Zwarte bonenhummus met een Mexicaans tintje

26 March 2015 onder Hapjes, Sauzen en spreads
Kenmerken: , , , ,
Bereidingstijd: voorbereiding 10 minuten, koken 0 minuten, totaal 10 minuten
Voor: 400 gram hummus
Zwarte bonen hummus, vegan

Ik heb de laatste tijd niet zo veel kookinspiratie. We eten al een paar weken steeds dezelfde paar gerechten. Voor een poosje is niet erg, maar inmiddels was ik wel eens toe aan een beetje verandering van spijs.

Kookinspiratie begint bij mij vaak met ingrediënten, dus om te beginnen heb ik maar eens een grote pan zwarte bonen gekookt. Een halve kilo droge bonen levert al snel het equivalent van 5 blikjes gekookte bonen op, en met zoveel bonen onder handbereik moeten er bijna wel leuke dingen gemaakt worden! En inderdaad, ik kreeg spontaan zin om een deel van die bonen te verwerken tot hummus. De rest van de bonen gingen de vriezer in, die worden denk ik volgende week getransformeerd tot soep.

Zelf hummus maken is heel simpel. Je doet alle ingrediënten in een foodprocessor of een sterke blender (thank you, Vitamix!) en pureert ze tot ze lekker glad en romig zijn. Hummus wordt meestal van kikkererwten gemaakt, maar kikkererwtenhummus kun je gewoon in de winkel kopen. Als ik het zelf maak wordt het dus meestal een bijzondere hummus, bijvoorbeeld witte bonenhummus of zoals dit keer zwarte bonenhummus. Zwarte bonen associeer ik met de Mexicaanse keuken, dus ik heb deze hummus ook een subtiel Mexicaans tintje gegeven met oregano, limoensap en chilisaus.

Ingrediënten

  • 1 1/2 kop (1 blikje) gekookte zwarte bonen
  • 2 eetlepels limoensap
  • 2 eetlepels tahin
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 teen knoflook, gesnipperd
  • 1 theelepel gemalen komijnzaad
  • 1 theelepel chilisaus (bijv. Franks RedHot of Tabasco)
  • 1/2 theelepel oregano
  • 1/4 theelepel zout

Bereiding

Doe alle ingrediënten in de mengkom van je keukenmachine of staafmixer en pureer ze tot een gladde massa. Voeg eventueel een scheutje water toe om de hummus wat smeuïger te maken. Proef de hummus en voeg eventueel nog wat extra limoensap, chilisaus of zout toe om hem op smaak te brengen.

3 Reacties

Evelien op 14-5-2015 - 10:32
Gisteren heb ik de zwarte bonenhumus(ik schrijf het met 1 'm') gemaakt en ik vind het heerlijk. Dank voor de tip! Ik dacht altijd dat ik aan zulke dingen niet moest beginnen omdat ik een staafmixer heb en geen keukenmachine maar het ging prima. Ik denk dat ik het op een verjaardag ga serveren voor op een toastje. Overigens heb ik wel gedroogde bonen gebruikt en ook meer chilisaus en kruiden. Zelfs nog een beetje paprikapoeder, chilipoeder en cayennepeper toegevoegd. Heerlijk!
Martine op 14-5-2015 - 10:40
Hoi Evelien, leuk dat je dit recept geprobeerd hebt! Je kunt dit inderdaad prima met een staafmixer maken. De meeste andere gepureerde spreads ook trouwens. Ik kook ook bijna altijd zelf droge bonen voor mijn recepten, maar niet iedereen heeft daar zin in, dus ik zet er altijd bij hoeveel je uit een blikje nodig hebt.
Evelien op 14-5-2015 - 19:17
Hoi Martine, gedroogde bonen vind ik het lekkerst. Pas heb ik geleerd dat het helemaal niet heel veel tijd hoeft te kosten om ze te verwerken. Gedroogde bonen/kikkererwten kun je ook 5 minuten koken, een uur laten staan en dan koken. Dat scheelt in de planning: je hoeft ze dan niet meer te weken en je kunt overgaan tot koken. Een blikje is handig maar ik vind het niet lekker. Ik heb ook wel even moeten zoeken naar een tabel voor (naar ik aannam) 1,5 cup? Deze maten gebruik ik nog niet vaak maar daar leert een mens van.

Schrijf een reactie