetje te droog voor op brood.

Als je de worst op brood wilt eten is het fijn om hem in zo dun mogelijke plakjes te snijden. Dat gaat het makkelijkst als hij na het stomen helemaal afgekoeld is en eventueel een nachtje in de koelkast heeft gestaan. Je kunt hem natuurlijk ook in dikke plakken of blokjes snijden en gebruiken in stoofschotels, salades of als hapje bij de borrel. Als je het deeg opdeelt in kleinere porties en die individueel in folie rolt en stoomt, kun je ook meerdere kleine worstjes maken.

Je hebt voor deze worst wel een paar speciale ingrediënten nodig, zoals liquid smoke (vloeibaar rook extract) en gerookte paprikapoeder. Laat deze ingrediënten niet weg, want ze geven de worst enorm veel smaak. Als je op de linkjes in het ingrediëntenlijstje klikt kun je er meer over lezen en zie je ook tips waar je deze ingrediënten kunt kopen.

Ingrediënten

1 kop = 240 ml = een flinke koffiemok

 • 2 koppen tarwegluten
 • 1/2 kop edelgist vlokken
 • (1/4 kop kikkererwtenmeel)
 • 1 eetlepel tot poeder gemalen droge porcini of shiitake paddenstoelen (optioneel)
 • 1 eetlepel uienpoeder of granulaat
 • 2 theelepels knoflookpoeder of granulaat
 • 2 theelepels gerookte paprikapoeder (gebruik zoete gerookte paprika voor een milde worst)
 • 1 theelepel zout
 • 1/2 theelepel gemalen witte peper (halveer voor een mildere worst)
 • 1/2 theelepel gemalen zwarte peper (halveer voor een mildere worst)
 • 2 koppen water
 • 2 eetlepels sojasaus
 • 1 eetlepel geroosterde sesamolie (andere olie kan ook, maar geeft minder smaak)
 • 1 eetlepel vloeibare rook

Bereiding

Meng in een kom de droge ingrediënten (tarwegluten t/m zwarte peper). Voeg het water, sojasaus, olie en vloeibare rook toe en roer tot er een vochtig deeg ontstaat. Kneed het deeg nog even door met de hand.

Breng water aan de kook in een stoompan (of in een gewone pan waar je een metalen vergiet boven hebt gehangen). Vorm het seitandeeg tot een dikke rol van ongeveer 25 cm lang. Neem een stuk aluminiumfolie van ongeveer 40 cm lang en het deeg erop. Rol de seitan in de folie en draai de uiteindes dicht zoals bij een grote toffee. Leg de rol in het stoommandje of vergiet van je (geimproviseerde) stoompan. Sluit de pan af met een deksel en laat de seitan 60 minuten stomen.

Haal de seitan uit de pan als hij mooi gaar en stevig is geworden. Laat hem afkoelen in het folie. Laat hem eventueel een nachtje opstijven in de koelkast. Nu kun je met een gekarteld mes makkelijk dunne plakjes van de rol snijden. De seitan blijft in de koelkast een dag of vijf goed en in de vriezer enkele maanden.

56 Reacties

Jet op 2-10-2013 - 15:16
Wat een fijn en lekker low budget recept weer Martine en het is een werkje van niks om even te maken. Ik heb nu twee kleinere worsten gemaakt (ik heb geen pan waar een worst van 25 cm in past dus ik kijk even of hij na drie kwartier al gaar is. Ben heel benieuwd naar de smaak.
Martine op 3-10-2013 - 8:47
Leuk Jet! Hopelijk bevalt de smaak net zo goed als bij ons :-)
Jet op 3-10-2013 - 11:35
Hij smaakt heerlijk en inderdaad lekker pittig. Ik heb zo'n 1,5 eetl. kikkererwtenmeel toegevoegd en hij is dus iets compacter geworden dan die van jou, maar zeker niet droog. Volgende week wil ik pizza maken, ik denk dat ie 't daar ook prima op doet. Dank voor het recept dus weer.
Martine op 3-10-2013 - 13:53
Ik zat ook al te denken om deze worst op een pizza te proberen. Is vast heel lekker! Fijn om te weten dat hij niet te droog wordt met een beetje kikkererwtenmeel. Dat ga ik volgende keer proberen, als ik het niet vergeet...
Diana op 13-10-2013 - 13:36
Hallo Martine, Gisteren jouw site ontdekt op zoek naar veganistische recepten. Fantatisch, heerlijke dingen gezien hier. Een vraag: waar koop je tarwegluten? De meeste boodschappen haal ik bij Gimsel, heb het daar nog niet gezien. Bedankt alvast en groetjes, Diana
Martine op 14-10-2013 - 11:30
Hoi Diana, tarwegluten bestel ik zelf altijd online bij De Zuidmolen. Als je een molenwinkel bij jou in de buurt hebt kun je het daar eens vragen. De vegetarische webwinkel Veggiedeli verkoopt ook gluten, onder de naam Seitan-fix. Bakkers gebruiken gluten als broodverbetermiddel, dus als je een warme bakker in de buurt hebt, zou je daar kunnen vragen of ze je een zak willen verkopen. Succes!
Diana op 14-10-2013 - 18:14
Hallo Martine, Dankjewel voor de info. Ondertussen heb ik gezocht op internet, wat ik het liefs wil is biologische tarwegluten; die heb ik (nog) niet gevonden, helaas. Mocht je een tip hebben waar ik die kan bestellen of in een winkel in Rotterdam kan kopen, wil je het mij laten weten?
Martine op 14-10-2013 - 19:21

In Rotterdam zou ik niet direct weten waar je tarwegluten kunt kopen, maar in Den Haag is het te koop bij toko Sie San en Veggie4U. Ik weet niet of die ook bio is. Biologische tarwegluten zijn onder andere te koop bij De Zuidmolen en bij Veggiedeli. Zie deze links

http://www.veggiedeli.nl/webshop-overzicht/soja-en-seitan/vantastic-foods-seitan-fix-bio-1000g

http://www.de-zuidmolen.nl/Basis.aspx?Lid=0&Lit=SHOP&Hmi=143

Jeanette Oosterom op 16-2-2014 - 17:18
Dag Martine, Ik vind je blog vandaag,en als aspirant veganist (ik ben mijn gezin aan het "bekeren" en eet bijvoorkeur geen dierlijke produkten, maar wil niet al te lastig zijn op bezoek. Ook doe ik mijn kids af en toe het plezier van een keertje "echt vlees". Dat het werkt? Nou ja, alle kleine beetjes helpen, en mijn oudste, die inmiddels het huis uit is, neemt de vlag over. Liever een vlees en als het dan moet echt vlees, maar "Vegan" als je het zelf doet, en als mensen het dan nog niet eens weten ook, is wel erg leuk. Beetje lekker puh gevoel.
Martine op 17-2-2014 - 10:12

Hoi Jeanette, Tof dat je met je gezin zo veel mogelijk vegan probeert te gaan eten! Buiten de deur komen er gelukkig ook steeds meer opties. Veganisme wordt steeds populairder! Misschien vindt je het leuk om in April mee te doen met de veganchallenge? http://veganchallenge.nl/

Ik weet eigenlijk niet hoe 'echte' chorizo smaakt (ik eet al heel lang geen vlees meer), maar ik heb het even opgezocht. Deze worst is heeft vooral een stevige rooksmaak. Voor chorizo zou je nog wat rode pepervlokken, oregano en salie kunnen toevoegen. Succes!

Jeanette Oosterom op 16-2-2014 - 17:21
Ik maak van seitan vaak shoarma, met sla en knoflooksaus in een pitabroodje (een uitje en een gesnipperde paprika door het seitanmengsel, met gewone "standaard" shoarma kruiden). Deze worst, zou ik graag een chorizo style willen maken, of is dat het eigenlijk al? (vanwege de gerookte paprika?)
Jeanette Oosterom op 17-2-2014 - 13:44
Ik ken de veganchallenge. Een aantal mensen bij ons uit de gemeente (kerk) doen er aan mee. Dit ook in verband met de Micha campagne en zo, is er een groep ontstaan die verantwoordelijker met grondstoffen en voeding wil omgaan. Ik red het wel, want ik eet al nauwelijks dierlijke produkten (behalve dus als ik op visite ben, dan laat ik vlees staan, en doe verder gewoon gezellig. BBQs neem ik zelf altijd iets mee. Argentijns restaurant is dus geen optie :-) Het is nu vakantie hier, dus ik ga flink aan het experimenteren met Isa Chandra Moskowitz bij de hand, en het "vervangboek" Veganize it! van Celine Steen. (Dat overigens ook een schat aan info heeft voor allerlei intoleranties en zo). Ik kom vaker kijken!!
Jeanette Oosterom op 17-2-2014 - 13:46
aanvulling: Ik red het wel, maar de rest van het gezin niet.... Dus die verleid ik...
Martine op 17-2-2014 - 14:09
Snap ik :-) Dat is ook mijn aanpak met plantaardige voeding, verleiden met lekkere dingen en niks opleggen! Leuk dat mensen uit jullie kerk de veganchallenge gaan doen. Het is een hele mooie en praktische manier om vanuit je eigen huishouden iets aan wereldverbetering te doen.
Marianne op 15-5-2014 - 20:43
Een beetje laat, ik zie deze reacties nu pas. Maar in het boek Vegan brunch van Isa Chandra Moskowitz staat een recept van chorizo worst, en dan gaat er ook nog flink wat tomatenpuree bij en pintobonen in plaats van kikkererwtenmeel (en geraspte limoenschil, maar dat overheerst nogal). De boterhamworst is trouwens heerlijk door stamppotten!
Martine op 16-5-2014 - 10:05
Bedankt voor de tip Marianne!
Marcel op 22-7-2014 - 20:31
Mijn complimenten voor dit recept! Vandaag heb ik deze worst voor de tweede keer gemaakt en opnieuw "vriend en vijand" verbaasd laten staan over de smaak en structuur. Bedankt!
Martine op 24-7-2014 - 18:44
Hey Marcel, fijn dat het recept zo goed in de smaak valt! Ik zal hem zelf ook weer eens maken.
BrightKnight op 9-8-2014 - 14:36
Net de worst gemaakt. Recept klopte weer exact. Prima structuur maar de rooksmaak is dominant. Welke liquid smoke gebruik jij? Ik heb Stubbs gehaald bij Eicholz. Ik vroeg om Colgin maar die hebben ze blijkbaar nog nooit verkocht.
Martine op 10-8-2014 - 10:02
Toen ik dit recept opschreef had ik ook liquid smore van Eichholz, het merk weet ik niet meer, maar het zou best Stubbs geweest kunnen zijn. Nu heb ik een flesje van Veggiedeli, maar dat heb ik nog niet geprobeerd in deze worst. Het klopt dat de seitan een vrij stevige rooksmaak krijgt. Als je dat niet lekker vindt kun je de liquid smoke halveren of gewoon weglaten.
BrightKnight op 10-8-2014 - 17:13
Bedankt voor je reactie. Na een paar dagen koelkast is de rooksmaak vermindert!
Jeanette op 19-10-2014 - 14:16
Hoi, Kan iemand mij vertellen of "gewone tarwegluten" zoals ik ze bij "de molen" in ons stadje kan krijgen als broodverbeteraarprodukt (IJsselstein heeft nog een malende molen, die allerlei soorten bakprodukten verkoopt). het zelfde is als "seitan fix, van Vantastic" De een zegt dat het iets totaal anders is, maar het lijkt mij toch wel hetzelfde. Groet!
Martine op 19-10-2014 - 20:10
Hoi Jeanette, ik gebruik zelf ook altijd 'gewone tarwegluten' van een molenwinkel om seitan te maken, dus hoogstwaarschijnijk zal het met die van jou ook prima lukken. Succes!
eveliene op 25-10-2014 - 15:19
De worst is heerlijk. Heb verschillende gemaakt. Deze en dan 1 met tomatenpuree en sambal en de laatste 1 met extra ketjap pepers en pindakaas en smaakt heerlijk naar sate. Dus dat wordt smullen op mijn werk thnxxxxx
Martine op 25-10-2014 - 15:42
Klinkt goed eveliene!
Greet op 22-5-2015 - 17:20
Erg lekker dit! Fijn om mee te variëren op brood. Ik heb speciaal voor dit recept onze stomer uit de kast gehaald, het was de moeite waard! Vloeibare rook heb ik niet in huis dus ik heb het weggelaten, het resultaat is echt erg smakelijk. De rooksmaak van het paprikapoeder komt goed door en voor wat extra pit heb ik kerrie en een vleugje chilipoeder toegevoegd. Ideaal dat je 't ook kan invriezen. Ik ga dit vaker maken!
Martine op 24-5-2015 - 21:42
Fijn dat het zo goed bevallen is Greet!
Wieke op 28-8-2015 - 19:41
Jammer dat er zoveel bijzondere dingen inzitten.. Edelgist is wel te krijgen maar vrij duur en vloeibaar rook helaas ook niet gevonden :( zijn er manieren om dit te omzeilen?? ;)
wieke op 28-8-2015 - 23:35
nog een andere vraag; als je het opzoekt op youtube dan moet je heel lang kneden en spoelen totdat je de juiste deeg hebt. Moet dat hier ook? Het staat er namelijk niet in. hier is het kneden en dan in het folie rollen of lees ik ergens overheen?
Martine op 29-8-2015 - 12:59

Hoi Wieke, er zijn twee manieren om seitan te maken. Bij de ouderwetse manier begin je met gewoon meel, wat je dan heel lang moet spoelen en kneden tot je alleen het eiwit (de gluten) overhoudt. Bij snelle moderne manier, die ik in dit recept gebruik, begin je met tarwegluten poeder. Dit bestaat bijna volledig uit gluten, en hoeft dus niet meer gespoeld te worden.

Het klopt dat je voor dit recept wat bijzondere ingrediënten nodig hebt. In de eerste plaats dus het tarwegluten poeder. Dit bestel ik zelf eigenlijk altijd online bij De Zuidmolen. Als je een molenwinkel in de buurt hebt, kun je het misschien daar kopen. Edelgist is inderdaad vrij prijzig, maar je doet best lang met een bus, en het is voor allerlei dingen handig. De vloeibare rook zou je eventueel weg kunnen laten, of vervangen door wat extra gerookte paprikapoeder, als je daar wel aan kunt komen (bijvoorbeeld bij Dille&Kamille of bij een toko).

Je zou ook eens naar dit recept kunnen kijken, daarvoor is geen rooksmaak nodig: https://vegetus.nl/italiaanse-seitan-worstjes/

petra b op 4-9-2015 - 12:04
hoi martine de worst is goed gelukt en heerlijk ik heb ze wel in kleinere worstjes gemaakt want ik had geen grote pan en vergiet en wat langer 2 uur gestoomt omdat de deksel niet afsloot omdat de oren van de vergiet op de rand steunde van de pan en dus daardoor wat stoom er uit ging maar god wat is de worstjes lekkerrr gr petra b
Martine op 4-9-2015 - 12:07
Super goed! Fijn dat het gelukt is.
Brigi van Ostaden op 9-10-2015 - 12:28
Hoi Martine afgelopen jaar heb ik al diverze seitan en andere koolhydraatarme recepte gemaakt.ook je kokos cake ,romige cakefrosting,rauwekofte,arretjes nof en marsepeintruffels zijn erg gelieft.Heb je nog meer ideen. Ik eet vegan. en geen zout,suiker en koolhydr.arm. bedankt voor al die lekkere recepte. groetjes Brigi
Martine op 19-10-2015 - 11:32
Hoi Brigi, sorry voor het late antwoord, ik heb een hele drukke week achter de rug... Leuk om te horen dat je blij bent met mijn low carb recepten! Misschien zou je ook eens wat hartige taarten kunnen proberen. In plaats van zout kun je er lekker veel kruiden in doen. Denk bijvoorbeeld aan een bodem van gemalen noten en lijnzaad, en een vulling met bijvoorbeeld tofu, notenkaas, edelgist en low carb groente.
Brigi van Ostaden op 7-11-2015 - 21:06
hoi Martine heb je daar ook recepte van . ik heb ze nog niet op je site gevonden. groetjes Brigi
Martine op 7-11-2015 - 21:37
Nee sorry, die recepten heb ik nog niet uitgewerkt. Je zou kunnen proberen om deze tofu quiche te maken, met een low carb bodem zoals ik hierboven zeg en extra kruiden in plaats van het zout. De maizena kun je denk ik wel vervangen door sojameel o.i.d. Gebruik dan een beetje extra, want sojameel neemt minder vocht op dan maizena https://vegetus.nl/groentenquiche/
trude op 16-12-2015 - 18:15
Hallo Martine, ik heb vandaag voor het eerst seitan gemaakt. Heb er meteen een arabische lams/groentenstoofpot mee gemaakt. Het worstrecept van jou wil ik ook proberen, ziet er zo lekker uit. Maar, kan dat met die ouderwetse uit blome gemaakte seitan? Hoe geraken de kruiden daarin? Mag ik dat mixen met een staafmixer ofzo voor ik het kook of valt dat dan uit elkaar?
Martine op 17-12-2015 - 23:00
Hoi Trude, met ouderwetse seitan uit bloem is het inderdaad lastig om de kruiden er goed door te mengen. Ik denk niet dat je de worst op die manier kunt maken, want daar moeten te veel dingen doorheen gekneed worden. Zelfs met een staafmixer lukt dat denk ik niet. Bestel gewoon een zak tarwegluten poeder. Bij molenwinkels zijn die niet zo duur, zeker als je bedenkt dat je met een kilo gluten al snel vier à vijf kilo seitan kan maken, en het is zo veel makkelijker om daarmee seitan te maken dan met het uitspoelen van tarwedeeg.
Jeanette op 25-1-2016 - 19:58
Deze worst nu voor de 3e keer gemaakt. Supersimpel en echt een succes! Mijn eerste seitanmaaksel (heel ander recept) was een grote kauwgomtroep geworden, dus ik heb hier lang tegenaan gehikt, maar: een kind kan de was doen. Oftewel, zelfs ik kan nu seitan maken. Toppie!
Martine op 26-1-2016 - 9:42
Tof! Fijn om te horen Jeanette.
Angelique op 22-2-2016 - 10:20
Hoi Martine, ik heb deze worst gemaakt en ik vind het heerlijk. Ook mijn man vond het erg lekker. Koud op brood met mosterd, warm op brood met tomatenketchup en 's avonds nog bij mijn diner. Ik ben fan! Ik ga de andere seitanrecepten ook snel proberen.
Martine op 22-2-2016 - 10:25
Leuk! Fijn dat het zo goed bevalt.
Anita vogelaere op 21-12-2016 - 21:18
Hey Martine,heb er bijna geen woorden voor hoe lekker dit recept wel is,het is gewoon SUPER!!Erg bedankt hoor!😘
Martine op 23-12-2016 - 9:20
Fijn om te horen Anita. Geniet ervan!
joan op 20-7-2017 - 14:06
Wat is seitan makkelijk te maken met seitan-fix! Water er door beetje kneden tot een bal en snijden of plukken en in sterke bouillon 20 minuten koken.Seitan uit de winkel vond ik nooit lekker. ER is nu wel lekkere van Bertijn: heel zacht in een lekkere saus.
Marga op 26-3-2018 - 14:08
Heb nog nooit seitan gemaakt maar wil het graag proberen. kun je seitan ook maken zonder tarwe gluten (i.v.m. allergie)en wat neem je dan ipv de tarwegluten? zijn er ook havergluten?
Martine op 27-3-2018 - 10:03
Hoi Marga, voor echte seitan heb je specifiek tarwegluten nodig. Eventueel kan het ook met spelt, maar dat is niet kant-en-klaar te koop, dus dan moet je zelf een deeg maken van gewoon speltmeel en dat uitspoelen tot alleen de gluten/eiwitten achterblijven. Havergluten bestaan niet. Er zijn wel glutenvrije 'seitan' recepten te vinden op internet op basis van bonen en rijstmeel. Die zou je kunnen proberen. Bijvoorbeeld deze: https://cookingwithplants.com/recipe/gluten-free-seitan-roast/ of deze http://thevword.net/2011/07/extreme-vegan-makeover-gluten-free-spicy-italian-sausages-edition.html
Helen op 4-12-2018 - 17:20
Hoi Martine Ik maak seitan altijd met meel en dat is veel werk. Is liquide vegan/veggie? Na al het mooie verhalen gelezen te hebben wil ik ook je recept gaan proberen Liefs Helen
Martine op 5-12-2018 - 9:14
Hoi Helen, seitan van tarwegluten is inderdaad veel makkelijker en sneller dan van meel. Liquid smoke is normaal gesproken inderdaad vegan. Ik koop het meestal bij een vegan webwinkel.
Irene op 28-2-2020 - 16:49
Hai Martine, Even voor de zekerheid, het kikkererwtenmeel in dit recept heb je dus niet gebruikt? Of moet er nu wel iets can in? Ik heb het niet in huis namelijk.
Martine op 8-3-2020 - 16:31
Hoi Irene, je kunt het kikkererwtenmeel inderdaad gerust weglaten. Ik vind dit recept lekkerder zonder.
Irene op 28-2-2020 - 17:22
Ah ik lees verkeerd zie ik! Ik ga m nu maken. Thanks voor t recept!
Sabine op 8-7-2020 - 20:22
Hoi Martine, iedereen is erg enthousiast, maar ik heb na alle instructies opgevolgd te hebben (denk ik), nog steeds een natte homp over. De smaak is goed, maar de structuur lijkt veel op voor het stomen. Het ligt nu in de oven, in de hoop dat het nog gaar, droger en snijdbaar wordt. Heb je enig idee waar het kan zijn mis gegaan? Groeten en dank!
Martine op 24-8-2020 - 16:03
Hoi Sabine, is het nog gelukt met de seitan? Hij zou van het stomen echt wel stevig moeten worden. Ook na het afkoelen stijft hij overigens nog verder op.
Nerys op 30-8-2020 - 14:11
Bedankt voor je mooie recept Martine! Ik heb al vaker wat met seitan geprobeerd, maar deze worst is echt zo lekker! Ik had je recept iets aangepast met andere kruiden omdat ik geen gerookte paprika had en ook geen liquid smoke, zelfs mijn edelgistvlokken waren bijna op. Om toch een goede smaak te krijgen heb ik chilipoeder toegevoegd, wat peterselie (gedroogd), gemberpoeder, een bouillonblokje ipv het zout, een BBQ marinadesaus (om het rokerige toch een beetje te krijgen) en een eetlepel witte misopasta om een krachtige umamismaak te krijgen! Het is verreweg de lekkerste seitan die ik ooit heb gemaakt! Ik heb twee worsten gemaakt, om er eentje in te vriezen, maar ik betwijfel of het vriezen wel lukt...
Martine op 8-9-2020 - 10:57
Klinkt goed Nerys! Fijn dat het zo goed gelukt is.

Schrijf een reactie