Seitan lijkt wat textuur betreft bijzonder veel op vlees, maar is gemaakt van tarwegluten. Als je het kant en klaar koopt is het behoorlijk duur, maar je kunt het ook zelf maken door een gekruid deeg van tarwegluten te stomen, bakken of koken in water. Net als TVP, tofu en vegaburgers kun je seitandeeg met kruiden verschillende smaken geven.
Traditioneel wordt glutendeeg gemaakt door gewoon tarwedeeg een hele poos te spoelen onder stromend water tot al het zetmeel eruit is en alleen de gluten overblijven. Gelukkig kun je tegenwoordig speciaal tarwegluten poeder kopen, zodat zelf seitan maken heel makkelijk is.
Waar gebruik je het voor?
Afhankelijke van de bereidingswijze kun je seitan gebruiken als vleesvervanger in roerbakgerechten, stoofschotels, of zelfs gewoon gebakken als een soort biefstukje of shoarma. Je kunt het lekker knapperig bakken, of juist meestoven in een gerecht zodat het heerlijk mals wordt. Je kunt ook worstjes vormen van het seitandeeg, die je vervolgens als broodbeleg of snack kunt eten.
Waar koop je het?
Kant-en-klare seitan vind je bij biowinkels in houdbare potten en in de koeling. Bij Aziatische toko’s is het te koop in de vorm van ‘mock duck’ en andere soorten nepvlees in een blikje met een blauw etiket.
Tarwegluten poeder is te koop bij groothandels voor bakkersbenodigdheden, uitgebreide molenwinkels en op internet, bijvoorbeeld op de-zuidmolen.nl of dehoopklarenbeek.nl. Ook de vegetarische webwinkel Veggiedeli verkoopt gluten, onder de naam Seitan-fix. Door de bezorgkosten is het behoorlijk aan de prijs, maar met één kilo glutenpoeder kan je minstens vier kilo seitan maken, dus het is toch nog flink wat goedkoper dan kant en klare vleesvervangers.
Fijne Indiase kikkererwtenschotel. Het is goedkoop om te maken, in een half uur klaar en als je een goedgevulde voorraadkast hebt, hoef je er niet eens voor naar de supermarkt.
Ik houd enorm van stamppotten en dit is één van mijn favorieten. De champignons en de prei geven een noot-achtig zoete smaak die lekker contrasteert met de licht bittere smaak van de andijvie. De tempeh blokjes geven er een pittig zoute noot aan.
Deze worstjes zijn heerlijk mals en pittig. Lekker op een sandwich, in een roerbakgerecht of als hapje bij de borrel. Je kunt meerdere kleine dunne worstjes maken of één grote, die je vervolgens in blokjes snijdt, of in plakjes zoals op de foto.
Als je nog een restje seitanworst hebt zijn deze spiesjes zijn snel gemaakt. Het is een leuk hapje om mee te brengen naar een potluck, op een feestje te serveren of voor jezelf te maken als je zin hebt om iets lekkers te eten wat er ook nog mooi uit ziet.
Deze soep is lekker romig en heeft een warme Indiase smaak. Hij is erg makkelijk te maken en geschikt als lunch of lichte avondmaaltijd. Serveer met chapatti’s of naanbrood.
Lekker pittig zoete cake, waarvoor je de ingrediënten waarschijnlijk wel ergens in de voorraadkast kunt vinden. Lekker makkelijk als je onverwacht gasten of zin in zoetigheid krijgt.
Deze kokosblokjes doen me een beetje denken aan die witte bonbons van Ferrero Rocher, maar dan niet zo duur en zonder suiker of dierlijke ingrediënten. Ze smelten letterlijk in je mond. Ze zijn koolhydraatarm, maar zeker niet calorie-arm, dus eet met mate!
Tarwegluten kunnen in het begin een beetje moeilijk zijn om mee te werken, maar met dit recept kan zo goed als niets misgaan, gewoon de instructies volgen. Daarna heb je heerlijke worstjes, die je precies de smaak kunt geven die jij lekker vindt en die bovendien veel goedkoper (en vaak plantaardiger) zijn dan vegaworst uit de winkel.
Met de roerbakreepjes van Vivera, of droge sojaschnetzel (TVP in reepjes, te bestellen bij Veggiedeli.nl) kun je lekkere shoarma maken. Perfect voor een snelle avondmaaldijd, snack of lekkere lunch.
Deze topping houdt het midden tussen slagroom en monchou en is een heerlijk op taarten en cakes. Als je wilt kun je er zelfs toefjes van spuiten. Maak het liefst wel een dag van tevoren, zodat het goed kan opstijven.