Zemelen

Zemelen, zoals tarwe- en haverzemelen worden gemaakt uit graan. Het zijn de met de vruchtwanden en kiemen vergroeide huidjes van de zaden. In vergelijking met graan bevatten ze relatief veel vezels en eiwit en weinig opneembare koolhydraten. Ze zijn daardoor heel geschikt om te verwerken in koolhydraatarme recepten. Zemelen zijn te koop bij biowinkels, natuurgeneeswinkels, molenwinkels en sommige supermarkten.

Zemelen bevorderen de stoelgang, maar let op dat je genoeg water drinkt als je meer zemelen gaat eten, anders kun je er juist verstopt van raken

Recepten

Recepten met: "zemelen", "haverzemelen", "tarwezemelen".

Frans cashewkaasje

Cashew brie, veganistisch, zonder melk

Dit notenkaasje lijkt qua smaak een beetje op Brie of Camenbert. De textuur is ietsje steviger dan die van de gemiddelde Franse kaas, maar wel lekker romig. Wij eten deze kaas graag op een toastje of als onderdeel van een kaasplankje.

Veganistische gevulde ‘eieren’

Gevulde 'eieren', veganistisch

Dit plantaardige alternatief voor gevulde eieren is qua uiterlijk en textuur bijna niet van echt te onderscheiden. Het recept is niet moeilijk (makkelijker dan gevulde kippeneieren vind ik), maar je moet wel even agar en zwart zout in huis halen.

Amandel-knoflookkaasje

Amandel-knoflookkaas, veganistisch, zonder melk

Deze knoflookkaas op basis van amandelen wordt gebakken in de oven en is daardoor lekker stevig met een mooi bruin korstje en een witte binnenkant. Eet hem los, op een toastje of in een salade.

Vegan challenge

Ben je geïnteresseerd in veganisme of speel je met de gedachte om veganist te worden? Schrijf je dan in voor de VeganChallenge!