Indiase kofta in romige currysaus

7 November 2013 onder Avondmaaltijd
Kenmerken: , , ,
Voor: 3-4 personen
Indiase kofta met currysaus, vegan

Tijdens een congres in Duitsland at ik bij een Indiaas restaurant heerlijke kofta, een soort kikkererwten balletjes in een romige saus. Ik wilde die heel graag namaken, maar mijn eerste poging was veel te taai (stuiterbal kwaliteit) en ik had nog geen moed verzameld voor een tweede experiment. Ik was dus heel blij met het Malai Kofta recept in het nieuwe kookboek Isa Does It. De recepten van Isa Chandra Moskowitz lukken namelijk bijna altijd.

Ik had niet alle ingrediënten in huis om Isa's instructies precies op te volgen, dus ik heb een paar aanpassingen gedaan. Haar recept zag er ook erg machtig uit met een hele kop cashewnoten plus een blik kokosmelk die samen tot saus worden gepureerd. Ik heb er dus ook een iets ander sausje bij gemaakt. Het resultaat was in ieder geval heerlijk, dus ik wil het graag met jullie delen.

Ingrediënten

1 kop = 240 ml = een flinke koffiemok

Voor de kofta

  • 3/4 kop (een half blik) gekookte kikkererwten, fijngeprakt
  • 200 gram wortel of courgette, geraspt
  • broodkruim van 2 oude boterhammen of 1 1/4 kop panko paneermeel
  • 1/2 kop geroosterde geschaafde amandelen of geroosterde fijngehakte cashewnoten
  • 1 1/2 theelepel gemalen komijnzaad
  • 1 theelepel koriander poeder
  • 1/2 theelepel zout
  • 1/4 theelepel versgemalen peper
  • 2 tenen knoflook, uitgeperst

Voor de curry

  • 1 ui, fijn gesnipperd
  • 2 tenen knoflook, uitgeperst
  • 1 eetlepel gemberpoeder
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1 theelepel garam masala
  • 1 theelepel kerriepoeder
  • 1/2 theelepel chilivlokken
  • 1/2 theelepel gemalen korianderzaad
  • 1/2 theelepel zout
  • 1 klein blikje tomatenpuree
  • 1 blik kokosmelk
  • 1/2 kop water
  • 750 g groente naar keuze (ik heb dit keer alleen bloemkool gebruikt, maar spinazie, sperziebonen, erwtjes etc. zijn ook lekker)
  • 1 eetlepel citroensap (optioneel)
  • 2 eetlepels sojaroom of yoghurt (optioneel)

Bereiding

Maak de kofta

Meng alle ingrediënten voor de kofta in een grote kom en kneed ze tot een samenhangende massa. In het begin lijkt het misschien alsof er water bij moet, maar tijdens het kneden laat de geraspte groente veel vocht los. Kneed dus rustig door tot je na een minuut of drie een samenhangende massa krijgt. Druk het deeg tot een bal en zet het afgedekt weg terwijl je de curry maakt volgens de beschrijving hieronder.

Terwijl de curry staat te pruttelen kun je de kofta bakken. Vorm met je handen 12 compacte rolletjes (of balletjes) van het kofta deeg. Verhit een grote koekenpan op middelhoog vuur en doe daarin een flinke scheut kokosolie of een andere olie met een hoog rookpunt. Bak de kofta in een minuut of 8 rondom goudbruin.

Maak de curry

Verhit een scheutje olie in een diepe pan en fruit de ui tot hij glazig is. Doe de knoflook en specerijen erbij en laat ze kort meebakken. Voeg de tomatenpuree, kokosmelk en het water toe en breng het geheel aan de kook. Doe de groente erbij en laat het geheel in ongeveer 10 minuten zachtjes gaarsudderen. Bak ondertussen de kofta.

Haal de curry van het vuur als de groente gaar zijn en roer er dan eventueel nog het citroensap en de sojaroom dooor. Schep de curry in diepe borden en leg in het midden een paar kofta. Lepel wat extra currysaus over de kofta. Geef er rijst of (naan)brood bij om de currysaus mee op te soppen.

13 Reacties

Danielle op 7-11-2013 - 21:56
Klinkt goed, en inderdaad niet moeilijk! Gebruik je bruine boterhammen voor de broodkruim of witte?
Martine op 8-11-2013 - 9:06
Ik had bruine boterhammen. We kopen bijna altijd bruin brood en ik probeer zo veel mogelijk de korstjes op de uiteindes ook op te gebruiken. Ik heb die dus even fijngemalen in de keukenmachine en dat werkte prima in dit recept.
Skaya op 15-11-2013 - 20:02
Ik vond het heerlijk! De saus was echt heel erg lekker en we hebben de portie met ons tweetjes helemaal opgewerkt. :) De kofta's zelf konden iets meer kruiding gebruiken voor mij. Ik ben tegenwoordig de Indische keuken wat aan het verkennen, maar ik heb eigenlijk geen idee hoe zo'n kofta hoort te smaken. Zit er veel verschil op jouw recept (voor de kofta's zelf) met dat van Isa?
Martine op 15-11-2013 - 23:00
Fijn dat je het lekker vond! Misschien dat ik de kofta's zelf de volgende keer ook nog wat meer kruid. Hoewel, toen ik ze in het restaurant at waren ze ook vrij mild van smaak. Isa doet er dacht ik nog gember en vers korianderblad door in plaats van korianderzaad.
Skaya op 16-11-2013 - 9:52
Ik heb zelf ook "verse" koriander gebruikt (diepvries), bij gebrek aan het zaad. Misschien volgende keer wat extra toevoegen, ik hou wel van erg veel kruiden in mijn gerechten. Dit is in ieder geval aan mijn vast repertoire toegevoegd. Het verbaasd me wel dat Indiërs ook werkelijk iets mild kunnen maken. :)
Martine op 16-11-2013 - 21:09
Er zijn verschillende 'keukens' in India. Zuid Indiaas eten is over het algemeen heel pittig, maar in Noord India maken ze traditioneel meer mildere gerechten.
Skaya op 17-11-2013 - 11:20
Interessant om weten. Je bent duidelijk wel echt thuis in de keuken.
Martine op 17-11-2013 - 11:59
Thanx. Het begint te komen :-) Er is altijd nog zo veel meer te leren...
Diane op 10-12-2013 - 10:57
Heerlijk! Worden snel weer gemaakt...
Martine op 10-12-2013 - 14:27
Leuk Diane! Dankjewel voor de feedback.
Marie op 24-1-2015 - 8:44
Dit staat vanavond op de menu! Ik ga de kofta deze voormiddag al maken; ik denk niet dat dat een probleem kan zijn.
Marie op 24-1-2015 - 18:37
De bloemkool vervangen door boontjes en spinazie. Pitabroodjes erbij. Die kwamen goed van pas om de pan leeg te schrapen :o) Heerlijk!
Martine op 25-1-2015 - 8:51
Mmm, klinkt goed Marie! Leuk dat je je eigen draai aan het recept gegeven hebt.

Schrijf een reactie