Zuurdesem naanbrood

18 September 2013 onder Bijgerecht, Lunch
Kenmerken: , , ,
Voor: Maakt 12 kleine naanbroden, genoeg 4-6 personen
Zuurdesem naanbrood, veganistisch Mijn zelfgemaakte zuurdesem starter stond een beetje te verpieteren in de koelkast, dus het was hoog tijd dat ik er weer eens wat mee zou maken. Gelukkig is zuurdesem extreem budgetvriendelijk (bestaat volledig uit meel en water), dus deze week komt het goed van pas. Ik wilde graag naanbrood maken voor bij de linzencurry en daarvoor is zuurdesem heel geschikt. Veel recepten voor naan maken gebruik van yoghurt, maar die heb je hier niet per se nodig omdat de desem uit zichzelf al een lekker hartige smaak en zachte luchtige textuur heeft. Ondaks dat dit dus een echt budgetrecept is zonder gist en yoghurt, doet de smaak niet onder voor naan van een Indiaas restaurant.

Ingrediënten

1 kop = 240 ml = een flinke koffiemok

Bereiding

Meng in een grote kom de zuurdesem met de melk, olie, bloem, zout, knoflookpoeder en komijnzaad. Kneed het mengsel in een minuut of drie tot een vochtig, maar niet al te plakkerig deeg. Vorm het deeg tot een bal, bestrooi de bal ruimschoots met bloem, en zet het afgedekt weg op een warme plaats. Laat het deeg vier tot acht uur rusten en een beetje rijzen. Als het deeg een beetje is gerezen is het tijd om de naans te maken. Strooi de baksoda over de deegbal en kneed het deeg even door. Voeg extra bloem toe als het deeg erg plakkerig is. Verdeel het deeg in 12 balletjes (kleine naans zijn makkelijker te vormen), wentel ze in bloem en leg ze naast elkaar op een schaal. Verhit een grote koekenpan op middelhoog vuur. Bestuif je werkvlak met bloem en druk met je handen twee deegballetjes tot platte ovale lapjes van 1/2 cm dik. Leg de naans in de pan en bak tot ze van onderen donkerbruine vlekjes hebben. Draai ze om met een spatel en laat ook de andere kant bakken. Vorm ondertussen twee nieuwe naans en bak die op dezelfde manier. Ga zo door tot het deeg op is. Houd de naans warm onder een schone theedoek. Voor het serveren kun je ze eventueel nog bestrijken met een beetje gesmolten margarine en er wat extra kruiden over strooien, maar kaal zijn ze ook al heel lekker. In een afgesloten zak blijven ze naans een dag of vier goed. Warm ze even op in een pan of broodrooster voor je ze serveert.

8 Reacties

Anja op 8-12-2015 - 19:01
Lekker hoor ! Perfect om een restje zuurdesem op te gebruiken.
Martine op 9-12-2015 - 10:34
Fijn dat het goed gelukt is Anja!
Daphne op 1-7-2019 - 10:47
Super! Ik heb volkoren speltdesem en speltbloem gebruikt, werkte perfect! Ik wist niet dat het zo makkelijk was om naanbroodjes te bakken :) Ik denk dat ik er de volgende keer wat nigellazaad doorheen doe.
Martine op 1-7-2019 - 14:03
Leuk Daphne!
Daan op 30-5-2020 - 19:22
Al zou ik wel yoghurt willen gebruiken, zelfde hoeveelheid gebruiken als voor de melk?
Martine op 24-8-2020 - 14:23
Hoi Daan, je kunt inderdaad dezelfde hoeveelheid aanhouden.
Jasper op 7-6-2020 - 22:07
Super lekker recept , Ook de pannenkoeken van desem heb ik gemaakt, maar ik vraag mij wel waarom het in ml Of kop staat aan gegeven. Grammen is toch universeler en preciser.
Martine op 24-8-2020 - 14:59
Leuk dat je dit gemaakt hebt Jasper! Grammen zijn inderdaad preciezer, maar ik kook vaak op gevoel en dan vind ik koppen fijn intuïtief werken. Meel en deeg gedraagt zicht toch iedere keer net weer anders, dus zelfs een recept met grammen moet je vaak nog op gevoel bijstellen.

Schrijf een reactie