Vegan dulce de leche

Vegan dulche de leche

Mensen die ons op Facebook volgen weten het waarschijnlijk al. Vegetus heeft een broertje gekregen! Hij heet Gewoon Vegan en houdt van producten die 'gewoon vegan' zijn. Ik voelde al langer kriebels om naast recepten ook product reviews te gaan schrijven, maar ik wil Vegetus graag zo veel mogelijk als receptensite houden, dus vandaar deze nieuwe site voor de producten.

Er bestaan al super veel toffe vegan producten, en er komen ook steeds meer nieuwe bij zoals de gecondenseerde kokosmelk die ik voor dit recept gebruik. Deze speciale kokosmelk is onder andere te koop bij Albert Heijn.

De gecondenseerde kokosmelk is gezoet en daardoor is hij geschikt om desserts zoals fudge en dulce de leche van te maken. Met gewone kokosmelk lukt dat niet. Je zou natuurlijk ook zelf kokosmelk met suiker kunnen mengen, maar daarvoor moet je het blikje openmaken en dat is hier niet de bedoeling.

Dulce de leche is een karamel-achtige saus. Het is heel lekker op pannenkoeken en bij ijs, yoghurt of pudding. Je maakt het door een blikje gecondenseerde kokosmelk een paar uur te koken in een pan met water. Super makkelijk!

Ingrediƫnten

 • 1 blikje gezoete gecondenseerde kokosmelk
 • Bereiding

  Leg het dichte blikje op z'n kant in een diepe pan en doe er water bij tot het blikje ruim onder staat. Breng het water aan de kook, doe een deksel op de pan en draai het vuur omlaag. Laat het water met het blikje minstens twee en een half uur koken. Kijk af en toe even of het water niet te veel verdampt is. Het blikje moet steeds helemaal onder water blijven, anders kan het te heet worden en ontploffen.

  Zet na twee en een half uur het vuur uit. Laat het blikje in het water afkoelen tot je het veilig kunt aanraken, maar het nog wel een beetje warm is. Maak het blikje open en roer de inhoud tot de vrijgekomen olie goed met de karamel gemengd is. Giet de inhoud in een glazen potje en zet het weg zodat het helemaal kan afkoelen en indikken. In de koelkast blijft de dulche de leche minstens een paar weken goed.

  14 Reacties

  Fabienne op 26-3-2015 - 14:24
  Ik heb al een blikje in huis gehaald enkele weken geleden daar ik vroeger dol was op de zelfgemaakte dulce de leche van gecondenseerde melk. Eindelijk een goed alternatief. Wel een opmerking op je recept, de houdbaarheid van een paar weken klopt niet. Dit product is maximaal 2-3 dagen houdbaar, daarna heb je het geheid opgesmikkelt, want te lekker om in de koelkast te laten staan... ;)
  Martine op 26-3-2015 - 14:28
  Haha, hier staat anders nog steeds een half potje in de koelkast. Maar inderdaad, het is wel verleidelijk om iedere keer dat je langs de koelkast loopt een lepeltje eruit te snoepen. :D
  marike op 26-3-2015 - 17:30
  Eh....is dat nou milieuvriendelijk om 1blikje voor een luxe toevoeging meer dan twee uur te koken?
  Martine op 26-3-2015 - 17:43
  Nee, dat is niet bijzonder milieuvriendelijk, daar heb je gelijk in. Maar af en toe doe ik wel eens iets dat niet 100% milieuvriendelijk is.
  Jeanette op 14-6-2015 - 18:21
  Daarom doe ik het in de snelkookpan, met 4 blikjes koppie onder. Dan is een uurtje genoeg.... Ook heerlijk bij banoffee... (Oh She Glows postte een heerlijke banoffee, maar dit kan dan in plaats van de dadelfudge, die ook heel lekker is trouwens....) Ik wilde net (soya)yoghurtijs met toffee maken (eerst de huidige batch "plain" opeten, was ook heel lekker)
  Martine op 14-6-2015 - 21:12
  Goeie tip met de snelkookpan! Helaas heb ik die (nog) niet.
  Laura op 14-3-2016 - 13:08
  Een andere optie (milieuvriendelijker) is om de kooktijd te verkorten met een zesde en vervolgens de dulce de leche in blik verder te laten 'koken' in een slaapzak of deken, hiervoor is wel langer de tijd nodig dan de oorspronkelijke kooktijd... Dus alleen voor mensen zonder haast :)
  Mary op 5-5-2016 - 12:27
  De structuur is toch anders dan bij gecondenseerde melk, ik heb gebruik het nl voor taarten, maar daar is die te dun voor. Of weet er iemand een (andere) oplossing?
  Martine op 5-5-2016 - 13:23
  Ja, het is vrij dun inderdaad. Misschien zou je het nog verder kunnen inkoken in een pannetje? Voor taart zou je ook dit kunnen proberen, met vegan margarine: http://www.laurasbakery.nl/snel-en-eenvoudig-karamel-maken/
  Mary op 7-5-2016 - 22:18
  Super tip Martine, dat ga ik doen! Ik maakt het nl. ook voor de shortbread en de caramel bleef niet op zijn plek ;-) Dank je wel!
  Evelien op 23-9-2016 - 21:53
  Zojuist gezocht bij AH maar het was niet in het assortiment. Het was een redelijk grote AH. Is het misschien uit het assortiment gegaan? Enig idee waar het nog meer te koop is?
  Martine op 23-9-2016 - 22:45
  Hoi Evelien, de kokosmelk staat nog wel op de website van AH, dus hij is in ieder geval niet helemaal uit het assortiment. Je kunt bij de servicebalie vragen of ze het willen bestellen voor je. Ik heb het ook wel eens bij Jumbo en bij Aziatische toko's gezien.
  Wil op 11-12-2020 - 13:21
  Heel fijn dat vegan steeds meer normaal wordt. Ik heb een melkeiwit allergie en recepten zijn altijd welkom @ Sossel als jij niks heb met vegan heb kun je beter zulke websites negeren. Ik begrijp niet waarom je reageer.
  Martijn op 9-1-2021 - 18:43
  Hallo, Hoelang kan je een open blikje gecondenseerde kokosmelk goed houden in de koelkast? Ik heb een recept van vegan Hazelnootpasta maar daar gaat maar een beetje van in.... Anyone? :o) Alvast bedankt!

  Schrijf een reactie