Tahin is een pasta van fijngemalen sesamzaadjes. Er bestaan verschillende soorten: lichte tahin van gepelde sesam en donkere tahin van zaadjes met een velletje er nog aan. Tahin van de biologische winkel is vaak ook minder vloeibaar dan de Tahin die je in Turkse winkeltjes vindt. In recepten gebruik ik altijd Turkse tahin, maar je kunt ook andere soorten nemen, voor de smaak maakt het niet veel uit.
Waar gebruik je het voor?
Tahin is een belangrijk ingrediënt voor recepten uit het Midden-Oosten, zoals hummus en baba ganoush. Je kunt het ook gebruiken als smaakmaker voor veganistische smeersels, sauzen, ovenschotels en kaasvervangers. Je kunt tahin ook in pure vorm gebruiken als broodsmeersel of dip. Ik eet bijvoorbeeld graag in tahin gedoopte stukjes appel.
Waar kun je het kopen?
Tahin is te koop bij Turkse toko’s, biologische winkels (hier heet het soms sesampasta), en Aziatische toko’s (daar heet het vaak sesam saus).
Zoals bij de meeste notenpasta’s scheidt de olie zich van de vaste deeltjes als de tahin een poostje ongebruikt in de winkel of in je (koel)kast heeft gestaan. In dat geval moet je even een paar minuten stevig roeren om de olie weer door de pasta te mengen. Het kan ook helpen om de pot een paar dagen op zijn kant te leggen, zodat de zwaartekracht meehelpt om de twee delen van de pasta weer bij elkaar te brengen.
Dit is een heel apart, super smaakvol gerecht. Het zoet van de pastinaak en pompoen contrasteert fijn met de licht bittere witlof. De amandelen zorgen ervoor dat het lekker vult. Het is ook nog best wel snel klaar. Wat wil je nog meer?!
Ik wilde al heel lang proberen om zelf een keer zuurwaren te maken. Lekker experimenteren met verschillende smaakjes en het is ook nog eens veel goedkoper! Je kunt deze worteltjes in de koelkast bewaren, of je kunt ze wecken zodat ze op kamertemperatuur houdbaar zijn.
Dit is een heel handig recept voor als je nog even een klusje wilt doen voor het eten, of als je gasten hebt. Doe alle groente in een schaal en zet ze in de oven, breng de rijst aan de kook en dan kun je wat anders gaan doen. Een half uur later is het eten klaar.
Deze Creoolse stoofschotel is super makkelijk om te maken, alle ingrediënten koop je bij de gewoon supermarkt en hij smaakt fantastisch. Zeker een keer proberen dus!
De laatste week van de Vegan Month of Food en van de budgetchallenge. Ik vond het erg leuk om mee te doen, en ik heb denk ik ook veel geleerd. De komende weken gaan we rustig door met budgetvriendelijk eten, maar op een iets minder obsessieve manier dan de afgelopen maand.
Deze heerlijk malse worst heeft een lekkere licht gerookte kruidige smaak. Perfect voor budgetvriendelijke sandwiches, maar ook in stoofpotten, salades of als hapje bij de borrel.
Eten voor € 10 per week was tegelijk makkelijker en moeilijker dan ik had gedacht. Het viel me heel erg mee hoeveel je nog kunt maken en eten voor € 1,40 per dag. In deze post vind je mijn ervaringen en mijn weekmenu.
Zelf thuis plantaardige melk maken? Het was nog nooit zo budgetvriendelijk als met deze heerlijke havermelk! Het is gelukkig ook nog eens heel makkelijk en snel.