Snijbonen-linzen stoofpotje met hartige aardappelpuree

door onder Avondmaaltijd
Kenmerken: , , , ,
Voor: 2 personen
Snijbonen-linzen stoofschotel, veganistisch

Ik ben terug van congres, dus we trekken de broekriem stevig aan en gaan we weer over op budgetvoer. Ik vind het eigenlijk wel fijn. Elke dag uit eten klinkt leuk, maar na een paar dagen begon al dat vette zoute restaurantvoedsel wel een beetje te vervelen. Geef mij maar een keuken vol verse groente en peulvruchten! Dit recept is van vorige week, want ik heb zo snel nog geen nieuwe dingen in elkaar gedraaid.

Op de markt kocht ik een grote zak snijbonen voor een euro. Ik vind snijbonen super lekker, dus ik wilde een eenvoudig gerecht maken waarin hun smaak goed tot zijn recht zou komen. Als je de linzen eenmaal gekookt hebt is dit een super snel gerecht. In plaats van de aardappelpuree zou je er ook quinoa of een ander graan bij kunnen eten.

Ingrediënten

1 kop = 240 g = een flinke koffiemok

Voor de stoofschotel

  • 1/2 kop droge linzen + 1 1/2 kop water (of 1 blik gekookte linzen)
  • 1 1/2 eetlepel sojasaus
  • 2 tenen knoflook, gesnipperd
  • 2 uien, in dunne halve ringen
  • 1 grote wortel, in kleine blokjes
  • 400 g snijbonen, in ruiten gesneden
  • 1/8 theelepel versgemalen peper
  • 1 kop bouillon
  • 1 eetlepel mosterd
  • 1 theelepel maizena

Voor de aardappelpuree

Bereiding

Maak de stoofschotel

Kook de linzen met het water, sojasaus en knoflook 30 minuten tot ze gaar zijn. Als je linzen uit blik gebruikt, voeg dan later de sojasaus en knoflook samen met bouillon toe aan de stoofpot. Maak ondertussen de groente schoon en begin alvast met het koken van de stoofpot.

Fruit de ui in een scheutje olie tot hij glazig is. Voeg de wortel, snijbonen, bouillon en peper toe en laat de groente ongeveer 10 minuten stoven tot ze gaar zijn. Schep een beetje vocht uit de pan en meng dit met de maizena. Giet het maizena papje terug in de pan en voeg ook de gekookte linzen en mosterd toe. Laat het geheel nog even doorwarmen en binden.

Maak de aardappelpuree

Maak aardappelpuree van gekookte aardappelen of poeder. Breng de puree op smaak met de gistvlokken, zout en margarine. Serveer de puree en stoofpot in een diep bord.

12 Reacties

Marianne op 12-9-2013 - 12:55

Lekker hè, weer je eigen eten!

Martine op 12-9-2013 - 13:09

Heel fijn! Als ik niet zo moe was zou ik vandaag wel de hele dag in de keuken willen staan.

Peter van Rijn op 16-9-2013 - 7:04

Gisteren gemaakt met een paar afwijkingen, bedoeld en onbedoeld. Onbedoeld was het aanbranden van de linzen. :-( Dat kan dus, heel leerzaam. :-) Maar ook zonder linzen smaakt het goed. Onbedoeld was ook dat ik de knoflook niet bij de linzen maar in de stoofpot deed, dat kwam achteraf wel goed uit. En bedoeld was dat ik geen snijbonen maar sperziebonen gebruikte. Die had ik maar even voorgekookt omdat ik vreesde dat ze anders niet gaar zouden worden. Had achteraf niet gehoeven denk ik. Aardappelpuree uit een pakje is beneden mijn waardigheid, ik vraag me ook af er pakjespuree bestaat die gezondheidstechnisch door de beugel kan. Al met al was het ondanks het rampje met de linzen (en als gevolg daarvan met mijn humeur) goed te eten. Ik heb jullie website afgelopen week ontdekt, maar ga zeker terugkomen!

Martine op 16-9-2013 - 8:27

Dankjewel voor de feedback Peter. Probeer het nog eens met de linzen, want dat is nog lekkerder. Het is natuurlijk je goed recht om zelf aardappelen te pureren. Ik vind dat spul uit een pakje gewoon lekker makkelijk, en mijn gezondheid lijdt er niet onder.

de Echte op 18-10-2013 - 17:32

Erg smakelijk! Ik was alleen een beetje in de war met de linzen. Als ik een blik bruine linzen gebruik voeg ik dan alsnog de anderhalve kop water toe? Ik had dat nu wel gedaan maar het resultaat was een beetje waterig, of is dat de bedoeling? Ik had alles in een pan gegooid en de ui los gebakken in een ander pannetje.

Martine op 18-10-2013 - 19:55

Linzen uit blik kun je even laten uitlekken in een vergiet zodat er niet zo veel vocht meer bij zit, of anders kun je inderdaad wat minder water toevoegen. Het is wel de bedoeling dat het gerecht een beetje vochtig is, maar niet echt nat.

Sandra op 19-11-2013 - 22:11

Daar ben ik weer :) Deze week ga ik weer een aantal van je recepten proberen. Ik merk nu dat ik met de "basis vegan voorraad" die ik twee weken terug kocht (veel over gelezen hier en op Veganisme forum) toch een aardig tijdje vooruit kan, fijn! Ik ga dit stoofpotje morgen maken en je empanadas recept vrijdag, ben benieuwd!

Martine op 20-11-2013 - 15:06

Goed bezig! Eet smakelijk :-)

Gertie Gielkens op 4-4-2016 - 9:31

Een heerlijk gerecht Martine! Het lijkt me ook heel lekker om met deze ingredienten een sheperds pie te maken. Ga ik zeker uitproberen!

Martine op 4-4-2016 - 14:01

Fijn dat het lekker was Gertie!

José op 11-6-2016 - 17:55

Heerlijk ! Dat komt zeker vaker op het menu !

Martine op 11-6-2016 - 18:08

Fijn dat het lekker was José!

Schrijf een reactie