Andijviestamppot met pittige tempeh blokjes

12 April 2012 onder Avondmaaltijd
Kenmerken: , ,
Voor: 2 personen
Andijviestamppot met pittige tempeh blokjes, vegetarisch, veganistisch, plantaardig, zonder ei, zonder melk, glutenvrij

Ik houd enorm van stamppotten en dit is één van mijn favorieten. De champignons en de prei geven een noot-achtig zoete smaak die lekker contrasteert met de licht bittere smaak van de andijvie. De tempeh blokjes met gerookte paprikapoeder geven er een pittig zoute noot aan, vergelijkbaar met uitgebakken spekjes. Behalve andijvie kun je ook andere bladgroente gebruiken, zoals sla, raapstelen of spinazie.

Ingrediënten

De tempehblokjes

De stamppot

  • 1 bakje champignons, in plakjes
  • 1 prei, in ringetjes
  • 1 krop andijvie, in reepjes
  • 600 ml warme aardappelpuree (instant mag, zeker als je dat stiekem heel lekker vindt, zoals ik)
  • peper en zout

Bereiding

Meng in een anti-aanbak pan de sojasaus, olijfolie, knoflook en paprikapoeder. Doe de tempeh erbij en schep een paar keer om zodat de blokjes bedekt zijn met marinade. Verhit de pan op middelhoog vuur en bak de blokjes een paar minuten. Bereid ondertussen de stamppot voor.

Verhit een scheutje olie in een diepe pan en bak de champignons en de prei tot ze gaar zijn. Draai het vuur laag en doe de warme aardappelpuree en rauwe andijvie erbij in de pan en meng tot de andijvie geslonken is. Breng op smaak met peper en zout. Warm de stamppot nog even door, maar pas op dat het niet aanbrandt.

Verdeel de stamppot over twee borden en strooi de tempeh blokjes eroverheen.

6 Reacties

Bonnie op 10-9-2012 - 17:28
Ik heb deze tempeh blokjes (helaas niet de stamppot, had geen andijvie) een tijdje geleden gemaakt en ze waren erg lekker! Ook snel en makkelijk, zo in één pan. Bedankt voor het recept! :)
Martine op 10-9-2012 - 17:52
:-) Ja, wij eten deze tempeh ook graag los of bij andere gerechten (het is ook lekker op brood). Het is heel veelzijdig. Net als de gekruide tempeh salade blokjes trouwens.
sabine op 26-2-2020 - 16:27
kun je die tempeh blokjes ook maken met tofu, tofublokjes dus?
Martine op 26-2-2020 - 20:23
Hoi Sabine, ja dat kan. Maar dan zou ik de tofu denk ik eerst knapperig bakken en dan de kruiden erbij doen. Tofu moet langer bakken en dan branden de kruiden aan. Een andere optie is om de tofublokjes met de kruiden en olie een half uur in de oven te roosteren op 200 graden.
Mieke op 7-6-2020 - 9:31
Gisteren gegeten met andijvie uit de moestuinbak. Had rode zoete aardappelen voor de puree. Helaas was één aardappel niet goed meer. Dus toen maar aangevuld met witte bonen. Dus puree van zoete aardappelen met witte bonen. Ik ging sceptisch eten maar het was echt verrukkelijk. Kant-en-klare puree ben ik niet zo weg van. De tempeh heb ik toch wat langer gebakken. Ik houd van knapperig. Dat doe ik dan op middelhoog tot laag vuur. En hooguit één lepel olie. Lekker recept, bedankt!
Martine op 24-8-2020 - 14:57
Klinkt lekker Mieke! Fijn dat het zo goed in de smaak viel.

Schrijf een reactie