Op congres – excursie en terugreis

11 September 2013 onder Overige
Kenmerken: 
Netto markt Paderborn

Deze blogpost is het laatste deel van een serie over mijn ervaringen op congres in Paderborn. Hier lees je deel één, twee en drie.

Dinsdag

De excursie

Dinsdag was de excursiedag van het congres. Net als bij een schoolreisje werden alle deelnemers in een bus geladen en werd er een zak met snoep rondgedeeld. De zak zat natuurlijk vol melkchocola en gelatinesnoepjes, dus ik was erg blij met mijn eigen voorraadje gedroogd fruit en nootjes (veel fijner dan al die suikertroep), en de bio berensnoepjes die ik maandag bij Kornblume had gekocht.

Halverwege de dag stopten we bij het klooster van Corvey voor een luxe lunch. Ik vreesde het ergste en had een groot pak crackers in mijn tas zodat in ieder geval ik geen honger zou hoeven lijden, maar het vegan aanbod viel erg mee. Er waren verschillende salades, frisse knapperige groente op zuur en lekkere aardappeltjes. Als toetje was er een fruitsalade, frambozen compote en gestoofde pruimen. Het leek een beetje op het congresdiner van de avond daarvoor, maar de groente was hier verser en ik had ook meer keus. Er zat alleen weer geen eiwitbron bij, dus at ik in de bus nog maar wat meegebrachte cashewnootjes.

Goa curry – de tweede ronde

Na de excursie wilden een aantal collega’s weer graag samen uit eten, dus ik stelde voor om naar Goa Curry te gaan, het Indiase restaurant waar ik op de eerste avond in mijn eentje had gegeten. Ik bestelde dit keer een curry met okra peulen en verse gember (helaas vergeten een foto te maken). Ik had nog nooit Indiaas bereide okra gegeten, maar het is erg lekker, dus dit ga ik thuis ook zeker een keer proberen te maken als ik mooie kleine okra peultjes kan vinden.

Het Indiase eten viel ook bij de vegetariërs en vleeseters goed in de smaak, ze bedankten me zelfs dat ik dit restaurant had aangeraden. De collega's op dit congres reageerden sowieso heel positief en tolerant op mijn veganisme. Echt een verademing in vergelijking met reacties die ik soms wel eens krijg.

Woensdag - de terugreis

Vandaag was de laatste congresdag. Om half 1 vertrok mijn trein terug naar Nederland. Na de laatste ochtendlezing liep ik richting station en ging nog even naar de supermarkt om wat te kopen voor de terugreis.

Duitse supermarktbuit

De beste tip als je moeite hebt om ergens vegan eten te vinden, is toch wel om gewoon naar een supermarkt te gaan (of een biowinkel als die er is). Je kunt van alle producten de ingrediënten lezen en er is veel keus. Sowieso kun je altijd wel vers en gedroogd fruit, noten, brood of crackers en sap kopen, en er is ook altijd wel wat vegan broodbeleg zoals jam en pindakaas en als je geluk hebt hummus, ajvar (in Duitsland en Oost-Europa), tapenade of een ander plantaardig smeersel.

In het centrum van Paderborn zit een kleine Netto supermarkt. Op weg naar het station liep ik hier even langs om eten te kopen voor onderweg, en eventueel wat Duits lekkers mee te nemen voor thuis. Het winkeltje overtrof mijn verwachtingen. Ze hadden twee soorten vegan bulgur salade in de koeling, verschillende soorten sojazuivel en veel vegan snoepgoed. Ik ben me even flink te buiten gegaan en kocht een bakje tabouleh, chocoladerepen met mint- en citroenvulling, chocolade-kokos bonbons, vruchtensnoepjes met agar, en een pindareep. De tabouleh en pindareep heb ik in de trein opgegeten. Van de chocola kunnen we tijdens de rest van de budgetchallenge af en toe een beetje snoepen, want het is niet alleen vegan, maar ook nog eens heel goedkoop (helaas niet fair trade, daarvoor maakte ik een keertje een uitzondering).

Een straatje verder dan de supermarkt is ook nog een klein natuurwinkeltje. Ik ben altijd nieuwsgierig naar het vegan aanbod, dus ik ging ook hier nog even naar binnen. Ze hadden verschillende plantaardige kazen en vleesvervangers. Ik kocht een pakje Cheezly cheddar. Die is bij onze eigen natuurwinkel niet verkrijgbaar, en het is natuurlijk altijd goed om de verkoop van vegan producten een beetje te stimuleren!

Das Vegane Lädchen - Duisburg

Net als op de heenweg moest ik overstappen op station Duisburg. Dit keer had ik wel genoeg tijd om even naar Das Vegane Lädchen te gaan, een vegan winkel op 10 minuten loopafstand van het station. Het is een heel klein winkeltje dat afgelopen voorjaar is geopend, dus het assortiment is nog niet zo groot. Toch verkopen ze een aantal producten die in Nederland niet of moeilijk verkrijgbaar zijn, zoals Violife kaasplakjes, ‘vleeswaar’ van Hobelz, Go-Max-Go repen en een vegan diepvries pizza. Verder lijkt het assortiment op dat van de Nederlandse webwinkel Veggiedeli, met vooral veel producten van het merk Vantastic Foods. Als je ooit in Duisburg bent moet je hier zeker even langsgaan, al was het maar om een praatje te maken met het super aardige winkelpersoneel.

7 Reacties

Goldie op 11-9-2013 - 20:37
Heel leuk om je reisverslag te lezen! Erg herkenbaar aangezien ik zelf ook in een omgeving werk waar ik de enige veganist ben. :)
Martine op 12-9-2013 - 9:32
Dankjewel Goldie :-) Als veganist ben je vaak inderdaad een beetje het buitenbeentje, maar hier viel dat dus erg mee.
Alynda op 12-9-2013 - 16:06
Het lijkt ook nu weer alsof er daar in Duitsland een beter vegan aanbod is dan hier... :) Grappig trouwens, qua avondeten heb ik geloof ik wel ongeveer dezelfde smaak als jij, in elk geval als ik af ga op de recepten die ik hier voorbij zie komen. Maar zure snoepjes of chocola met mint of citrus of wat dan ook erdoor, dat komt er hier echt niet in!
Martine op 12-9-2013 - 16:36

Ja, Duitsland is inderdaad wel wat verder met veganisme dan Nederland. Bio voeding is ook veel populairder daar. Zelfs hele kleine goedkope supermarkten hebben vaak een bio-afdeling. Misschien lift veganisme daar een beetje op mee?

Ik ben dól op pepermunt chocola, zo jammer dat After Eight niet vegan is! Die met citroen heb ik nog niet geprobeerd. De snoepjes in het midden zijn niet zuur, er zit gewoon suiker omheen, maar zuur snoep vind ik inderdaad ook lekker. Eigenlijk lust ik bijna alles wel qua snoep, alleen geen kersenbonbons. Grappig inderderdaad!

Sandra op 11-11-2013 - 20:20
Leuk om deze serie van artikelen over het congres te lezen! Ik loop zelf al bij voorbaat te stressen als ik ergens naar toe moet en ik niet weet wat ze hebben (helemaal nu ik vegan ga eten), heb er eigenlijk nooit gedacht om simpelweg wat fruit, nootjes en crackers mee te nemen. Ik neem meestal broodjes appelstroop mee en wat fruit terwijl crackers handiger zijn (vooral als blijkt dat ze niet nodig zijn). Ik ben in juni in Praag geweest en daar hadden ze een mega lekkere couscous salade in een klein bakje bij de supermarkt, echt onwijs lekker, inclusief handig vorkje, zou dat graag eens hier bij AH tegenkomen (in Praag was het bij Albert, onderdeel van AH).
Martine op 12-11-2013 - 10:48
Dat stressen voor je ergens heen moet herken ik. :-) Daarom probeer ik ook altijd wat bij me te hebben voor als het niet lukt om ter plaatse eten te vinden. Inderdaad handig als het houdbare dingen zijn zodat je ze gewoon in je tas kunt laten zitten als het niet nodig blijkt te zijn. Ik ook een Esbit thermos foodcontainer waarin ik warme maaltijden kan meenemen. Zo kan ik bijvoorbeeld op mijn werk een restje soep of stoofpot van de vorige dag eten voor de lunch. Verder heb ik een 'spork' in mijn handtas. Dat is een kunststof lepel en vork in één, gekocht bij een kampeerwinkel. Erg handig voor meegebrachte maaltijden of als je onderweg een salade of een bak sojayoghurt o.i.d. koopt.
Sandra op 12-11-2013 - 12:19
Wat een goed idee die "spork", ik heb altijd een setje (vork/lepel) van IKEA bij me, zo'n plastic kinderbestek dat iedereen ook herkent als kinderbestek van IKEA haha, deze week even langs een kampeerwinkel hier in de buurt, thanks! Ja precies het is inderdaad handiger om houdbare dingen in je tas te hebben, dankjewel!

Schrijf een reactie