Noten gehaktballetjes

door onder Bijgerecht, Hapjes
Kenmerken: , ,
Bereidingstijd: voorbereiding , koken , totaal
Voor: 4 personen
Notenballetjes, vegan, zonder ei

We waren vorige week op bezoek bij een vriendin die geen veganist is, maar wel graag kookt. Toen het tijd was voor het avondeten, bedachten we dat het leuk zou zijn om noten'gehakt'balletjes te maken. Ik wilde al een poosje de notenballetjes van Astrids blog ZuiverSap uitproberen, maar ik heb er een beetje mijn eigen draai aan gegeven met wat er in huis was.

De balletjes zagen er mooi uit en waren erg lekker, dus we gaan ze zeker nog vaker maken. Als je een foodprocessor of een staafmixer met een hakmolentje hebt, zijn ze in een handomdraai klaar. Wij aten de balletjes bij een pastagerecht, maar ze doen het vast ook goed als borrelhapje met een dipsausje.

Dit is een fijn recept om de kapjes van oud brood in te verwerken. De smaak kun je zelf makkelijk aanpassen. Vervang de Italiaanse kruiden bijvoorbeeld door kerrie of gebruik gerookte paprikapoeder in plaats van gewone.

Ingrediënten

  • 2 (oude) bruine boterhammen of broodkapjes, in stukjes gescheurd
  • 150 gram gemengde noten (bijv. hazelnoten, walnoten en amandelen)
  • 50 gram pompoenpitten of zonnebloempitten (of nog meer noten)
  • 2 tenen knoflook
  • 2 eetlepels edelgistvlokken
  • 1 eetlepel sojasaus
  • 2 theelepels paprikapoeder
  • 1/2 theelepel tijm of Italiaanse kruiden
  • 100 à 150 ml ongezoete sojamelk of water

Bereiding

Doe de stukjes brood, noten, pitten, knoflook en edelgist in de kom van je foodprocessor en maal tot een kruimelig mengsel. Er mogen nog wat grotere stukjes noten inzitten, maar je kunt het beter te fijn dan te grof malen.

Stort het fijngemalen mengsel in een mengkom en roer de sojasaus, paprikapoeder en kruiden erdoor. Voeg geleidelijk de sojamelk toe en prak ondertussen het mengsel met een vork, tot er een samenhangende massa ontstaat. Het kan even duren voor het deeg goed gaat plakken, dus wees voorzichtig met het toevoegen van extra melk.Pas op dat het niet te nat wordt.

Laat het deeg minstens 10 minuutjes rusten en vorm er dan met je handen ongeveer 24 kleine balletjes van. Verhit een flinke scheut olie in een koekenpan op middelhoog vuur, en bak de balletjes in een minuut of zeven aan alle kanten bruin.

20 Reacties

Astrid
21-3-2015

Wat leuk dat je een eigen versie hebt gemaakt :D Ze zien er heerlijk uit.

Martine
21-3-2015

Thanks Astrid :-)

Selma
22-3-2015

Dat ziet er inderdaad heerlijk uit! En ook niet moeilijk om te maken lijkt me.

Martine
22-3-2015

Ik ben benieuwd wat je ervan vindt Selma. Ze zijn inderdaad best simpel om te maken als je maar een keukenmachine hebt.

Annemarie
23-3-2015

Dit ziet er veelbelovend uit: geen meelballen en goed gekruid zo te zien. Weet je ook of ze hun vorm houden in een (tomaten)saus of soep?

Martine
23-3-2015

In een tomatensaus gaat prima, mits je ze bij het serveren toevoegt. Als je ze meekookt in de saus vallen ze waarschijnlijk snel uit elkaar. In een soep zuigen ze zich denk ik snel vol met vocht en worden ze slap.

petra b
28-8-2015

hoi martine ik heb ze net gemaakt en eentje geproeft ze zijn verekt lekker en ze zijn vanavond zo op door mij ventje hahahahahahaha ik had er stuk of 29 kunnen uit halen iedergeval bedankt voor je recept groetjes petrab

Martine
28-8-2015

Fijn dat ze zo goed in de smaak vielen Petra!

Joke
8-12-2016

Ziet er heel goed uit maar wanneer moeten de edelgistvlokken toegevoegd worden?

Martine
8-12-2016

Goed opgelet! Die mogen met de andere droge ingrediënten in de foodprocessor. Ik heb het erbij gezet.

cindy
26-3-2017

zullen deze ook in de oven kunnen? ik mag ook geen olie gebruiken met koken

Martine
26-3-2017

Hoi Cindy, Ik denk dat dat wel kan ja!

cindy
26-3-2017

dankje ga ik proberen

Hanneke
16-12-2017

Hoi Martine, zouden deze balletjes ook met een (bouillon)fondue gegeten kunnen worden?

Martine
19-12-2017

Hoi Hanneke, ik vrees dat ze dan uit elkaar vallen. Voor bouillonfondue kun je beter balletjes van seitan maken, of bijvoorbeeld de balletjes van Vegafit kopen bij AH. Die zijn heel stevig.

Lianne
19-7-2018

Heeft iemand het geprobeerd om dit in de oven te bakken? Zo ja...hoe lang en op hoeveel?

Martine
20-7-2018

Hoi Lianne, ik heb het niet zelf geprobeerd in de oven, maar op zich denk ik dat het prima moet kunnen. Ik zou 10-15 minuten op 200 graden proberen.

Suzanne
18-10-2018

erg lekker! gemaakt met groentebouillon ipv melk en havermout ipv brood. dank voor het recept!

Martine
18-10-2018

Klinkt goed Suzanne!

Paula
2-3-2019

Ze zijn nogal zacht. Maar wel lekker.

Schrijf een reactie