Empanadas met pittige bonenvulling

door onder Avondmaaltijd, Brood, Hapjes, Lunch
Kenmerken: , , ,
Voor: 2-3 personen
Empanadas met bonenvulling, veganistisch

Deze empanadas zijn onvoorstelbaar budgetvriendelijk, maar dat proef je er niet aan af. Ik vind ze zo ontzettend lekker! Na de budgetchallenge ga ik ze zeker nog heel vaak maken. Als je zelf je bonen kookt kost het hele recept ongeveer 85 cent voor 6 tot 10 flapjes, afhankelijk van hoe groot je ze maakt. Ze zijn zowel warm als koud lekker, dus ze zijn ook heel geschikt als meeneem-lunch of voor potlucks.

De empanadas zijn op zichzelf al een complete maaltijd met groente, eiwitbron en graan, maar je kunt er natuurlijk een fijne salade bij maken, bijvoorbeeld met geraspte wortel en kool, om het budgetvriendelijk te houden.

Je kunt lekker zelf varieren met de vulling. Doe er andere groente en/of peulvruchten in, gebruik kerriepoeder in plaats van de Mexicaanse kruiden of maak ze eens met de vulling van onze Ethiopische bladerdeegjeflapjes.

Ingrediënten

1 kop = 240 ml = een flinke koffiemok

Voor het deeg

Voor de vulling

  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 flinke wortel, in kleine stukjes
  • 2 tenen knoflook, gesnipperd
  • 1 eetlepel sojasaus
  • 1 theelepel gemalen komijnzaad
  • 1/2 theelepel chilipoeder
  • 1/2 theelepel oregano
  • 1 blikje tomatenpuree
  • 70 gram diepvries boerenkool, ontdooid
  • 1 1/2 kop kidneybonen of bruine bonen
  • paprikapoeder ter decoratie

Bereiding

Maak het deeg

Meng in een kom bloem, zout, olie en water door elkaar. Kneed het mengsel in een minuut of 3 tot een soepel niet plakkend deeg. Voeg eventueel wat extra bloem of water toe als het deeg te nat of te droog is. Verdeel het deeg in 6 à 10 balletjes (afhankelijk van het aantal empanadas dat je wilt maken) en zet het afgedekt weg om even te rusten.

Maak de vulling

Verhit een scheut olie in een grote pan en fruit de ui en wortel tot ze beetgaar zijn. Doe de smaakmakers erbij (knoflook t/m oregano) en bak ze even mee. Haal de pan van het vuur en voeg ook de tomatenpuree, boerenkool en bonen toe. Laat het mengsel een beetje afkoelen tot je het veilig kunt aanraken.

Maak de empanadas

Verwarm de oven voor op 200 graden. Neem een balletje deeg en druk het plat. Rol het met een deegroller uit tot een cirkel van maximaal 2 mm dik. Bestrooi eventueel je werkvlak en deegroller met extra bloem als het deeg te veel plakt.

Leg een hoopje vulling op één helft van de deegcirkel (laat het buitenste randje vrij) en vouw de andere helft er netjes overheen. Druk de randjes van het deegflapje dicht met een vork, zodat er een mooi patroontje ontstaat. Herhaal met de rest van de deegballetjes en vulling.

Bekleed een ovenrooster of bakplaat met bakpapier en leg de deegflapjes erop. Bestrooi ze met een beetje paprikapoeder ter decoratie. Bak de empanadas 20-25 minuten tot ze goudbruin zijn. Laat ze minstens 10 minuten afkoelen zodat je bij het eten je mond niet brandt.

36 Reacties

Willeke op 16-9-2013 - 9:34

Klinkt lekker! Ga ze zeker eens maken, wel zonder chilli want daar hou ik niet van.

Martine op 16-9-2013 - 10:02

@Willeke, zonder chili zijn ze zeker ook lekker. Je kunt ze echt heel makkelijk aan je eigen voorkeur aanpassen.

@Danielle, ik ben ook niet super handig met deeg (hoewel ik er wel beter in word nu ik het wat vaker zelf maak), maar dit is echt een super makkelijk en handig recept. Ik kon het zelfs uitrollen zonder extra bloem te gebruiken, maar dat zal wel een eenmalige toevalstreffer zijn.

Danielle op 16-9-2013 - 9:45

Dit klinkt ideaal! Hier ga ik zeker eens mee experimenteren. Ik ben altijd wat huiverig als ik met deeg moet werken (typisch iets wat bij mij grote kans heeft tot mislukken op de een of andere manier :-)). Dank voor het recept, groetjes Danielle

Angelika op 16-9-2013 - 10:20

Super recept! Ik neem aan dat ze ook in te vriezen zijn?

Martine op 16-9-2013 - 10:45

Invriezen heb ik nog niet geprobeerd, maar dat moet wel kunnen denk ik. Misschien wordt het gebakken deeg na het ontdooien een beetje slap, maar dat gaat wel over als je ze opbakt in de oven. Je kunt vast ook het deeg en de vulling apart invriezen en het dan later gebruiken om 'verse' empanadas te maken.

Alynda op 17-9-2013 - 16:47

Klinkt heerlijk! Het valt me op dat je vaak een klein beetje diepvriesboerenkool neemt (ook in de hartige muffins). Nou komt euroshopper boerenkool in grote pakken van 450 gram, dat zou ik niet snel laten ontdooien als ik maar 70 gram nodig heb... misschien doe ik eens een kookdagje om in 1 keer van 1 pak boerenkool veel van je recepten te maken ;-)

Martine op 17-9-2013 - 17:38

Ja, die boerenkool is mijn nieuwe geheime calcium-wapen. Ik mik de laatste tijd heel vaak wat boerenkool door een gerecht om de voedingswaarde op te krikken. Ik veroorloof mezelf een kleine 'luxe' en koop boerenkool die in deelblokjes is ingevroren (57 cent bij Dirk), zo kan ik makkelijk een kleine hoeveelheid boerenkool toevoegen aan een recept. Ik kan me voorstellen dat dat niet zo praktisch is als je geen deelblokjes hebt. In dit recept kun je de boerenkool makkelijk weglaten, of je kunt het inderdaad maken op een dag dat je ook andere dingen met boerenkool doet.

willeke op 19-9-2013 - 20:46

vandaag gemaakt! Omdat ik maar alleen ben, heb ik alles gehalveerd en speltmeel gebruikt. Ondanks dat ik was uitgeschoten met de komijn en er iets teveel bonen erin gedaan. (1 klein blikje.. dus dat zal ik volgende keer aanpassen) nu meer bonen dan vulling. Maar vond het wel lekker! snel wat nieuwe vullingen bedenken.. volgens mij kun je hier eindeloos mee varieren! Uitrollen gaat prima maar niet teveel.. echt er 2 keer overheen rollen (lengte-breedte)..de eerste ging bij mij mis, te dun..

Martine op 20-9-2013 - 5:59

Fijn dat het goed gelukt is Willeke :-) Als je nog meer lekkere varianten bedenkt hoor ik het graag!

willeke op 22-9-2013 - 20:33

Kikkererwten, spinazie, ui en tomatenpuree (of blokjes uit blik) :), ook zo lekker, met wat 'gehakt'. Ik vond het wederom meer bonen dan de andere vulling.. of hoort dat gewoon zo? .. was in een experimentele bui en heb er 1 met appel en rozijn gemaakt, ruikt heerlijk. Wel wat suiker (2 eetl) door het deeg gedaan en de olie door boter vervangen

Martine op 23-9-2013 - 8:43

Klinkt ook goed Willeke :-) Ik gebruik inderdaad veel bonen in verhouding met groente in dit recept. De vulling is dan lekker stevig en goedkoop (heel belangrijk deze maand!). Als je liever wat meer groente hebt kun je dat natuurlijk zelf aanpassen.

Willeke op 15-10-2013 - 12:23

Tot nu toe vind ik deze linzen-tomaten-vulling:http://www.debakparade.nl/2012/06/mini-linzen-balletjes-in-romige.html erg lekker.. ik bak de 'balletjes' dus af in de vulling en dat is echt heel lekker.. je zou wat minder paneermeel kunnen toevoegen en dan is het rauwe mengsel ook lekker op brood :)

Martine op 15-10-2013 - 14:09

Die linzenvulling/balletjes van de bakparade lijken mij ook lekker inderdaad :-)

Ulrike op 18-10-2013 - 13:39

Hoi Martine, Deze wil ik dit weekend gaan maken. Maar mag ik vragen waarom je diepvries boerenkool gebruikt? Ik heb namelijk nog een halve zak verse boerenkool die ik eigenlijk eerst op wou maken, maar twijfel nu dus of ik deze ook zo 1 op 1 in dit recept kan gebruiken.

Martine op 18-10-2013 - 19:59

Ik gebruik diepvries boerenkool omdat het lekker makkelijk is. Als je verse boerenkool hebt kun je die natuurlijk ook gebruiken. Ik zou de kool dan wel wat eerder toevoegen, zodat hij alvast een beetje kan slinken en gaar worden.

Eefje op 21-10-2013 - 17:46

Heerlijk!! Goed recept, je kan er alle kanten mee op!

Martine op 22-10-2013 - 10:40

Thanx Eefje!

Sandra op 27-11-2013 - 20:06

Ik heb ze vandaag gemaakt, had mij even verkeken op het werk (deeg maken en uitrollen) maar ze waren erg lekker!! I.p.v. boerenkool heb ik een restje snijbonen gebruikt.

Martine op 29-11-2013 - 11:10

Leuk Sandra! Het is inderdaad even een klusje om ze allemaal uit te rollen en te vullen. Als je het vaker doet wordt je er vanzelf handiger in. Als ik haast heb gebruik ik ook wel eens gewoon een pakje deeg voor hartige taart uit de diepvriesdeeg in de supermarkt :-)

Moniek op 1-3-2014 - 17:01

Hoi Martine, Ik wil deze volgend weekeinde serveren op mijn verjaardag, maar dan wil ik ze de dag ervoor al klaarmaken. Als ik ze op zaterdag afbak, kan ik ze op zondag dan makkelijk opwarmen in de oven of raad je dat af?

Martine op 1-3-2014 - 17:38

Hoi Moniek, ik denk dat het prima zal werken om ze op zaterdag te bakken en dan op zondag in de oven op te warmen, zeker als je ze eerst ietsje korter bakt dan normaal. Een fijne verjaardag gewenst!

Alynda op 20-3-2014 - 23:44

Ze waren wederom erg lekker! Leuk was ook dat mijn omni (of beter gezegd carnistische :p) huisgenoot ze zo lekker vond ruiken dat hij ook wou. Hij en z'n vriendin waren er ook erg enthousiast over :-)

Martine op 21-3-2014 - 11:02

Tof! Ik zal ze hier ook eens voor de omnivore familie maken.

M op 24-3-2014 - 13:24

Eet je dit dan alleen zonder iets erbij als avondeten? Of heb je ook nog aanraders wat er bij kan? Ben zelf niet zo creatief in de keuken.

Martine op 24-3-2014 - 13:52

Hoi M, In principe hoef je hier niks bij te eten (wij doen graag makkelijk), want de empanada's zijn een complete maaltijd op zich en ze zijn ook behoorlijk vullend, maar je kunt je maaltijd natuurlijk aankleden met typisch Mexicaanse bijgerechtjes, zoals verse tomatensalsa en guacamole of een simpele frisse salade met olie-azijn dressing. Een kop pittige tomaten- of pompoensoep erbij zou ook lekker zijn.

Mariska MB op 20-4-2014 - 21:36

Ook deze gemaakt voor de potluck vandaag, die zijn echt enorm lekker! Die ga ik regelmatig maken... en miniversies voor met een verjaardag :)

Martine op 21-4-2014 - 7:03

Fijn dat ze lekker waren Mariska!

petra b op 12-5-2015 - 20:51

ik heb ze vanavond gemaakt ze zijn heerlijk heel makelijk te maken nog een vraagje hoe kan ik ze het best berwaren tot morgen in de koelkast of in een een zak doen ?

Martine op 12-5-2015 - 21:41

Kan allebei, maar zelf bewaar ik ze meestal op kamertemperatuur in een zak, of gewoon in de afgekoelde oven met de deur dicht.

petra b op 13-5-2015 - 9:48

bedankt voor de tip ik heb ze ook op kamer temp bewaard in de zak

Ryanne op 8-2-2016 - 19:48

Wederom een geslaagd recept! Zaterdag heb ik een lading gemaakt en daar heb ik zondag met de lunch ook nog van genoten. Ik vond ze koud eigenlijk nog lekkerder. En ik vond ze zo lekker dat ik vandaag nog een lading heb gemaakt! Die van vandaag wel met iets andere kruiden en volkorenmeel i.p.v. wit.

Martine op 8-2-2016 - 21:09

Leuk Ryanne! Fijn dat het zo goed bevallen is.

Jose op 10-12-2017 - 10:46

Dank je voor dit recept, precies wat ik zocht! Lekker voor uit onze nieuwe oven. En gezond, en vegetarisch, en smaakvol, wat wil een moeder nog meer?

Martine op 19-12-2017 - 14:20

Leuk Jose!

Marlies op 2-4-2018 - 22:03

Een oud recept, maar wellicht een handige toevoeging: ik koop een zak verse, gesneden boerenkool uit de koeling bij de supermarkt. Die kiep ik over in een grote diepvriesbak en zo kan je heel makkelijk een handje boerenkool pakken. Hoef je niet eens echt te ontdooien (wel bak snel terug in de diepvries!)

Martine op 3-4-2018 - 11:00

Goeie tip Marlies, dankjewel!

Schrijf een reactie

Vegetus gebruikt cookies om de website te optimaliseren. Lees onze Privacyverklaring voor meer informatie.