Tofu

Tofu is vanwege zijn neutrale smaak zeer breed inzetbaar als vervanger voor zowel vlees als ei, room, kwark, kaas en andere zuivelproducten. Er zijn verschillende soorten tofu, die geschikt zijn voor specifieke bereidingswijzen en gerechten.

Stevige tofu (Engels: firm tofu)

Stevige tofu is vooral geschikt om in blokjes te bakken als vleesvervanger of om kaas-achtige dingen mee te maken. Omdat het zelf weinig smaak heeft moet je het lekker marineren voor gebruik. Pers wel eerst het water eruit zodat het de marinade goed opneemt. Je kunt tofu een stevigere, vleesachtige textuur geven door het in 48 uur in te vriezen en daarna 24 uur in de koelkast te ontdooien. Gebruik bevroren tofu net als gewone: uitknijpen, marineren en meebakken in je gerecht.

Stevige tofu is de meest algemeen verkrijgbare vorm van tofu, te koop in de meeste supermarkten, in alle natuurwinkels en aziatische toko’s. Dat je overal stevige tofu kunt kopen, wil niet zeggen dat hij ook overal even lekker is. Mijn ervaring is dat je tofu het best in de toko kunt kopen, want daar is hij het goedkoopst en heeft hij de meeste smaak en beet. Supermarkt tofu is vaak wat waterig en zacht en heeft soms een zurige smaak, zeker als hij al wat langer in het schap ligt. Voor gerechten waarbij je de tofu pureert, zoals in een quiche, maakt dat niet zo veel uit, maar als je bijvoorbeeld blokjes tofu wilt gebruiken in een roerbakschotel, loont het echt om naar een goede toko te gaan. De voorverpakte tofu is daar vaak verser en van betere kwaliteit, maar neem vooral ook eens de niet voorverpakte, super verse tofu die in de bakken met water ligt. De kleine blokken zijn smakelijke zachte tofu, heel geschikt om te pureren voor ovenschotels en taarten, terwijl de grote blokken van een wat stevigere variant zijn, die goed werkt in roerbakschotels en dergelijke.

Zijde tofu (Engels: silken tofu)

Voor desserts, romige kaas- en eivervangers en andere zachte toepassingen kun je zijde tofu gebruiken. Je kunt er bijvoorbeeld lekker romige chocolademousse mee maken. Zijde tofu is verkrijgbaar bij natuurwinkels en de wat grotere gespecialiseerde Aziatische toko’s. Ik ben vooral fan van de zijde tofu in een tetra pak van Mori-Nu. Deze is lang houdbaar, dus sla er een voorraadje van in als je het ergens vindt. Omdat de vacuüm verpakte versie niet gekoeld hoeft te worden, kan het zijn dat hij niet bij zijn broertjes en zusjes in het koelvak ligt, maar op een andere plaats in de winkel.

Kun je geen zijde tofu vinden? Neem dan verse zachte tofu uit de waterbak. Als je bij jou in de buurt echt alleen maar stevige tofu kunt krijgen, dan kun je deze ook gebruiken in plaats van de zijde tofu, maar dan wordt de textuur van je gerecht wel was steviger en minder romig.

Gerookte tofu (Engels: smoked tofu)

Gerookte tofu heeft een vrij sterke rooksmaak (vergelijkbaar met rookkaas) en een stevige textuur. Je kunt het eten als broodbeleg op sandwiches, in salades, bij de stamppot etc. Het is ook een lekker om het in seitan te verwerken. Rooktofu is te koop in biowinkels en sommige grote toko’s.

Gefermenteerde tofu (Engels: fermented tofu)

Het potje met gefermenteerde tofu is het enige object in mijn koelkast dat ik nog een beetje eng vindt. De blokjes tofu zitten in een soort slijm en als je het potje opendraait ruik je onmiddelijk een sterke zurige fermentatiestank: bedorven tofu?

Sommige mensen vinden dat het naar blauwe kaas smaakt. Ik moet er nog mee experimenteren, maar als je dit mengt met wat kruiden en mayonaise of een sausje of basis van bloem, dan kun je er hele lekkere dressings en sauzen mee maken. Net als blauwe kaas is dit waarschijnlijk een smaak die je moet leren waarderen.

Bij Aziatische toko’s zijn verschillende soorten gefermenteerde tofu te koop, de rode schijnt een sterkere smaak te hebben dan witte. De witte is er in een naturel-variant en met toevoegingen, zoals chilipeper. Ik heb nu een potje naturel, maar de volgende keer koop ik denk ik die met chili. Als iemand dapper genoeg is om het uit te proberen hoor ik graag wat je gemaakt hebt!

Recepten

Recepten met: "tofu", "zachte tofu", "stevige tofu", "zijdetofu", "zijde tofu", "gefermenteerde tofu", "gerookte tofu", "rooktofu".

Pasta met asperges en vegan kaassaus

Pasta met asperges en vegan kaassausAsperges combineren super goed met pasta. Dit was een mooie gelegenheid weer eens een recept voor vegan kaassaus te posten. Deze is door Davids moeder uitgevonden. Hij is super smaakvol, omdat er behalve een beetje geraspte vegan kaas ook een gefruit uitje en wat kruiden door gaan. In plaats van asperges zou je dit recept ook heel goed met schorseneren, reepjes koolraap, broccoli, of een andere mild smakende groente kunnen maken. Het staat binnen een half uur op tafel, wat ik erg fijn vind op een doordeweekse dag.

Rode linzenköfte (mercimek köftesi)

Mercimek koftesi/linzen köfte, veganDeze kruidge Turkse köfte zijn erg makkelijk te maken. Je moet de linzen en bulgur even kort koken en laten afkoelen, daarna hoef je alleen nog de andere ingrediënten erdoor te mengen en met je handen köfte van het mengsel te vormen. Je kunt de linzen en bulgur een dag van tevoren maken, of zelfs het hele mengsel één of twee dagen van tevoren maken. Het is lekker als de smaken even goed de tijd hebben om in te trekken. Omdat je ze koud eet, zijn de köfte behalve als avondeten ook heel geschikt als meeneemlunch of voor potlucks en picknicks.

Vegan blauwe kaas

Vegan blauwe kaas/ Vegan blue cheeseIk kreeg weer eens zo'n mailtje van iemand die héél graag een blauwe kaas recept wilde hebben, begon te googelen, vond verschillende recepten, ging experimenteren en ja! dat kwam best dicht in de buurt van mijn herinnering aan blauwschimmelkaas. Zelfs de kleur was goed, dankzij witte tofu en groenblauwe pompoenpitjes. Je gaat hier geen koemelkkaaseters mee voor de gek houden, maar als je blauwschimmelkaas mist, is dit een leuke vervanger.

Tofu gnocchi

Deze gnochi bestaan voor meer dan de helft uit tofu! Tofu gnocchi zijn makkelijker te maken dan aardappel gnocchi, en ze hebben ook nog eens een veel betere voedingswaarde. Om de tofu een lekker hartig smaakje te geven voeg ik er een beetje edelgist, citroensap en zout aan toe. Het is vast ook heel lekker om er kruiden in te verwerken.

Veganzoenen

Vegan chocozoenen, zonder eiWist je dat je het vocht uit een blikje kikkererwten met suiker kunt opkloppen tot meringue? Je proeft dan niet meer dat het van kikkererwten gemaakt is, het smaakt net als meringue met ei. Met een paar kleine aanpassingen kun je op deze manier ook heel lekkere chocoladezoenen maken. De vulling is bijna niet van 'echt' te onderscheiden!

Snelle doperwtjesstamp met vegan rookworst

Doperwtjes stamppot met rookworst, veganDavid en ik zijn geen grote stamppoteters, maar deze doperwtjesstamp gaat er goed in, zeker als er snel nog even iets gemaakt moet worden aan het einde van een lange werkdag. Stiekem maak ik dit ook wel eens met instant aardappelpuree (bijv. van Maggi), dan staat het echt binnen 10 minuutjes op tafel. Ik doe graag een beetje edelgist door de aardappelpuree voor een lekker hartige smaak.

Blij zonder ei met Pasen

Vegan PasenHet is weer bijna Pasen en de eieren vliegen je om de oren. Gelukkig kun je ook prima van de paasdagen genieten zonder daar kippen voor lastig te vallen. Maak bijvoorbeeld vegan gevulde eitjes, tofu scramble, 'eier'salade, of omeletten van zijde tofu.

Zwarte bonenhummus met een Mexicaans tintje

Zwarte bonen hummus, veganZelf hummus maken is heel simpel. Je doet alle ingrediënten in een foodprocessor en pureert ze tot ze lekker glad en romig zijn. Hummus wordt meestal van kikkererwten gemaakt, maar als ik het zelf maak is het meestal een bijzondere hummus, zoals zwarte bonenhummus. Ik gaf de hummus een subtiel Mexicaans tintje met oregano, limoensap en chilisaus.

Noten gehaktballetjes

Notenballetjes, vegan, zonder eiDeze balletjes zijn super lekker en heel simpel te maken van oud brood en noten. Als je een foodprocessor of een staafmixer met een hakmolentje hebt, zijn ze in een handomdraai klaar. Wij aten ze bij een pastagerecht, maar ze doen het ook goed als borrelhapje met een dipsausje.

Vegan dulce de leche

Vegan dulche de lecheDulce de leche is een karamel-achtige saus. Het is heel lekker op pannenkoeken en bij ijs, yoghurt of pudding. Je maakt het door een blikje gezoete gecondenseerde kokosmelk een paar uur te koken in een pan met water. Super makkelijk!