Wortelplakjes op zuur (carrot pickles)

27 October 2013 onder Bijgerecht
Kenmerken: , , , , ,
Voor: 4 kleine potten zuurwaren
Wortelen op zuur, pickles

David en ik zijn dol op augurken en andere groente die op zuur zijn gezet. We eten ze graag in salades, pitabroodjes en sandwiches en gewoon los als snack. Ik wilde al heel lang proberen om zelf een keer zuurwaren te maken. Lekker experimenteren met verschillende smaakjes en het is ook nog eens veel goedkoper!

Je kunt net zo veel of weinig werk maken van je zuurwaren als je zelf wilt! In het recept geef ik instructies om de potjes met inhoud te steriliseren in een pan met kokend water (wecken). Als je dat doet kun je de zuurwaren daarna op kamertemperatuur bewaren. Als je dit te veel werk vindt kun je het wecken overslaan, maar dan zijn de pickles maar een paar weken houdbaar en moet je de potjes wel in de koelkast bewaren.

Ingrediënten

1 kop = 240 ml = een flinke koffiemok

  • 4 potten van ongeveer 400 ml met metalen 'klikdeksel' (bijvoorbeeld van jam of augurken)
  • 1 1/2 kop azijn
  • 1 kop water
  • 5 eetlepels suiker (of ander zoetmiddel naar smaak, bijv. stevia)
  • 1 theelepel zout
  • 6 grote winterwortels, in dunne plakken (andere wortelgroente zoals knolselderij, daikon of koolraap is ook lekker)
  • mosterdzaadjes, dille, knoflook, venkelzaad, peper, chilivlokken etc. naar smaak (optioneel)

Bereiding

Maak de potten en deksels schoon met heet water en afwasmiddel of soda en spoel ze goed af. Meng in een pan azijn, water, suiker en zout en breng aan de kook. Doe de plakjes wortel erbij en laat een minuut of 4 koken tot de wortels net beetgaar zijn, maar nog wel knapperig. Houd er rekening mee dat ze tijdens het wecken nog ietsje zachter worden.

Nu kun je de potten gaan vullen. Doe op de bodem kruiden en specerijen naar smaak, bijvoorbeeld in elke pot een theelepeltje mosterdzaadjes, een doorgesneden teentje knoflook en een mespuntje chilivlokken. Je kunt hier lekker mee experimenteren. Als je wilt kun je elk potje een andere smaak geven.

Schep de gekookte wortels uit de azijn en verdeel ze over de potten. Duw de plakjes naar beneden met een lepel. Er past meer in een potje dan je verwacht. Vul de potten nu af met het azijnmengsel tot ongeveer een centimeter onder de rand. Voeg eventueel een scheutje extra water of azijn toe als je te weinig vocht hebt. Veeg de randen van de potten goed schoon en draai de deksels er stevig op. Je kunt ze nu in de koelkast bewaren of wecken, zodat ze op kamertemperatuur houdbaar zijn.

Om te wecken

Neem een pan waar de potten van je keuze rechtop in kunnen staan terwijl er ruimte is voor minstens twee centimeter water boven de deksels. Vul de pan voor 2/3 met water en breng het aan de kook. Leg een dubbelgevouwen schone oude theedoek (of een weckrooster) op de bodem van de pan en zet daarop de potten (zorg in ieder geval dat de potten geen direct contact maken met de bodem, anders kunnen ze barsten). Vul de pan eventueel nog bij met extra water, zodat de deksels van de potten minimaal 2 cm onder staan. Breng het water opnieuw aan de kook en laat de potten 15 à 20 minuten koken.

Zet het vuur uit, haal voorzichtig de potten uit het water (hiervoor zijn speciale tangen te koop, maar met een stevige spatel en een ovenhandschoen lukt het ook wel). Zet de potten niet direct op de aanrecht, maar op een doek of een houten snijplank. Laat de potten hier een aantal uur ongestoord afkoelen. Als het goed is trekken de deksels tijdens het afkoelen vacuüm. Waarschijnlijk hoor je een klik geluid als dit gebeurt.

Als de potten zijn afgekoeld moet je controleren of ze allemaal vacuüm zijn. Druk hiervoor met je vinger op het rondje in het midden van de pot. Als de pot vacuüm is geeft de deksel niet mee. Zolang de pot gesloten blijft is de inhoud ongeveer een jaar houdbaar op kamertemperatuur. Als je het rondje op de deksel naar beneden kunt drukken is het niet gelukt om de pot vacuüm te maken. Dat is geen ramp. Zet de pot in de koelkast en gebruik de inhoud binnen enkele weken, net zoals je met een niet-gewekte pot zou doen.

4 Reacties

willeke op 28-10-2013 - 19:09
Had nog een knolselederij liggen en wist niet goed wat ik ermee moest, behalve erwtensoep en daar had ik geen zin in. Toen zag ik dit recept. het lijkt en ruikt als de selderijsalade uit de winkel en daar ben ik dol op :). Ik heb geen hoge grote pannen om ze te wecken en heb ze vacuum getrokken door ze gewoon warm te vullen.. hoop dat het werkt? Ik heb de andere helft kort gekookt en die gepaneerd in de ovengebakken. lijkt erg op visstick door vezelachtige structuur van de knolselederij.
Martine op 28-10-2013 - 19:34
Leuk dat je het met selderij geprobeerd hebt! Waarschijnlijk is het inderdaad wel genoeg om ze vacuum te trekken zoals jij hebt gedaan, zonder wekken. Als je het wilt gaan eten even controleren of het potje nog vacuüm is.
michelle op 12-8-2020 - 12:56
Enorm bedankt! moet ik de wortels of de gehele pot af laten koelen voordat het de koelkast in gaat? Ik wil het niet laten wecken.
Martine op 12-8-2020 - 17:29
Hoi Michelle, je kunt de potten met inhoud laten afkoelen en dan in de koelkast zetten.

Schrijf een reactie