Rode linzenköfte (mercimek köftesi)

9 May 2015 onder Avondmaaltijd, Bijgerecht, Hapjes
Kenmerken: , , , ,
Bereidingstijd: voorbereiding 30 minuten, koken 5 minuten, totaal 120 minuten
Voor: ongeveer 30 köfte
Mercimek koftesi/linzen köfte, vegan

Ik heb me voorgenomen om wat vaker Turks eten te koken. Ik vind dat namelijk erg lekker en het is ook helemaal niet moeilijk, je moet alleen even de goeie ingrediënten in huis halen. Eén van mijn favoriete Turkse gerechten zijn köfte (gehakballetjes), met name çigköfte, die koud gegeten worden. Lekker zomers! Ik heb al een recept voor çigköfte met noten, maar dit recept op basis van linzen (mercimek köftesi) is ook erg lekker.

Deze köfte zijn erg makkelijk te maken. Je moet de linzen en bulgur even kort koken en dan laten afkoelen, daarna hoef je alleen nog de andere ingrediënten erdoor te mengen en met je handen köfte van het mengsel te vormen. Je kunt de linzen en bulgur een dag van tevoren koken, of zelfs het hele mengsel één of twee dagen van tevoren maken. Het is lekker als de smaken even goed de tijd hebben om in te trekken.

Aan dit recept heb je genoeg als een hoofdgerecht voor 3 à 4 personen of als voorgerechtje of onderdeel van een tafel vol kleine hapjes (mezze) voor 10 personen. Omdat je ze koud eet, zijn de köfte ook heel geschikt als meeneemlunch of voor potlucks en picknicks.

Ingrediënten

 • 1 kop (220 gram) droge rode linzen
 • 2 koppen (480 ml) water
 • 1/2 kop (90 gram) fijne bulgur (köftelik bulgur)
 • 1 ui, heel fijn gesnipperd
 • 1 flinke bos peterselie, fijngehakt
 • 1 flinke bos munt (of 4-5 eetlepels gedroogde munt), fijngehakt
 • 60 gram fijngemalen walnoten (optioneel)
 • 4 eetlepels citroensap (uit een flesje mag)
 • 3 eetlepels olijfolie
 • 1 blikje tomatenpuree
 • 2 theelepels paprikapoeder
 • 2 tenen knoflook, uitgeperst
 • 1 theelepel komijn
 • 1 theelepel zout
 • 1 krop (ijsberg)sla
 • 4-6 wraps (optioneel)

Bereiding

Doe de linzen met het water in een pannetje en breng aan de kook. Draai het vuur omlaag en laat de linzen een minuutje of vijf zachtjes koken tot ze een beetje zacht zijn geworden en het water grotendeels opgenomen hebben. Roer nu de bulgur door de linzen, haal de pan van het vuur, doe een deksel op de pan en laat het mengsel minstens een uurtje staan tot de bulgur zacht is en het mengsel is afgekoeld.

Doe alle overige ingrediënten, behalve de sla (ui t/m zout) bij het afgekoelde bulgur-linzenmengsel. Roer goed, zodat alles gemend raakt en het een samenhangend 'deeg' wordt. Je kunt het mengsel nu meteen tot köfte verwerken, maar je kunt het ook een paar uur of een dag in de koelkast zetten, zodat het een beetje kan opstijven en de smaken goed kunnen mengen.

Neem één à twee eetlepels deeg en kneed er balletjes of rolletjes van. De traditionele vorm van deze köfte is een rolletje wat in de vuist is samengeknepen, zodat je de vingerafdrukken van de kok erin ziet, zoals op de foto. Afhankelijk van het formaat kun je met dit recept ongeveer 30 köfte maken. Stapel de ze op een bord en serveer meteen, of dek ze af met folie en bewaar ze in de koelkast.

Serveer de köfte met de sla en eventueel de wraps. Rol ze in een stukje sla en/of wrap en smikkel ze lekker op.

21 Reacties

Sanne op 14-5-2015 - 13:45
Ahhhhh dit lijkt me echt heel erg lekker! Liefs
Martine op 14-5-2015 - 15:32
Thanks Sanne! Als je het probeert ben ik benieuwd wat je ervan vindt. Het is niet moeilijk om te maken :)
Susanne op 29-5-2015 - 21:30
Dit is precies wat ik zocht! Ik koop het altijd bij de cigkoftem in Utrecht en bedacht me laatst pas dat ik het zelf ook zou kunnen maken... duh. Thanks voor het recept!
Martine op 1-6-2015 - 11:04
Leuk Suzanne, ik ben benieuwd hoe ze bevallen.
José op 20-6-2015 - 8:20
Lijkt me heel erg lekker! Dit zijn linzen uit blik neem ik aan? Bedankt voor het recept, ik ga ze zeker proberen.
Martine op 20-6-2015 - 10:01
Hoi José, voor dit recept heb je droge rode linzen uit een zakje nodig, met gekookte linzen uit blik werkt het niet. Ik zal het er nog wel even duidelijk bij zetten. Leuk dat je dit wilt maken!
Kiki op 15-7-2015 - 15:09
Wat een fijn en makkelijk recept! We aten deze bij de soep, pide en een sojayoghurt-munt sausje, erg smakelijk.
Martine op 27-7-2015 - 11:12
Fijn dat het lekker was Kiki!
Laura op 15-2-2016 - 18:44
Net gemaakt, super lekker, dankjewel!
Martine op 15-2-2016 - 19:59
Leuk om te horen Laura! Fijn dat het lekker was.
Annelee op 15-9-2016 - 15:13
Dank! Wat een fijn recept al geef ik er wel mijn eigen draai aan. De eerste keer had ik geen fijne Bulgur in huis en heb ik dus de iets grovere gebruikt. zo koud smaakt het lekker maar ik vind het nog heerlijker om ze te bakken en soms roerbak ik het. Het wordt nl. wat knapperiger in de pan :) En nu aan het uitproberen of het restje van het mengsel zich laat vriezen. Ow ja, en er gaan bij mij wat meer kruiden in.
Martine op 15-9-2016 - 21:09
Dankjewel voor je feedback Annelee! Leuk om te weten dat ze gebakken ook lekker zijn.
Linda op 24-8-2017 - 9:33
Ha Martine, Allereerst bedankt voor je website. Ik geniet al een ruim een jaar van je heerlijke recepten. Vandaag wil ik kofte maken maar heb geen bulgur in huis, nou vroeg ik me af of het ook met quinoa zou kunnen? Anders wip ik vanmiddag nog even langs de winkel.
Martine op 24-8-2017 - 10:38
Dankjewel voor het compliment Linda! Quinoa moet veel langer koken dan bulgur, dus je hebt voor dit recept echt bulgur nodig. Misschien dat het met courcous wel kan, want dat kookt ook snel.
Dan op 29-6-2019 - 17:42
Met couscous gaat ook prima.....of met een variatie van donkerblauwe Beluga-Linzen 🤟
Pauline op 18-1-2020 - 23:35
Hi Martine, ik ga dit maandag maken, lijkt me lekker. Gebruik je komijnzaad of de gemalen versie? Groetjes, Pauline
Martine op 19-1-2020 - 22:16
Hoi Pauline, ik gebruik gemalen komijn, geen hele zaadjes.
Harry op 3-6-2020 - 10:15
Een heerlijk vegetarisch gerecht. Ipv sla gemaakt met witlofblaadjes. Een mooie en smakelijke variant.
Martine op 24-8-2020 - 14:26
Leuk Harry!
Daut op 11-5-2021 - 10:21
Vraagje. Je gebruikt bulgur. Helaas is dat geen optie gezien mijn vrouw glutenvrij moet eten. Is quinoa bijvoorbeeld een goed alternatief voor dit recept?
Martine op 18-5-2021 - 7:02
Hoi Daut, quinoa blijft denk ik te stevig hiervoor. Glutenvrije couscous is denk ik de makkelijkste vervanger. Of gierst, maar dat zou ik dan meekoken met de linzen en dan heb je misschien ook wat meer vocht nodig.

Schrijf een reactie