Seitan pepperoni

door onder Bijgerecht, Hapjes
Kenmerken: , , ,
Voor: 6 kleine worstjes of 1 grote
Seitan pepperoni, vegetarisch, veganistisch, seitan, vleesvervanger, plantaardig, worst, zonder ei, melkvrij, koolhydraatarm

Deze worstjes zijn heerlijk mals en pittig. Lekker op een sandwich, in een roerbakgerecht of als hapje bij de borrel. Je kunt meerdere kleine dunne worstjes maken of één grote, die je vervolgens in blokjes snijdt, of in plakjes zoals op de foto. De worstjes zijn een variant van een recept op de blog van Vegandad.

Er gaat behoorlijk wat peper en chili door deze worst. Als je het liever wat minder heet hebt, kun je de hoeveelheden peperkorrels en chilivlokken halveren. Maal het venkelzaad en de peperkorrels fijn met een pepermolen of vijzel voor je ze bij de andere ingrediënten voegt.

Ingrediënten

1 kop = 240 ml = een flinke koffiemok

  • 1/2 kop gekookte bonen, zoals witte bonen of kidney bonen
  • 1 kop water
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 eetlepel sojasaus
  • 1 theelepel gerookte paprikapoeder
  • 1/4 theelepel cayenne peper
  • 1/2 theelepel zout
  • 1 eetlepel suiker of een paar druppels zoetmiddel
  • 1 theelepel venkelzaad of anijszaad, fijngemalen
  • 2 theelepels gemengde peperkorrels, fijngemalen
  • 1 theelepel chilivlokken
  • 1 1/4 kop tarwegluten

Bereiding

Doe alle ingredienten, behalve de tarwegluten in een kom en bewerk met de staafmixer tot er geen grote stukken meer inzitten. Voeg het glutenpoeder toe en roer met een vork tot alles is opgenomen. Kneed het deeg met de hand nog even door, zodat de gluten draden gaat vormen. Het deeg moet behoorlijk nat zijn.

Als je kleine worstjes wilt maken, knip dan 6 stukken aluminiumfolie of bakpapier van ongeveer 20 bij 15 cm. Verdeel de deegbal in 6 gelijke delen. Neem een balletje deeg en vorm er een rolletje van. Het is niet erg als het nog niet op een worstje lijkt, want dat komt vanzelf goed omdat het deeg uitzet bij het garen. Leg het rolletje deeg in de lengte op een stukje folie en rol het folie er stevig omheen. Draai de uiteinden van het opgerolde folie dicht zoals bij een toffee, en vouw ze onder het rolletje zodat het niet meer opengaat.

Als je een grote worst wil neem je een groot stuk folie. Vorm een dikke rol van de deegbal en wikkel deze in de folie, zoals een toffee. Vouw de uiteinden van het folie onder de rol zodat ze niet losgaan.

Als je de worstjes gaat stomen, breng dan water aan de kook in je stoompan. Leg de worstjes op het rooster en stoom ze in 40 minuten gaar en stevig.

Als je de worstjes wilt bakken, verwarm dan de oven voor op 170 graden. Leg de rolletjes op het rooster van de oven en bak 50 minuten. Zet eventueel een schaal met heet water in de oven om te voorkomen dat de worstjes te veel uitdrogen.

Om zeker te weten dat ze gaar zijn kun je er eentje uit zijn verpakking halen en in het midden doorsnijden voor je ze uit de oven haalt. De gluten moeten gestold zijn en mogen geen draden meer vormen.

18 Reacties

Gnoe (@graasland) op 4-5-2012 - 16:00

Waar koop jij je tarwegluten? Heb ze hier in Utrecht nog niet kunnen vinden bij de natuurwinkels. Alleen bij Veggiedeli online als 'seitan starter'; dat is hetzelfde toch? En online bij De Zuidmolen. Maar ja, die verzendkosten hè :

Martine op 4-5-2012 - 16:12

Ja, dat spul van Veggiedeli is ook tarwegluten. Ik bestel het zelf altijd bij de Zuidmolen. Met een kilo gluten kun je makkelijk 4-5 kilo seitan maken, zeker als je er ook nog bonen doorheen doet zoals bij dit recept. Zelfs met de verzendkosten erbij is het nog steeds veel goedkoper dan kant-en-klare vleesvervangers. Ik bestel één keer in de zoveel tijd een zak van vijf kilo gluten en dan neem ik er ook nog wat andere soorten meel, noten en dergelijke bij, dus dan haal ik die bezorgkosten er makkelijk uit.

Karin op 21-9-2012 - 20:48

Ik heb dit recept gemaakt, met kikkererwten bij gebrek aan andere bonen. Maal jij de peperkorrels en venkelzaadjes eerst fijn? Ik vond het hele lekkere worstjes, maar die peperkorrels waren wel heftig :) (ik heb ze er allemaal uit zitten pulken voor de kinderen) en die zaadjes te hard. Bewerk je de worstjes na het stomen trouwens nog verder?

Martine op 21-9-2012 - 21:20

Hoi Karin, goede opmerking over die peperkorrels en zaadjes! Ik wrijf die inderdaad meestal eerst in de vijzel fijn, hoewel dat niet hoeft als je blender/staafmixer heel krachtig is. Ik zal dat alsnog toevoegen aan het recept. Dankjewel voor de feedback!

Deze worstjes zijn inderdaad heel pittig. Kan me voorstellen dat het voor kinderen misschien een beetje te veel van het goede is. We hebben ook een mild gekruid worst recept op de site en je kunt natuurlijk ook zelf kruidencombinaties uitproberen.

Na het stomen kun je de worstjes eventueel nog even bakken in een pan met een scheutje olie zodat ze een knapperig korstje krijgen. Zelf bak ik ze meestal niet, maar ik laat ze wel vaak even meesudderen als ik ze in een tomatensaus o.i.d. verwerk.

Als je nog meer vragen en/of opmerkingen hebt hoor ik het graag!

Eveline op 12-12-2012 - 17:16

Hij is heerlijk geworden, wat een toprecept! Zowel de basis seitan als de peperoni zijn een eerste keer meteen goed gelukt. Het was best lastig om vegetarisch koolhydraatarme recepten te vinden. Ik heb al regelmatig een aantal dingen van je site gemaakt, dank je wel daarvoor!

Martine op 12-12-2012 - 19:44

Fijn dat het goed gelukt is! Ik vind het heel leuk om te horen als de recepten bij mensen in de smaak vallen :-)

Marco op 16-3-2014 - 22:02

Als echte carnivoor gezwicht voor seitan; gewoon maken van 1 kg tarwebloem (0,39 eurocent) onder toevoeging van 5,5 dl water. Kneden, laten rijzen en afspoelen met water tot de gluten overblijven. Kruiden in een koffiemolentje (15,00 Euro Blokker) malen en in de gluten verwerken, en bovenstaand recept tot worst verwerken.

Martine op 21-3-2014 - 11:06

Wow, goed bezig Marco! Ik heb het nog niet aangedurfd om seitan op de traditionele manier te maken van tarwemeel. Ik ga altijd voor de makkelijke weg met het glutenpoeder. :-)

Iduna op 8-6-2016 - 19:41

Vandaag gemaakt met linzen ipv bonen, en als extraatje een knoflookteen er bij. Qua consistentie goed gelukt. Ik vond ze overigens absoluut niet te peperig van smaak, precies goed eigenlijk. Wel vond ik het erg flauw, te weinig zout of sojasaus in dit recept naar mijn zin. Heb het nu fijngemalen tot seitan 'gehakt' in de blender want als worst voor een broodje of zo opeten was het echt te flauw van smaak.

Martine op 9-6-2016 - 11:08

Leuk dat je dit recept geprobeerd hebt Iduna. Zo te horen hou jij echt van sterke smaken! Slim dat je nu gehakt van de worstjes gemaakt hebt.

Alynda op 9-4-2017 - 13:17

Deze pepperoni is nu aan het stomen in de pan, voor het eerst met anijszaad gemaakt (bleek geen venkel in huis te hebben...) ben erg benieuwd! Ik vroeg me af wat jouw favoriete manier van bereiden is? Aangezien je zoveel verschillende opties biedt voor koken, stomen, bakken :-)

Martine op 10-4-2017 - 14:40

Ik stoom ze meestal. Ik houd van smeuïge worstjes. In de oven worden ze vrij taai, en met koken trekt de smaak er misschien uit.

Alynda op 13-4-2017 - 11:00

Allright! Ik ben ook fan van seitan stomen ja. Vond de pepperoni nu best droog geworden, maar dat kan komen doordat de pan een tijdje droog had staan koken toen ik niet oplette. Misschien doe ik volgende keer iets meer olie door het recept. Het is wel heel lekker met knoflooksaus!

Jesse op 6-6-2017 - 11:28

Erg lekkere worstjes en makkelijk te maken ook! Ik vroeg me alleen af waarom je water gebruikt ipv bouillon zoals in het recept van Vegan Dad en PPK?

Martine op 6-6-2017 - 22:07

Fijn dat ze goed in de smaak vallen Jesse! De reden dat ik water gebruik ipv bouillon is dat er al zo veel andere smaakmakers ingaan, dat ik geen verschil meer merk tussen water en bouillon. Bouillon verwerken in seitan vind ik altijd een beetje omslachtig, omdat je eerst het poeder of blokje moet oplossen in warm water en dan laten afkoelen zodat het niet interfereert met de gluten.

Rosa op 9-8-2017 - 8:14

Hoi Martine, ik wil graag seitan maken van de week, maar ik vraag me af hoe ik het goed krijg. Ik wil namelijk graag echt een smeuïge/sappige textuur, niet dat hele stevige. Mijn eerste seitan kwam uit de oven en daar kon je praktisch een raam mee ingooien (dus ik heb al vooruitgang geboekt) maar wat kun je nog meer doen dan stomen? Ik heb wel eens gelezen dat hoe lang je kneedt invloed heeft (maar moet dat dan juist lang of kort?). Zijn er nog meer dingen die je kunt aanpassen? Ik hoop dat je wat tips hebt. Ik heb in een overmoedige bui 5 kg glutenmeel gekocht en ik ben volop aan het experimenteren. :) Groeten, Rosa

Martine op 9-8-2017 - 11:17

Hoi Rosa, het geheim van smeuige seitanworst is voldoende vocht toevoegen. Daar ben ik zelf ook nog maar net achter. Het deeg moet echt héél nat zijn. Verder helpt het om er voldoende ander meel of bonen bij te doen om te zorgen dat de gluten niet taai worden. Mijn basis is nu 1 kop tarwegluten, 1/4 kop edelgist, 3 eetlepels kikkererwtenmeel of ander meel en 1 1/4 kop water. Daarmee krijg je een deeg wat zo nat is dat je het nauwelijks kunt kneden. Dat rol ik dan in magnetronfolie of alufolie en ik stoom het 30 tot 60 minuten, afhankelijk van hoe dik de worstjes zijn.

Rosa op 13-8-2017 - 21:56

Dat ga ik zeker binnenkort proberen, dank je wel!

Schrijf een reactie

Vegetus gebruikt cookies om de website te optimaliseren. Lees onze Privacyverklaring voor meer informatie.