Seitan lijkt wat textuur betreft bijzonder veel op vlees, maar is gemaakt van tarwegluten. Als je het kant en klaar koopt is het behoorlijk duur, maar je kunt het ook zelf maken door een gekruid deeg van tarwegluten te stomen, bakken of koken in water. Net als TVP, tofu en vegaburgers kun je seitandeeg met kruiden verschillende smaken geven.
Traditioneel wordt glutendeeg gemaakt door gewoon tarwedeeg een hele poos te spoelen onder stromend water tot al het zetmeel eruit is en alleen de gluten overblijven. Gelukkig kun je tegenwoordig speciaal tarwegluten poeder kopen, zodat zelf seitan maken heel makkelijk is.
Waar gebruik je het voor?
Afhankelijke van de bereidingswijze kun je seitan gebruiken als vleesvervanger in roerbakgerechten, stoofschotels, of zelfs gewoon gebakken als een soort biefstukje of shoarma. Je kunt het lekker knapperig bakken, of juist meestoven in een gerecht zodat het heerlijk mals wordt. Je kunt ook worstjes vormen van het seitandeeg, die je vervolgens als broodbeleg of snack kunt eten.
Waar koop je het?
Kant-en-klare seitan vind je bij biowinkels in houdbare potten en in de koeling. Bij Aziatische toko’s is het te koop in de vorm van ‘mock duck’ en andere soorten nepvlees in een blikje met een blauw etiket.
Tarwegluten poeder is te koop bij groothandels voor bakkersbenodigdheden, uitgebreide molenwinkels en op internet, bijvoorbeeld op de-zuidmolen.nl of dehoopklarenbeek.nl. Ook de vegetarische webwinkel Veggiedeli verkoopt gluten, onder de naam Seitan-fix. Door de bezorgkosten is het behoorlijk aan de prijs, maar met één kilo glutenpoeder kan je minstens vier kilo seitan maken, dus het is toch nog flink wat goedkoper dan kant en klare vleesvervangers.
De leukste creaties komen bij mij vaak als er niet zo veel ingrediënten in huis zijn. Er lag nog een rol bladerdeeg, een pakje tofu en een eenzame courgette in de koelkast. Door dat bladerdeeg dacht ik aan pizza, en toen dacht ik tofu ricotta. De courgette mocht ook meedoen. Een ui en wat Griekse smaken maakten er een heel geslaagde pizza van!
Ik wilde graag een lekkere kruidenroomkaas maken die niet gefermenteerd hoeft te worden. Dat werd deze creatie met tofu, cashewnoten en kokosolie. Door de tofu heeft deze roomkaas wat meer 'body' dan mijn gefermenteerde cashewroomkaas. Daardoor is hij niet alleen lekker op brood of op een toastje, maar ook in warme gerechten. Voor het eerst in hele lange tijd heb ik dus weer eens echte pasta met kruidenroomkaas gemaakt zoals ik dat in mijn vegetarische studententijd heel vaak at.
Deze super snelle ovenschotel met maïsgriesmeel was een experimentje wat heel goed uitpakte. De lekker hartige smaak en romig textuur van de polenta combineert heel goed met de licht bittere witlof, die door de korte gaartijd een beetje knapperig blijft. Je kunt dit serveren als voorgerechtje (leuk als iedereen zijn eigen bakje heeft), of als bijgerecht met bijvoorbeeld een seitan steak en jus.
Ik had al een hele tijd een recept voor Spaanse tortilla met kikkererwtenmeel in mijn receptenvoorraad staan, en nu heb ik hem eindelijk eens gemaakt. Dat had ik véél eerder moeten doen, want het is een heerlijk recept. Ook helemaal niet moeilijk of tijdrovend, dus hij gaat hier zeker nog vaker op tafel verschijnen. Je kunt dit eten als brunch, lunch, avondeten of als onderdeel van een tafel vol met hapjes. Het past ook prima in een Spaanse tapas maaltijd.
Deze salade met courgette 'noodles' smaakt heerlijk en staat bol van de gezonde ingrediënten. Als je de seitan van tevoren maakt is ie super snel klaar.
Mijn bessentaart heeft al veel fans, dus het leek me leuk om een nog net iets mooier aangeklede versie daarvan te maken. Dat werd deze creatie, met frambozen en een lekker havermout-kruimellaagje erbovenop. Bijna net zo makkelijk en snel te maken als het origineel, maar net wat meer bijzonder.
Als je nog nooit one-pot-pasta gemaakt hebt moet je dat zo snel mogelijk een keer doen want het is zo fijn en makkelijk! Doordat je de pasta samen met de groente in dezelfde pan kookt ben je super snel klaar en heb je er weinig afwas van. Ideaal als je na een vermoeiende werkdag toch goed wilt eten. Deze Indiase variant is heerlijk verwarmend comfort food voor de winterse maanden. Het ziet er bedrieglijk eenvoudig uit, maar door de biryani-kruiden is het een echte smaakexplosie.
Omdat er slagroom in de vulling van deze taart verwerkt is, is hij veel luchtiger en romiger dan andere vegan kwarktaarten en cheesecakes. Door de karamel is hij lekker zoet en de laagjes banaan en chocola maken het helemaal af. Het is even een werkje om hem te maken, maar als je van romige taarten houdt is het de moeite helemaal waard.
Ik vind dit echt een ultiem wintergerecht. Lekker kruidig, hartig en verwarmend. De combinatie van ontbijtkoek met een flinke scheut azijn maakt er een heerlijk smeuïge zoet-zure stoofpot van. Het wordt alleen maar lekkerder als je het een dag van tevoren maakt en dan opwarmt, dus het is ook een handig recept voor als je gasten krijgt.
Dit recept met pasta van rode linzen is super snel klaar, heel eiwitrijk en ook nog eens heel erg lekker. Ideaal als je vlug even een voedzame maaltijd in elkaar moet flansen.