Seitan ‘kipstukjes’

17 October 2016 onder Bijgerecht
Kenmerken: , , , , ,
Bereidingstijd: voorbereiding 20 minuten, koken 45 minuten, totaal 65 minuten
Voor: 600 gram
Seitan kipstukjes, vegan

Seitan vind ik echt de ideale vleesvervanger. Het is super goedkoop, heel eiwitrijk, en heerlijk mals en vlezig. Misschien ken je ons basisrecept al. Dat is een prima recept, maar dit nieuwe recept is nog heel veel beter. De combinatie van tarweglutenpoeder met tofu zorgt ervoor dat de seitan een extra malse vezelige textuur krijgt. Je kunt het daardoor makkelijk in kleine stukjes scheuren die heel lekker zijn in roerbakgerechten, stoofpotjes en wraps. Echt een aanrader!

Dit recept is niet moeilijk te maken, maar als je graag eerst even de kunst wilt afkijken kun je komende zaterdagmiddag (22 oktober) naar mijn workshop op de VeggieFair komen. Ik ga behalve deze seitan nog een paar andere vleesvervangerrecepten laten zien. Je mag alles proeven en je brandende vragen stellen.

Ingrediënten

  • 250 gram stevige tofu
  • 180 ml (3/4 kop) water
  • 3 eetlepels sojasaus
  • 2 eetlepels edelgist
  • 2 theelepels knoflookpoeder
  • 1/2 theelepel gedroogde salie
  • 1/2 theelepel gedroogde tijm
  • 1/2 theelepel zout (optioneel)
  • 1 eetlepel olie
  • 210 gram (1 1/2 kop) tarwegluten

Bereiding

Pureer met je blender of staafmixer de tofu met alle andere ingrediënten behalve de tarwegluten, tot het net zo glad is als yoghurt. Giet het mengsel in kom gieten en meng de tarwegluten erdoor tot het een samenhangende bal vormt.

Stort de bal op je werkvlak en kneed hem verder door. Doe dit eventueel in twee porties. Je moet het deeg zo’n 10 keer dubbelvouwen, platdrukken en opnieuw dubbelvouwen zodat de gluten draden kunnen vormen. (Een alternatief is om de het seitandeeg 6-8 uur te laten rusten, zodat de gluten uit zichzelf draden gaan vormen).

Vorm 1 of 2 dikke rollen van het geknede deeg en verpak die losjes in aluminiumfolie, wat je aan de randen goed dicht maakt. (Om de textuur van de seitan nog draderiger en vleziger te maken, kun er ook lange worsten van vormen waar je vervolgens een knoop in legt. Deze verpak je vervolgens in het alufolie). Stoom de pakketjes 45 minuten in een stoompan met kokend water, of bak ze 100 minuten in de oven op 175 graden.

Laat de seitan afkoelen en scheur het dan in kleine stukjes, volgens de natuurlijke draad die zich door het kneden en knopen heeft gevormd. In de koelkast blijft de seitan een paar dagen goed, in de vriezer meerdere maanden. Bak de seitanstukjes in een beetje olie en gebruik ze in pitabroodjes, roerbakschotels en stoofpotjes.

44 Reacties

Lia op 18-10-2016 - 7:59
Volgens mij is het zaterdag 22 oktober?
Martine op 18-10-2016 - 9:30
Inderdaad Lia, ik ga het aanpassen!
Madelon op 25-10-2016 - 20:11
Ik heb vandaag voor het eerst seitan gemaakt aan de hand van dit recept. Niets slecht voor de eerste keer. Ik vond ze alleen een beetje glibberig en de smaak was neutraal. Heb je misschien tips om er meer smaak aan te krijgen en het wat knapperig te maken?
Martine op 25-10-2016 - 20:31
Leuk dat je dit recept geprobeerd hebt Madelon! Als je de smaak niet sterk genoeg vindt kun je nog wat meer van de smaakmakers gebruiken. Ik heb Amerikaanse lepelmaten, die sowieso wat groter zijn dan de meeste Nederlandse lepels. Wat de textuur betreft. Als je seitan glibberig is, kan dat komen omdat hij nog niet helemaal gaar is. Zorg ervoor dat het water in je stoompan de hele tijd kookt en dat de stoom niet te veel kan ontsnappen. Stoom de seitan eventueel 10 minuutjes langer, zodat je zeker weet dat hij helemaal gaar is. Om de stukjes knapperig te maken moet je ze na het stomen en scheuren nog even bakken in een beetje olie.
Petra b op 26-10-2016 - 13:11
leuk ik ga vanavond maken en kijk ook gelijk of ik deze recept ook kan gebruiken voor de snitzels gr petra b
Martine op 26-10-2016 - 13:35
Leuk Petra! Ik heb al een keer schnitzel gemaakt met dit recept en dat was heel lekker.
Petra op 26-10-2016 - 13:54
toppie en deze recept vind ik makelijk om te maken /lukt veel beter dan de basis recept
Carmen op 26-10-2016 - 20:38
Hoi Martine, welke sojasaus gebruik jij in dit recept? En\of denk jij dat het een groot verschil maakt shoyu, tamari of ketjap manis?
Martine op 26-10-2016 - 22:09
Hoi Carmen, ik maak dit recept met shoyu of tamari. Ketjap manis kan op zich ook, maar dan krijgt het een heel andere smaak, veel zoeter.
Amidinine op 22-11-2016 - 9:28
Bedankt nog voor deze recept, bak je soms de seitan in een bouillon?
Martine op 22-11-2016 - 11:08
Hoi Amidinine, meestal bak ik de seitan na het stomen in een klein beetje olie, maar je kunt het ook in bouillon laten smoren ja.
Bo-Ann op 26-4-2017 - 16:01
Wat een belachelijk makkelijk recept! Ik heb de helft in de koelkast gedaan en de rest in 2 porties in de vriezer (onder het scheuren stiekem gesnoept en dochterlief ging er al vandoor met een bakje). Een kwart van dit recept is voldoende voor ons gezin, in de bami vanavond. Dit is voor mij de eerste keer koken met tarwegluten, smaakt naar meer! Het duurste van het hele recept waren de verzendkosten! Kijken of ik ze bij de lokale bakker kan krijgen.
Martine op 26-4-2017 - 16:13
Super leuk om te horen dat het dat het zo goed in de smaak valt Bo-Ann! Eet smakelijk vanavond :)
Iduna op 21-5-2017 - 9:12
Gisteren ben ik bij de zuidmolen in groesbeek geweest dus nu heb ik (o.a.) weer 2 kg tarwegluten staan, dit recept klinkt als een van de experimenten die ik er mee zal doen :) Voor een kippige smaak doe ik er vaak wat vegan kipbouillon poeder door, klein beetje gemberpoeder, knoflook en wat kurkuma (ook voor wat kleur) Gistvlokken door seitan had ik nog niet asn gedacht, ben benieuwd wat dit doet voor de smaak :)
Martine op 21-5-2017 - 9:59
Leuk Iduna! Edelgist geeft ook een kipachtig hartig smaakje.
Karin op 14-6-2017 - 21:18
Hoi Martine, Leuk recept! Het lijkt erop of ik broodjes heb gebakken haha.. moet ik langer kneden?
Martine op 14-6-2017 - 21:32
Hoi Karin, als je de seitan bakt in de oven zien de rolletjes er inderdaad uit als een soort zware broodjes. Je kunt ze gewoon in stukjes scheuren zoals in de instructies staat. Als ze niet mooi in repen/stukjes te scheuren zijn moet je misschien inderdaad nog wat meer kneden, met de speciale vouwtechniek in de instructies.
Carmen op 19-8-2017 - 13:03
Hoi Martine (en andere lezers), Ik heb gister adhv dit recept vegan kapsalon gemaakt. Echt super! Eerst jouw recept gevolgd, dag erna de reepjes gemarineerd met döner kruiden en olie en even bakken.
Martine op 19-8-2017 - 22:33
Mmm, klinkt super Carmen!
Lucy op 21-8-2017 - 11:03
Gisteren deze kipstukjes gemaakt, wat een super recept!! Ik heb al vaker seitan gemaakt, maar dit recept is eenvoudiger en lekkerder. Ben er heel blij mee want hier op het Franse platteland moeten ze nog erg wennen aan mensen die geen of minder vlees eten :-). Ik moet waarschijnlijk nog wel iets langer kneden (las dat in een eerder commentaar)omdat ik ze niet in mooie reepjes kon scheuren. Straks ga ik het in een aziatische curry verwerken. Bedankt.
Martine op 21-8-2017 - 11:29
Leuk om te horen Lucy! Voor het in reepjes kunnen scheuren is vooral de vouwtechniek die in het receptbelangrijk. Je vouwt de lap seitan dubbel, drukt hem weer plat en vouwt hem opnieuw dubbel. Hoe vaker je dit herhaalt hoe mooier de textuur van de seitan wordt.
Foke op 1-9-2017 - 16:54
Hoi, Net de seitan kipstukjes gemaakt, tenminste, de voorbereidingen voor de seitan. Maar moet de seita in de oven ook in alu folie? Of kan die gewoon in de bouillon in een schaal?
Martine op 1-9-2017 - 16:59
Hoi Foke, deze gaat inderdaad in alufolie in de oven, zonder bouillon.
Janneke op 9-9-2017 - 17:47
De derde keer dat ik seitan maak met een recept van deze website. Eerst de basis in bouillon, toen worstjes in folie stomen. Gisteren waren de kckipstuckjes aan de beurt. Ze waren helaas niet zo goed scheurbaar, meer en anders kneden heb ik inmiddels gelezen. Deze stukjes zijn vast zo op, de smaak is goed, de structuur ook maar net even anders dan verwacht. Zodra ik weer glutenmeel heb, ga ik het weer proberen.
Martine op 11-9-2017 - 13:04
Leuk Janneke! De kneedtechniek is heel belangrijk inderdaad. Hoe vaker je het deeg dubbelvouwt en weer plat drukt, hoe beter de textuur wordt.
Manon op 29-10-2017 - 13:30
Vandaag voor het eerst Seitan gemaakt. In de oven want dat leek me gemakkelijker dan met een stoofpan. Heb het net uitgehaald maar het lijkt net of ik stokbrood heb gemaakt. Smaakt eigenlijk een beetje als brood. Wat is er mis gegaan? De korst is ook echt heel knapperig (als stokbrood dus 😔) Ik hoop dat er tips komen en dan volgende week poging 2 Groetjes Manon
Martine op 31-10-2017 - 14:07
Hoi Manon, had je de seitan wel goed ingepakt in aluminiumfolie? De buitenkant wordt nog wat zachter als de seitan is afgekoeld en even in de koelkast heeft gelegen. Als het naar brood smaakt heb je wat te weinig smaakmakers gebruikt. Doe er volgende keer wat meer sojasaus, zout en kruiden in.
Quin op 25-1-2018 - 21:57
Hoi Martine, ik heb het nu 2 keer gemaakt maar ik krijg de textuur niet juist. Het scheurt niet in reepjes zoals op de foto. Hoor je de seitan lap eerst 10 keer te vouwen en dan plat drukken? Of moet je na elke vouw weer plat drukken? Moet het ook een bepaalde richting op? Verder echt een makkelijk en lekker recept! Ik ga proberen om hier gefrituurde kip mee te maken!
Martine op 30-1-2018 - 10:40
Hoi Quin, ik druk het na iedere vouw plat en dan vouw ik het opnieuw en druk het weer plat etc. De richting maakt niet zo veel uit. Ik wissel het meestal af. 10 keer vouwen is het minimum. Met 20 keer vouwen wordt de textuur nog beter. Een andere optie is om het deeg in een foodprocessor te doen en het daarmee te kneden.
Marie op 25-3-2018 - 18:41
Mag ik je heel hartelijk bedanken voor dit RECEPT! Vandaag gemaakt. Ik had geen salie maar ik heb er gerookte paprika poeder door gedaan en Italiaanse kruiden. Toen het klaar was het ik de stukje 10 minuten laten marineren in knoflook ,olijfolie, peper, paprika poeder, gerookt paprika poeder en kurkuma. Beetje zout er over en snel heel krokant gebakken in de olijfolie. We hebben onze vingers moeten tellen erna HEERLIJK!
Martine op 26-3-2018 - 9:22
Fijn dat het zo lekker was Marie! Super leuk om te horen.
Dorien op 15-12-2019 - 11:08
Hallo Martine, Kan ik deze deegbal ook 1 uur in bouillon laten sudderen zoals je basisseitan recept? Alvast bedankt Dorien
Martine op 16-12-2019 - 10:09
Hoi Dorien, dit deeg is wat zachter dan het deeg van het basisrecept. Als je het in bouillon wilt garen zou ik het daarom in kaasdoek (of en andere schone doek) binden, zodat het goed bij elkaar blijft.
Wendy op 30-12-2019 - 22:13
Fantastisch! Eindelijk een Seitan recept waar wij al twee keer van gesmuld hebben! Na 5x een verschillend recept geprobeerd te hebben, dacht ik dat Seitan niet lekker was. Maar dit recept bewijst het tegendeel! Wij zijn blij! Gelukkig niet voor niets 5 kilo tarwegluten gekocht 😅
Martine op 2-1-2020 - 21:17
Wat fijn Wendy! Dit recept is ook één van onze favorieten. Geniet ervan :D
Irene op 3-3-2020 - 15:22
Hoi Martine, vraagje. Ik heb geen stoompan, kan het dan ook op een omgekeerd schaaltje in een grote pan met de deksel erop. Net als bij je kaasjes? En werkt dat dan jij bij alle andere dingen om te stomen? Ik had laatst je pittige boterhamworst gemaakt en dan in een vergiet met deksel erop, maar dan gaat er veel stoom langs. Dit leek me daarom beter, klopt dat? Thanks! Heel blij met je recepten hier 🙂
Martine op 8-3-2020 - 20:07
Hoi Irene, in principe kun je inderdaad alle dingen op die manier stomen, maar je hebt dan wel iets nodig om te zorgen dat het eten niet in het water valt. Want dan gaat het koken in plaats van stomen. Dus net als bij de kaas zou ik de seitan of wat je wilt stomen dan in een tweede schaaltje of bord leggen. Je kunt ook een vergiet in de pan hangen en daar de seitan in doen. Wel zorgen dat het vergiet tegen de hitte kan en goed afgedekt kan worden met de deksel.
Eline op 13-6-2020 - 18:40
Heel leuk recept. De eerste keer dat ik ze maakte was dit perfect gelukt. Perfecte zachte structuur. Ik was verkocht. Alle andere pogingen is de textuur zeer chewy. Geen idee wat ik anders gedaan heb. Het enige verschil is dat ik de eerste keer niet direct kon stomen omdat ik geen zilverpapier had. Het deeg lag dus een paar uur in huishoudfolie id frigo. Kan dit het verschil zijn of die ik onbewust iets fout waardoor d3e textuur zo hard en chewy is.
Martine op 24-8-2020 - 15:40
Hoi Eline, de seitan kan inderdaad wat malser worden als je het een poosje laat liggen. Verder is de textuur ook afhankelijk van hoe lang je het stoomt. Korter stomen levert een malser product op.
Suus op 15-9-2020 - 12:32
Hoi! Dit weekend 20 mensen stoof geserveerd met deze kipstuckjes erin :) ik had het een week van tevoren gemaakt, gemarineerd, in de vriezer gedaan en vlak voor het in de pan doen nog even aangebakken. Het was echt heerlijk en iedereen heeft gesmuld (nog 2 dagen erna zelfs, er was wat teveel stoof..). Wel heb ik ietsje korter gebakken in de oven en ook iets meer tofu dan tarwegluten gebruikt. Gelukkig heb ik teveel stukjes gemaakt, nu kan ik er zelf nog een paar keer van eten :) Bedankt!
Carel op 31-12-2020 - 21:55
Hallo, ik heb zojuist de Seitan gemaakt. Hij is heel mals. Dat zou voor mij wel iets minder mogen. Het is wel compact maar beetje sponsig. Ik heb hem wel gevouwen maar eigenlijk is er maar 1 laag waar je kan scheuren. Terwijl ik hem toch een keer of 10 gevouwen heb. Zou het mooier zijn met een deegroller te rollen en dan vouwen? Groet Carel
Anita op 24-1-2021 - 18:17
hi Martine,ik mag eigelijk geen soya gebruiken wegens medicatie die ik neem,zou ik de tofu kunnen vervangen door kikkererwten om de kipstuckjes te maken?zo niet wat dan wel in de plaats?grts
Suzanne op 2-2-2021 - 10:19
Beste Anita, ik denk dat je het best kan proberen omdat er meerdere recepten met seitan zijn, waarvan een die ik geprobeerd heb met rode biet en linzen. Dit recept is trouwens echt heel gemakkelijk te maken, ik heb het in de stoomoven klaar gemaakt en dat ging prima! Ik heb gisteravond shoarma van gemaakt en vanavond heb ik blokjes ervan gesneden en een marinade om er een soort spekblokjes van te maken. Ik ga ook nog een Surinaamse marinade proberen met deze seitan stukjes.
Jan op 3-11-2021 - 21:41
Dag Martine, Vandaag voor het eerst met seitan gewerkt en dit recept gemaakt. Ik heb het in de oven gebakken, ingepakt in alu-folie. Tot mijn verrassing werden het twee broodjes, het was echt behoorlijk gerezen. Erg luchtig. De textuur ziet er ook uit als brood. Had ik het beter kunnen stomen, denk je? Groet Jan

Schrijf een reactie