Tofu

Tofu is vanwege zijn neutrale smaak zeer breed inzetbaar als vervanger voor zowel vlees als ei, room, kwark, kaas en andere zuivelproducten. Er zijn verschillende soorten tofu, die geschikt zijn voor specifieke bereidingswijzen en gerechten.

Stevige tofu (Engels: firm tofu)

Stevige tofu is vooral geschikt om in blokjes te bakken als vleesvervanger of om kaas-achtige dingen mee te maken. Omdat het zelf weinig smaak heeft moet je het lekker marineren voor gebruik. Pers wel eerst het water eruit zodat het de marinade goed opneemt. Je kunt tofu een stevigere, vleesachtige textuur geven door het in 48 uur in te vriezen en daarna 24 uur in de koelkast te ontdooien. Gebruik bevroren tofu net als gewone: uitknijpen, marineren en meebakken in je gerecht.

Stevige tofu is de meest algemeen verkrijgbare vorm van tofu, te koop in de meeste supermarkten, in alle natuurwinkels en aziatische toko’s. Dat je overal stevige tofu kunt kopen, wil niet zeggen dat hij ook overal even lekker is. Mijn ervaring is dat je tofu het best in de toko kunt kopen, want daar is hij het goedkoopst en heeft hij de meeste smaak en beet. Supermarkt tofu is vaak wat waterig en zacht en heeft soms een zurige smaak, zeker als hij al wat langer in het schap ligt. Voor gerechten waarbij je de tofu pureert, zoals in een quiche, maakt dat niet zo veel uit, maar als je bijvoorbeeld blokjes tofu wilt gebruiken in een roerbakschotel, loont het echt om naar een goede toko te gaan. De voorverpakte tofu is daar vaak verser en van betere kwaliteit, maar neem vooral ook eens de niet voorverpakte, super verse tofu die in de bakken met water ligt. De kleine blokken zijn smakelijke zachte tofu, heel geschikt om te pureren voor ovenschotels en taarten, terwijl de grote blokken van een wat stevigere variant zijn, die goed werkt in roerbakschotels en dergelijke.

Zijde tofu (Engels: silken tofu)

Voor desserts, romige kaas- en eivervangers en andere zachte toepassingen kun je zijde tofu gebruiken. Je kunt er bijvoorbeeld lekker romige chocolademousse mee maken. Zijde tofu is verkrijgbaar bij natuurwinkels en de wat grotere gespecialiseerde Aziatische toko’s. Ik ben vooral fan van de zijde tofu in een tetra pak van Mori-Nu. Deze is lang houdbaar, dus sla er een voorraadje van in als je het ergens vindt. Omdat de vacuüm verpakte versie niet gekoeld hoeft te worden, kan het zijn dat hij niet bij zijn broertjes en zusjes in het koelvak ligt, maar op een andere plaats in de winkel.

Kun je geen zijde tofu vinden? Neem dan verse zachte tofu uit de waterbak. Als je bij jou in de buurt echt alleen maar stevige tofu kunt krijgen, dan kun je deze ook gebruiken in plaats van de zijde tofu, maar dan wordt de textuur van je gerecht wel was steviger en minder romig.

Gerookte tofu (Engels: smoked tofu)

Gerookte tofu heeft een vrij sterke rooksmaak (vergelijkbaar met rookkaas) en een stevige textuur. Je kunt het eten als broodbeleg op sandwiches, in salades, bij de stamppot etc. Het is ook een lekker om het in seitan te verwerken. Rooktofu is te koop in biowinkels en sommige grote toko’s.

Gefermenteerde tofu (Engels: fermented tofu)

Het potje met gefermenteerde tofu is het enige object in mijn koelkast dat ik nog een beetje eng vindt. De blokjes tofu zitten in een soort slijm en als je het potje opendraait ruik je onmiddelijk een sterke zurige fermentatiestank: bedorven tofu?

Sommige mensen vinden dat het naar blauwe kaas smaakt. Ik moet er nog mee experimenteren, maar als je dit mengt met wat kruiden en mayonaise of een sausje of basis van bloem, dan kun je er hele lekkere dressings en sauzen mee maken. Net als blauwe kaas is dit waarschijnlijk een smaak die je moet leren waarderen.

Bij Aziatische toko’s zijn verschillende soorten gefermenteerde tofu te koop, de rode schijnt een sterkere smaak te hebben dan witte. De witte is er in een naturel-variant en met toevoegingen, zoals chilipeper. Ik heb nu een potje naturel, maar de volgende keer koop ik denk ik die met chili. Als iemand dapper genoeg is om het uit te proberen hoor ik graag wat je gemaakt hebt!

Recepten