Vegan blauwe kaas

door onder Bijgerecht
Kenmerken: , , , , , ,
Bereidingstijd: voorbereiding , koken , totaal
Voor: 400 gram kaas
Vegan blauwe kaas/ Vegan blue cheese

Ik krijg af en toe smeekbedes van lezers of ik alsjeblieft een recept voor vegan blauwe kaas wil maken. Ik was zelf vroeger ook een grote blauwschimmelkaas fan, dus ik heb wel eens een experimentje gewaagd met een recept waar onder andere gefermenteerde tofu van de toko voor nodig was. Dat was bepaald geen succes en sindsdien staat er dus een potje gefermenteerde tofu te verpieteren achterin de koelkast en heb ik geen pogingen meer gewaagd.

Tot nu toe dan. Ik kreeg weer eens zo'n mailtje van iemand die héél graag een blauwe kaas recept wilde hebben, begon te googelen, vond verschillende recepten, ging experimenteren en ja! dat kwam best dicht in de buurt van mijn herinnering aan blauwschimmelkaas. De kaas is heerlijk romig met een lekker pittige zoute en zurige smaak. Zelfs de kleur is goed, dankzij witte tofu en groenblauwe pompoenpitjes. Je gaat hier geen koemelkkaaseters mee voor de gek houden, maar als je blauwschimmelkaas mist, is dit denk ik een leuke vervanger.

Het is een vrij simpel receptje, je hebt alleen een staafmixer of een sterke blender nodig om de pompoenpitjes te pureren. Verder is het een kwestie van alles door elkaar mengen en even geduld hebben terwijl de kaas opstijft. Als je het recept volgt krijgt je een vrij mild smakende kaas. Als je een wat pittigere kaas wilt, kun je nog wat meer smaakmakers toevoegen.

Dit is een twee-in-één recept. Je kunt deze kaas als redelijk vetarm smeelseltje maken, of je kunt er zoals op de foto kokosolie bij doen om er een echt romig kaasblok van te maken waar je stukjes en plakjes van kunt snijden, maar wat ook nog smeerbaar is. Beide kaasjes zijn geschikt voor op een toastje, in salades, als vulling voor groente en pasteitjes en op pizza.

Ingrediënten

1 kop = 240 ml = een flinke koffiemok

  • 1/2 kop (70 g) ongeroosterde pompoenpitjes
  • 1/4 kop (60 ml) water
  • 1/2 kop (120 ml) azijn
  • 3 eetlepels edelgist vlokken
  • 1 eetlepel witte tahin
  • 1/2 theelepel knoflookpoeder of een klein teentje verse knoflook
  • 1 theelepel zout
  • 200 gram stevige tofu
  • 1/3 à 1/2 kop (80-120 ml) neutraal smakende kokosolie (optioneel)

Bereiding

Voor een stevige blokkaas

Doe de pompoenpitjes met alle ingrediënten behalve de tofu en de kokosolie in de kom van je blender of staafmixer. Laat eventueel een paar uur inweken als je apparaat niet zo sterk is. Pureer de pompoenpitjes met het vocht tot een egale massa.

Snijd de tofu in plakjes en druk het overtollige vocht eruit met een schone theedoek of keukenpapier. Smelt de kokosolie. Doe de tofu en de kokosolie bij de pompoenpitmassa in de mengkom en pureer nog een keer, tot alles goed gemengd en fijngemaakt is.

Proef of je de kaas pittig genoeg vindt en voeg eventueel nog wat meer smaakmakers toe. Houd er rekening mee dat de smaak minder sterk zal zijn nadat de kaas tijd heeft gehad om af te koelen en op stijven.

Bedek een kaasvorm (zoals een flinke kom of een rond bakje) met vershoudfolie en stort de kaasmassa op het folie. Dek de vorm af en zet hem minstens 8 uur in de koelkast zodat de kaas kan opstijven. Als je haast hebt kun je de kaas ook een uurtje of drie in de vriezer zetten.

De kaas blijft in de koelkast minstens een week goed, en in de vriezer meerdere maanden.

Voor het vetarme kruimelkaasje

Doe de pompoenpitjes met alle ingrediënten behalve de tofu (en de kokosolie, die je niet gebruikt) in de kom van je blender of staafmixer. Laat eventueel een paar uur inweken als je apparaat niet zo sterk is. Pureer de pompoenpitjes met het vocht tot een egale massa.

Snijd de tofu in plakjes en druk het overtollige vocht eruit met een schone theedoek of keukenpapier. Verkruimel de tofu met je handen en prak er dan met een vork de pompoenpitmassa door. De kokosolie heb je nu niet nodig. Zet het mengsel een paar uur in de koelkast zodat de smaken lekker in de tofu kunnen trekken. Het mengsel blijft in de koelkast waarschijnlijk een dag of vijf goed. Ik denk dat je het ook wel kunt invriezen.

IMG_2727

27 Reacties

Fransien op 16-4-2015 - 13:12

Hoi Martine Lijkt me een heerlijk kaasje. In de eerste zin staat dacht ik een foutje. Volgens mij moet het zijn Doe de pompoenpitjes MET alle ingredienten behalve de tofu EN DE KOKOSOLIE.....

Martine op 16-4-2015 - 13:56

Thanks Fransien, goed gezien!

Pauline op 17-4-2015 - 7:38

Wat een fijn recept, wil het snel proberen. Ik kan het gek genoeg niet pinnen naar Pinerest, krijg de melding dat er geen foto gevonden wordt om te pinnen, terwijl er natuurlijk wel een foto staat. Enig idee hoe dit kan?

Sanne op 17-4-2015 - 12:41

Oh Martine, ik vind dit toch zo knap van je! Wat super tof dat je zoiets kan namaken zeg. Dit lijkt me niet voor me als ik wat gevorderder ben in koken, haha ;). Of ik moet het gewoon een keer doen! Liefs

Sanne op 17-4-2015 - 12:42

Oh.. ik zie een foutje in mijn reactie. 'niet' moet zijn 'iets', dat maakt het toch een leuker verhaaltje haha!

Monique Janssen op 18-4-2015 - 13:38

Mijn kaasje staat te koelen. Ben benieuwd hoe het zal opstijven. De smaak zit in ieder geval al heel erg goed! Bij gebrek aan gewone azijn heb ik witte balsamico gebruikt. Bedankt voor dit heerlijke recept !

Martine op 18-4-2015 - 15:37

Leuk Monique! Fijn dat je het al lekker vond.

Pauline, is het al gelukt met Pinterest. Andere mensen hebben de foto wel gepind zak ik, dus het kan blijkbaar wel.

Het is niet zo moeilijk hoor Sanne, gewoon alles pureren en in de koelkast laten opstijven. Lekker proberen!

De Veganosaurus op 25-4-2015 - 11:12

Gaaf! Gaan we zeker eens proberen!

Martine op 25-4-2015 - 13:55

Leuk! Ik ben benieuwd wat jullie ervan vinden. :)

Marianne op 26-4-2015 - 21:54

Ik heb hem vandaag gemaakt, de ene helft met kokosolie en de andere helft met 50 gram Wilmersburger Cheddar, omdat ik bij zelfgemaakte kaasjes de echte kaassmaak vaak mis. Nou, dat was in dit geval niet nodig: die met de kokosolie was net zo kazig als die met Cheddar. Die met cheddar was natuurlijk wat zachter, smeerbaarder, en ook de smaak was wat zachter ( de scherpte van de azijn werd iets meer geneutraliseerd). Maar aangezien dit kaasje juist bedoeld is voor de pittige smaak maak ik hem de volgende keer helemaal met kokosolie. Erg lekker! En dat vond mijn man (die nog niet van zijn kaasverslaving af is) ook.

Martine op 26-4-2015 - 22:18

Fijn dat het zo goed gelukt is Marianne! Ook fijn dat je man het lekker vond. Als je liever een wat mildere kaas hebt, kun je natuurlijk gewoon minder azijn gebruiken. Mijn gefermenteerde Franse cashewkaasje met kokosolie smaakt ook lekker mild, dus als je het aandurft om een beetje met fermentatie te experimenteren kan ik die zeker aanbevelen.

Marianne op 27-4-2015 - 8:30

Nou, ja, ik vind het pittige juist lekker en best bijzonder in Vegan-land, want daar zijn alle kaasjes nogal mild. Dat neemt niet weg dat ik ook jouw cashewkaasje nog wel een keer uitprobeer. Maar met dit kaasje kan ik weer een heleboel recepten uit Plenty more van Ottolenghi maken, bijvoorbeeld de recepten met feta.

Martine op 27-4-2015 - 10:08

Leuk! Als je graag juist sterker smakende kazen wilt, kun je ook mijn amandelkaas nog proberen, eventueel met wat extra zout. Die is ook feta-achtig.

Marianne op 28-4-2015 - 20:23

Vandaag bietenrisotto gemaakt met walnoten, peterselie en...: Blauwe kaas!

Martine op 28-4-2015 - 22:08

Was het lekker? Klinkt heel goed in elk geval. Tof!

Marianne op 29-4-2015 - 22:46

Ja, de hartige kaas, die een beetje smelt in bietenrisotto (rijst met gebakken ui, wat peper, zout, geraspte bietjes, balsamicoazijn en een beetje oerzoet) is echt megalekker.

Evelien op 30-6-2015 - 10:39

Kan je ook gewone tahin gebruiken in plaats van witte tahin?

Martine op 30-6-2015 - 11:37

Hoi Evelien, ja dat kan wel. De smaak van donkere (biowinkel) tahin is wat sterker, maar dat is okay voor deze kaas.

daphna op 23-9-2015 - 7:57

Kan ik ook appel cider azijn gebruiken of zal dat veel smaak veranderen denk je?

Martine op 23-9-2015 - 11:33

Dat kan prima denk ik. :-)

Manfred op 26-8-2016 - 22:30

Net alles klaar. Smaakt zo al super. Hopelijk als hard kaasje nog beter. Bedankt!

Manfred op 27-8-2016 - 21:34

Wow... Echt lekker... Wellicht een combi proberen te maken van brokkelig binnenin en smeerbaar aan de buitenkant? Bedankt!

Martine op 27-8-2016 - 21:40

Super leuk om te horen dat je deze ook lekker vindt Manfred! Voor het brokkelige zou je misschien wat van het kruimelkaasje (tweede recept) door de romige kaas (eerste recept) kunnen mengen?

Lesley op 12-8-2017 - 20:36

Hoiii - net gemaakt, stiekem even geproefd. Alleen proeft het heel zurig. Klopt dat? Wordt het na een nacht in de koeling minder? Of heb ik iets verkeerd gedaan? Groetjes, Lesley

Martine op 12-8-2017 - 21:29

Hoi Lesley, de smaak wordt inderdaad milder als de kaas is afgekoeld. Als je hem dan nog te zuur vindt, gebruik de volgende keer dan minder azijn.

Mirjam op 25-8-2017 - 20:25

Hallo, Ik wil heel graag blauwe kaas maken. Ik ben alleen allergisch voor pompoen/ pompoenpitten. Is er een alternatief? Groetjes Mirjam

Martine op 26-8-2017 - 13:44

Hoi Mirjam, je kunt ook cashewnoten of hennepzaadjes gebruiken in plaats van de pompoenpitten.

Schrijf een reactie

Vegetus gebruikt cookies om de website te optimaliseren. Lees onze Privacyverklaring voor meer informatie.