Pasta met asperges en vegan kaassaus

door onder Avondmaaltijd, Sauzen en spreads
Kenmerken: , , , , ,
Bereidingstijd: voorbereiding , koken , totaal
Voor: 2 personen
Pasta met asperges en vegan kaassaus

David en ik zijn dol op asperges. Ik heb ze dit jaar al een paar keer op de traditonele manier klaargemaakt, met aardappeltjes en bechamelsaus. Dat is erg lekker, maar er zijn natuurlijk nog veel meer mogelijkheden. Toen ik op Plantaardigheidjes zag dat Daniëlle een romige pasta met asperges had gemaakt, kreeg ik zin om ook zoiets te doen.

Dit was een mooie gelegenheid weer eens een recept voor vegan kaassaus te posten. Deze is door Davids moeder uitgevonden. Hij is super smaakvol, omdat er behalve een beetje geraspte vegan kaas ook een gefruit uitje en wat kruiden door gaan. Je kunt hier verschillende soorten kaas voor gebruiken, als je er maar eentje kiest die goed smelt, bijvoorbeeld Wilmersburger classic, Violife for pizza of Cheezly Edam style.

Verder had ik nog een restje vegan ravioli en een pakje Taifun daslook filet in de koelkast liggen. Die smaakten er erg goed bij, maar je kunt dit recept ook prima met 'gewone' pasta en een andere eiwitbron eten. In plaats van asperges zou je dit recept ook heel goed met schorseneren, reepjes koolraap, broccoli, of een andere mild smakende groente kunnen maken. Het staat binnen een half uur op tafel, wat ik erg fijn vind op een doordeweekse dag.

Ingrediënten

  • 500 gram witte asperges, geschild en in stukjes
  • 125 gram pasta (gewone of gevulde pasta van Wilmersburger)
  • 1/2 eetlepel olie
  • 1 kleine ui, gesnipperd
  • 1 eetlepel bloem
  • 200 ml water
  • 50 gram vegan kaas, geraspt
  • 1/4 theelepel tijm of Italiaanse kruiden
  • 1/4 theelepel zout (of naar smaak)
  • Snufje peper
  • Mild smakende vegaburgers of roerbakreepjes

Bereiding

Doe de stukjes asperge in een pan met ruim water, doe er zout naar smaak bij en breng ze aan de kook. Kook de asperges 12 minuten. Kijk op de verpakking van de pasta wat daarvan de kooktijd is, en doe ze na enkele minuten bij de asperges in de pan (als de pasta bijv. 10 minuten moet koken, doe je ze na 2 minuten bij de asperges.)

Verhit ondertussen de olie in een sauspannetje en fruit daarin de ui tot hij glazig is. Doe de bloem erbij en bak die kort mee. Voeg het water, vegan kaas, tijm, zout en peper toe. Breng de saus al roerend aan de kook. Blijf roeren tot de saus mooi dik is en de kaas helemaal is opgelost. Voeg eventueel wat extra water toe als de saus erg dik is. Laat hem nog een minuutje of twee zachtjes doorkoken.

Bak de eiwitbron van je keuze in een koekenpan. Giet de asperges en pasta af en verdeel ze over twee borden. Giet de kaassaus erover en leg de burgers of roerbakreepjes erop.

Schrijf een reactie

Vegetus gebruikt cookies om de website te optimaliseren. Lees onze Privacyverklaring voor meer informatie.