Gekaramelliseerde witlof met pastinaak-pompoenpuree

door onder Avondmaaltijd
Kenmerken: , , , , , ,
Voor: 2-3 personen
Gekaramelliseerde witlof met pastinaak-pompoenpuree

Ik had witlof, pastinaak en een restje pompoen in de koelkast en daar wilde ik graag een avondmaaltijd uit halen. Een Google zoekactie bracht me bij een recept voor witlof met gingerale en pastinaakpuree van De Plantaardige Keuken. Gingerale had ik niet, maar wel gember op siroop en de pastinaakpuree werd pompoen-pastinaak puree.

Het resultaat was een heel apart, super smaakvol gerecht. Je zou dit best bij het kerstdiner kunnen serveren. Het zoet van de pastinaak en pompoen contrasteert fijn met de licht bittere witlof. De amandelen zorgen ervoor dat het lekker vult. Het is ook nog best wel snel klaar. Wat wil je nog meer?!

Je zou hier nog een vegaburger of wat stukjes nepkip bij kunnen eten, maar door de amandelen is dat niet echt nodig. Het recept is ruim voldoende voor twee personen. Als je er met drie mensen van wilt eten is het wel handig om er een vleesvervanger bij te doen.

Ingrediënten

Voor de puree

  • 400 gram pastinaak, geschild en in blokjes
  • 300 gram pompoen, geschild en in blokjes
  • 1 eetlepel margarine
  • 1/2 theelepel tijm
  • 1/2 theelepel zout
  • 1/2 theelepel suiker
  • peper naar smaak
  • 80 gram amandelen, grof gehakt en geroosterd

Voor de witlof

  • 1 eetlepel bakmargarine of olie
  • 500 g witlof, in de lengte in reepjes gesneden
  • 1 eetlepel bruine suiker (of equivalent van een ander zoetmiddel)
  • 100 ml water
  • 1 eetlepel gembersnippers op siroop (of 1 theelepel gemberpoeder met wat extra zoetmiddel)
  • 1/2 eetlepel mosterd
  • 1/2 eetlepel sojasaus

Bereiding

Maak de puree

Doe de pastinaak en pompoen in een pan, doe er wat water bij en breng ze aan de kook. Laat 20 minuten koken tot de groente lekker zacht zijn. (Bak ondertussen de witlof volgens de instructies hieronder.)

Giet het water van de pastinaak en pompoen af, maar bewaar een beetje om straks de puree mee aan te maken. Pureer de groente met een pureestamper of (voor een heel gladde puree) keukenmachine. Doe de margarine en kruiden erbij en voeg eventueel wat achtergehouden kookwater toe, zodat je een lekker smeuïge puree krijgt. Roer tot slot de geroosterde amandelen door de puree.

Maak de witlof

Snijd de stronkjes witlof doormidden en verwijder de bittere harten. Snijd de witlof nu in de lengte in repen. Verhit op middelhoog vuur de margarine of olie in een grote koekenpan en bak hierin de witlof terwijl je hem af en toe even omschept. Als de witlof gaar en een beetje gekaramelliseerd is doe je de suiker erbij en laat die even meebakken. Voeg nu ook het water, gember, mosterd en sojasaus toe en laat de witlof nog een paar minuten sudderen tot het water weer een beetje verdampt is.

Schep een bergje pompoenpuree in een diep bord en leg de gebakken witlof erbovenop. Strooi er eventueel nog wat extra amandelen overheen om te garneren.

14 Reacties

Suzanne op 1-11-2013 - 14:09

Ziet er weer errug lekker uit! Binnenkort maar eens proberen. Pastinaak heb ik nog niet zo vaak gegeten en nog nooit zelf bereid, dit recept is dus een mooie aanleiding :-)

Martine op 1-11-2013 - 14:22

Leuk Suzanne! Ik ben benieuwd hoe het bevalt. Wij zijn in ieder geval echte pastinaak fans :-)

Danielle op 2-11-2013 - 0:39

Lekker, gekarameliseerde witlof! Tijd niet gegeten en dit is een mooi aanleiding om het weer eens te doen. Ik houd binnenkort vast de helft over van de pompoen die staat te wachten om te worden gebruikt.

MariskaB op 3-11-2013 - 1:25

Ooooo ik heb dit vanavond gegeten, ik was de amandelen dan vergeten, maar o,o,o wat lekker dit zeg! Ja dit wordt wel een herhaalreceptje! Ik vind de puree echt geweldig en de witlof wordt lekker zoet zo. Een vriend heeft het gegeten die helemaal geen witlof lust en nu dus wel zo!

Martine op 3-11-2013 - 11:00

Leuk! Goed om te weten dat dit blijkbaar ook geschikt is voor witlofhaters :-)

Jet op 7-10-2014 - 19:13

Hmmm... vanavond gegeten met wortelpeterselie in plaats van pastinaak. Heerlijk!

Martine op 10-10-2014 - 14:56

Leuk! Wortelpeterselie vind ik ook super lekker. Binnenkort maar weer eens kopen.

Marijke op 26-2-2015 - 22:15

Vandaag een schoonzus(geen vegetariër) te eten gevraagd om samen dit recept te proeven.Het heeft ons heerlijk gesmaakt ,ik heb er wel een salade bij gemaakt van: romano, broccoli, avocado, kappertjes, tomaatjes en balsamicoazijn.

Martine op 27-2-2015 - 11:17

Fijn dat jullie het lekker vonden Marijke!

Marijn op 9-5-2015 - 20:22

Heerlijk en origineel recept! Door andere noten te gebruiken is het ook nog eens fodmapproof

Martine op 11-5-2015 - 9:41

Fijn dat het lekker was Marijn! Het fodmap dieet lijkt me een behoorlijke uitdaging, zeker als je vegan eet.

Kathelijn op 12-5-2016 - 20:30

Net gegeten, super lekker!!! Dank voor het recept :-)

Martine op 12-5-2016 - 21:14

Leuk om the horen Kathelijn! Dankjewel voor de feedback.

José op 4-12-2017 - 17:21

Was erg lekker ! Ik had de suiker maar weggelaten, had alleen pastinaak en dat vind ik dan wel zoet genoeg, lekker combi, dat zoet met licht bitter.

Schrijf een reactie

Vegetus gebruikt cookies om de website te optimaliseren. Lees onze Privacyverklaring voor meer informatie.