Sojabrokjes/TVP

Wat is het?

TVP staat voor Textured Vegetable Protein (plantaardig eiwit met textuur), en het is een soort gepoft en gedroogd soja-eiwit. In hun droge vorm zien de sojabrokken er niet erg smakelijk uit, maar je kunt er heel gemakkelijk en goedkoop plantaardige vleesvervangers mee maken door ze te weken in bouillon en vervolgens te kruiden en te bakken in een beetje olie of te verwerken in curries, tomatensauzen of stoofschotels.

Waar kun je het kopen?

Er zijn verschillende formaten sojabrokken te krijgen, van fijn granulaat tot grote filets. In de meeste biowinkels kun je meestal alleen de kleine brokjes kopen, vaak van het merk Vetara, die heel geschikt zijn om plantaardig gehakt mee te maken. Een zak kost iets meer dan € 3,-. Daar kun je wel 10 keer met zijn tweeën van eten, dus het is veel goedkoper dan kant en klaar vegagehakt uit de supermarkt.

Als je goed zoekt zijn er in toko’s en op internet nog veel meer formaten, vormen en merken TVP te koop. Bij de toko zijn er soms vrij grote brokken waar je bijvoorbeeld saté mee kunt maken en kleine brokjes, die vooral geschikt zijn als vervanger voor gehakt. Bij Chinese toko’s in Amsterdam heb ik ook een soort bieflapjes en shoarmareepjes gezien. Ook de vegetarische webwinkel Veggiedeli verkoopt reepjes (schnetzel) en lapjes (medaillons en big steaks).

Hoe maak je ze klaar?

Voordat je ze verder kunt verwerken moet je sojabrokken eerst weken of koken, zodat ze zacht worden. Het is lekker om daarvoor een krachtige bouillon te gebruiken, zodat de brokjes wat meer smaak krijgen. Omdat de grotere soorten na bereiding een beetje sponzig kunnen zijn is het belangrijk om ze te weken in weinig water of goed uit te knijpen voor gebruik, vooral als je ze wilt bakken.

Als je een gerecht maakt dat van zichzelf vrij veel vocht bevat, zoals tomatensaus, dan kun je de sojabrokken in droge vorm toevoegen en minstens 20 minuten laten meekoken. Het neemt dan de smaak en een deel van het vocht van de saus op. Wil je de TVP toevoegen aan iets wat droger is, bijvoorbeeld een ovenschotel, dan moet je het zoals gezegd weken of koken in water met een smaakmaker, zoals bouillon, kruidenmix of sojasaus, 5 tot 20 minuten, afhankelijk van het soort TVP, hoe zacht je het wilt hebben en wat je er daarna nog mee gaat doen. Eenmaal geweekt kun je het verder net zo gebruiken als kant en klare vleesvervangers.

Recepten

Recepten met: "tvp", "sojabrokken", "sojabrokjes", "sojabrokken/tvp", "sojabrokjes/tvp", "tvp/sojabrokken", "tvp/sojabrokjes", "texturized vegetable protein".

De lekkerste zelf gekookte bonen

Bonen om zelf te koken Iedere kok heeft zo zijn eigen trucjes om droge bonen te koken. Ik kook inmiddels al weer een paar jaar zelf mijn bonen (véél goedkoper en lekkerder dan die uit blik!), dus ik heb mijn eigen favoriete 'methode' ontwikkeld. Die wilde ik vandaag maar eens met jullie delen.

Zuurdesem naanbrood

Zuurdesem naanbrood, veganistischVeel recepten voor naan maken gebruik van yoghurt, maar die heb je hier niet nodig omdat de desem zelf al een lekker hartige smaak en zachte luchtige textuur geeft. Ondaks dat dit dus een echt budgetrecept is zonder gist en yoghurt, doet de smaak niet onder voor naan van een Indiaas restaurant.

Vegan met € 10 per week

Boodschappen voor € 10 per weekIs het mogelijk om een hele week lekker en gezond veganistisch te eten voor maar € 10? Ik ga het deze week proberen! In deze post alvast een boodschappenlijstje.

Empanadas met pittige bonenvulling

Empanadas met bonenvulling, veganistischDeze empanadas zijn onvoorstelbaar budgetvriendelijk, maar dat proef je er niet aan af. Ik vind ze zo ontzettend lekker! Ze zijn op zichzelf al een complete maaltijd met groente, eiwitbron en graan, maar je kunt er natuurlijk altijd een lekkere salade bij maken.

Supermakkelijke chocoladepudding uit de oven

Chocoladepudding uit de oven, veganistisch, zonder ei, zonder melkDeze pudding kost minder dan 50 cent en je kunt hem in minder dan 10 minuutjes in elkaar draaien, bijvoorbeeld terwijl je stoofpot staat te pruttelen op het fornuis. Daarna schuif je de bakjes in de oven en dan is de pudding klaar tegen de tijd dat je toe bent aan het dessert.