Knoflook-kruidenroomkaas

door onder Sauzen en spreads
Kenmerken: , , , , , , ,
Bereidingstijd: voorbereiding , koken , totaal
Voor: 500 gram
Tofu-kruidenroomkaas, vegan

Ik wilde graag een lekkere kruidenroomkaas maken die niet gefermenteerd hoeft te worden. Dat werd deze creatie met tofu, cashewnoten en kokosolie. Ik heb hem inmiddels al naar een paar potlucks een familiefeestjes meegenomen en iedereen vind hem lekker, dus het was de hoogste tijd om het recept op de site te zetten!

Door de tofu heeft deze roomkaas wat meer 'body' dan mijn gefermenteerde cashewroomkaas. Daardoor is hij niet alleen lekker op brood of op een toastje, maar ook in warme gerechten. Voor het eerst in hele lange tijd heb ik dus weer eens echte pasta met kruidenroomkaas gemaakt zoals ik dat in mijn vegetarische studententijd heel vaak at. Ik ga de kaas ook zeker nog proberen in ovenschotels en op gepofte aardappels. De tofu heeft als bijkomend voordeel dat de kaas lekker eiwitrijk is en ook wat calcium bevat, net als roomkaas van koemelk.

Ingrediënten

  • 250 gram stevige tofu
  • 70 gram ongebrande cashewnoten, minstens 4 uur voorgeweekt
  • 1 teen knoflook
  • 1/2 theelepel zout
  • 4 flinke eetlepels azijn
  • 4 flinke eetlepels water
  • 80 ml neutraal smakende kokosolie, gesmolten
  • 1/2 theelepel gedroogde tijm
  • 1 theelepel gedroogde oregano

Bereiding

Snijd de tofu in plakjes en pers die even uit tussen twee schone theedoeken zodat het overtollige vocht eruit gaat. Giet de cashewnoten af en doe ze met de tofu, knoflook, zout, azijn, water en kokosolie in de mengkom van je staafmixer, blender of foodprocessor. Pureer alles tot een gladde massa. Afhankelijk van de kracht van je apparaat kan dat enkele minuten duren. Doe er eventueel een beetje extra water en/of kokosolie bij als het pureren heel moeizaam gaat.

Proef het mengsel en blend als je wilt nog wat extra knoflook, zout of azijn erdoor. Roer de tijm en oregano erdoor (dit doe je nu pas, want het is leuk om hele stukjes kruiden in de kaas te hebben, in plaats van gepureerd).

Bedek een kom met een stukje vershoudfolie, stort het kaasmengsel erin. Strijk de kaas mooi glad en dek hem af met een deksel of folie. Laat de kaas nu minstens 8 uur opstijven in de koelkast (als je haast het kan het ook in de vriezer in 2 uur). Netjes afgedekt blijft de kaas in de koelkast minstens twee weken goed.

77 Reacties

gretha op 29-1-2016 - 12:24

wow, dit lijkt me zooo lekker dat ik meteen de cashewnoten in het water heb gelegd, dan kan ik het vanavond nog op een toastje smeren!

Martine op 29-1-2016 - 12:34

Leuk Getha, ik ben benieuwd wat je ervan vindt!

Marianne op 29-1-2016 - 13:56

Wees je wel bewust dat cashewnoten worden bewerkt met een antischimmelstof. Dit is echt vergif. Daarom zijn goede cashewnoten alleen biologische cashewnoten.

Martine op 29-1-2016 - 14:06

Hoi Marianne, de regels voor gifstoffen op consumentenproducten zijn in Nederland/Europa heel streng, dus het is onwaarschijnlijk dat er gevaarlijke concentraties te vinden zijn op cashews in de winkel, bio of niet-bio.

Patricia op 29-1-2016 - 15:15

Als je diervriendelijk wil eten moet je ook vriendelijk voor je zelf en de natuur zijn Dat betekent biologisch en liefst regionaal inkopen Hier in Nederland wordt zogenaamde gezonde voeding verkocht die barst van de chemie

Sabrina Peeters op 29-1-2016 - 15:20

Wat klinkt dit makkelijk om te maken! Morgen ga ik een 1e poging wagen, mijn eerste eigen vegan kaas. Maakt het nog verschil als je de noten nog langer dan 8 uur laat weken? Groetjes Sabrina.

Martine op 29-1-2016 - 15:37

Leuk Sabrina! Ik hoop dat het goed bevalt. Als je de noten langer laat weken worden ze nog iets zachter, maar langer dan 8 à 12 uur heeft niet zo veel zin denk ik. Ik zou het in ieder geval niet langer dan 24 uur doen, want dan kunnen ze gaan bederven.

Tine op 29-1-2016 - 16:19

Oela, dat ziet er gewoon uit als een Boursintje, prachtig! Ik kan niet wachten om dat eens te proberen door de pasta. Ik vind het heel fijn dat je cashewnoten en tofu combineert! Kaasjes met enkel tofu zijn vaak een beetje te droog, en enkel cashewnoten is wel écht een caloriebom ;) Ik ga dit snel eens proberen, bedankt voor het recept!

Martine op 29-1-2016 - 16:41

Ja, het is echt net Boursin. Enjoy!

Gerjanne op 29-1-2016 - 19:35

Leuk zeg een makkelijk recept voor kaas. Ik ga hem dit weekend maken. Bedankt!

Emmy op 31-1-2016 - 15:01

Oooooooh, dit ziet er werkelijk heerlijk uit! Dit recept ga ik zeker komende week maken!

Sylvana op 31-1-2016 - 20:25

Heerlijk! De smaak overtrof mijn verwachting. Het is inderdaad net Boursin. Mmmmmm.

Martine op 31-1-2016 - 21:18

Leuk om te horen dat je het zo lekker vond Sylvana! Dankjewel voor de feedback.

Sanne op 31-1-2016 - 22:07

Oh leeuuuuk! Chill dat het gewoon snel te maken valt - ik ben bang dat fermentatie niks voor mij is haha. Ik ben super benieuwd! Liefs

Mieke op 5-2-2016 - 12:43

Gisteravond gemaakt en kan er niet van afblijven. Heerlijk! Was wel een beetje scheutig met de knoflook proef ik nu, maar ben daar dol op.

Martine op 5-2-2016 - 14:19

Leuk Mieke! Met extra knoflook lijkt me ook heerlijk, maar ik eet dit regelmatig voor het ontbijt, en dan zijn mijn collega's denk ik niet zo blij als er veel knoflook in zit ;) Sanne, ik ben benieuwd wat je ervan vindt als je het gaat maken!

Elena op 9-2-2016 - 22:38

Hoi Martine, ik heb je kaasje net gemaakt. Ik dacht dat ik cashewnoten had, maar ik had amandelen! Zou het een groot verschil leveren? Extra knoflook en peper gebruik. Het smaakt heerlijk! Zijn de 4 eetlepels azijn echt nodig? Dankje wel!

Martine op 10-2-2016 - 9:22

Met amandelen is het vast ook lekker ja! De azijn zorgt voor een groot deel van de smaak van deze kaas, maar als je hem te zuur vind kun je minder gebruiken. Je kunt ook (een deel van) de azijn vervangen door citroensap als je de azijnsmaak te overheersend vindt.

Elena op 11-2-2016 - 0:31

Hoi Martine, de kaas is erg lekker maar ik wil het ook met citroensap proberen, ik had het met appelcider azijn gemaakt. Het is , zoals, iemand al zei, net Boursin! Dank je wel!

Marianne op 11-2-2016 - 7:12

Ik heb hem gemaakt met citroensap en als kruiden met gedroogde peterselie en dille, en gemalen peper. Hij komt qua smaak en structuur inderdaad dichtbij Boursin. Vooral zoals hij smelt tussen en over warme groente en rijst. En anders dan Boursin: minder vet en meer eiwit! Bedankt voor het recept!

Martine op 11-2-2016 - 8:19

Leuk Marianne en Elena! Fijn dat de kaas zo goed bevalt.

Isa Belle op 11-2-2016 - 11:56

Hij staat net in de koelkast ben benieuwd! De restjes vd blender smaken in ieder geval lekker 😊.

miranda op 21-2-2016 - 22:37

Ik zou dit recept zo graag pinnen op pinteest,om t goed te bewaren

Martine op 22-2-2016 - 9:40

Hoi Miranda, als het goed is zijn alle foto's van Vegetus te pinnen op Pinterest. Op deze pagina staat een overzicht van alle Vegetus pins. Daar kun je het eventueel vanaf pinnen https://nl.pinterest.com/source/vegetus.nl/

Gertie op 18-3-2016 - 10:17

Ik maakte dit recept voor mijn verjaardagsfeestje en de omni-gasten hadden niet door dat het nepkaas was. Ze vonden het heerlijk. Ik heb het ook al gemaakt met verse kruiden (bieslook en peterselie) en dat vond ik persoonlijk nog lekkerder. Bedankt voor dit mooie recept!

Martine op 18-3-2016 - 10:55

Super leuk Gertie! Fijn dat je gasten het zo lekker vonden.

Miranda op 23-3-2016 - 12:59

Hij lijkt me erg lekker, ik wil hem dan ook gaan maken. Helaas mag ik geen knoflook. Mijn vraag is kan ik knoflook olie toevoegen aan de cashewnoten want dat mag ik wel hebben.

Martine op 23-3-2016 - 13:33

Ha, doe je toevallig het low-fodmap dieet? Ja knoflookolie moet kunnen. Het beste is denk ik om zelf knoflookolie te maken van de kokosolie, en dan die gebruiken om de kaas mee te maken. Je kunt ook een kant-en-klare knoflookolie gebruiken, maar die zou ik dan in plaats van het water toevoegen, zodat de kaas wel goed blijft stollen met de kokosolie.

Miranda op 23-3-2016 - 15:40

Dank je wel voor je antwoord, ja ik volg het fodmap dieet vanwege mijn pds. Ik heb kant en klare knoflook olie in huis. Eigenlijk mag ik ook geen cashewnoten maar gelukkig kan ik die wel verdragen.

Martine op 23-3-2016 - 16:00

Ik hoop dat het goed bevalt!

Miranda op 25-3-2016 - 12:24

Hij staat in de koelkast, ik heb Italiaanse kruiden en citroensap erdoor gedaan en hij smaakt heerlijk!!

Martine op 25-3-2016 - 12:54

Super! Leuk om te horen :)

Trudi op 4-4-2016 - 11:58

Dit is de 2e keer dat ik dit kaasje maak. Heb het droogdeppen van de tofu niet gedaan, heb daarom weinig tofuvocht toegevoegd. En ook wat minder kokosolie, 2 eetlepels. Hij is idd erg lekker. Dank je wel Martine!

Martine op 4-4-2016 - 14:01

Leuk om te horen Trudi!

Esther op 26-4-2016 - 16:16

Ik heb de kaas vandaag gemaakt en ik kan er nu al niet vanaf blijven. Vroeger maakte ik kruidenkaas met alleen tofu maar dit is nog lekkerder!

Martine op 26-4-2016 - 16:32

Leuk om te horen Esther!

Esther op 27-4-2016 - 13:06

Ik moet ook nog even de complimenten overbrengen van mijn zoon David, die vindt het hemels ☺️

Martine op 27-4-2016 - 13:14

Fijn dat David er ook van geniet :) Mijn David vindt het ook heerlijk.

Eefje op 28-4-2016 - 18:34

Gister je recept gevonden en vandaag meteen gemaakt... HEERLIJK! Mijn man kwam thuis met veel honger, dus gaf ik hem een toastje met deze kruidenkaas, waarop hij zei: "mmm, boursin!" Ik heb er wel twee keer zoveel zout in gedaan. En ik kan slecht tegen knoflook, dus ik heb er verse bieslook in gedaan (en de tijm en oregano ook). En de azijn vervangen door citroensap, omdat ik alleen bruine balsamico had. Dank je wel voor dit recept!

Martine op 28-4-2016 - 19:32

Klinkt goed Eefje! Fijn dat je man het ook lekker vond.

Martine op 21-5-2016 - 1:17

Is het eigenlijk mogelijk om kaas te maken zonder tofu? Wil ik nl niet eten.......

Martine op 21-5-2016 - 9:10

Ja hoor, dat kan prima. Ik heb een aantal sojavrije kaasrecepten op de site: https://vegetus.nl/?s=notenkaas, https://vegetus.nl/linzenpasta-met-doperwtjes-en-vegan-kaassaus/ Bij Jumbo kun je Wilmersburger vegan kaas kopen, die is ook zonder soja.

Pascalle op 22-5-2016 - 11:00

Waar sta je op pinterest? Ik zie wel n pinner maar verder niks van borden/publicaties! 😕

Martine op 23-5-2016 - 9:48

Hoi Pascalle, Vegetus heeft geen eigen Pinterest account, maar je kunt wel alle pins zien op deze pagina: https://nl.pinterest.com/source/vegetus.nl/

Malu op 26-5-2016 - 13:32

Hoi, recept lijkt mij super lekker! Is het ook smeerbaar op bv (stok)brood? Mijn kinderen eten regelmatig gewone kruidenrooskaas en zou graag dit recept ervoor in de plaats willen maken. En dan duimen dat ze dit heerlijk gaan vinden :)

Martine op 26-5-2016 - 15:24

Hoi Malu, deze roomkaas is inderdaad prima smeerbaar, net als roomkaas van koemelk. Hopelijk heb je straks lekker smullende kinderen!

Susanne op 23-6-2016 - 15:15

Welke kokosolie kun je hier het beste voor gebruiken? Ik heb deze in huis: Raw Organic Food Kokosolie. Zit hier misschien teveel kokossmaak aan?

Martine op 23-6-2016 - 16:43

Hoi Susanne, ik gok dat er inderdaad te veel kokossmaak aan die olie zit, zoals met de meeste raw kokosolie. Je hebt eigenlijk een olie nodig die volledig neutraal smaakt. Ik koop het zelf meestal bij de toko of bij Aldi. Veel supermarkten hebben tegenwoordig neutraal smakende kokosolie in het assortiment.

Pascalle op 10-7-2016 - 15:09

hapslikweg..dankjewel zoonlief :-)

Toni op 1-8-2016 - 13:11

Hoi Martine, is het ook mogelijk andere noten te gebruiken dan cashew? Mijn dochter is erg allergisch voor cashew (maar ook voor melk/ei/sesam)dus ik ben veel aan het testen :) Dank alvast voor je reactie!

Martine op 1-8-2016 - 14:37

Hoi Toni, je zou in plaats van cashews bijvoorbeeld amandelen of macadamia's kunnen nemen. De smaak van de kaas wordt dan wel ietsje anders. Je kunt er ook voor kiezen om de cashews weg te laten en wat gewoon extra tofu te gebruiken. Succes!

Bo-Ann op 5-8-2016 - 19:02

Hoi Martine, Ik heb nu de cashewnoten in de week staan. 140 g ipv 70, want ik wil het recept graag verdubbelen en dan aan het einde scheiden en verschillende kruiden toevoegen. De ene maak ik dan exact als het recept, in de andere wil ik verse bieslook doen. Wat vind je van dat idee?

Martine op 5-8-2016 - 21:44

Dat lijkt me heerlijk Bo-Ann. Gaat vast heel goed lukken.

Larissa op 9-8-2016 - 13:58

Hey! Wat een tof recept! Kan ik dit ook met gebrande cashewnoten maken? Veel groetjes!

Martine op 9-8-2016 - 15:04

Hoi Larissa, met gebrande cashews krijgt de kaas waarschijnlijk een herkenbare nootachtige smaak. Het kan dus wel, maar dan smaakt het minder 'echt' naar roomkaas.

Carla op 16-8-2016 - 10:39

hoi Martine, ik heb deze al een paar keer gemaakt en is erg lekker. deze week had ik tofu met rooksmaak in huis en heb ik deze gebruikt, geeft een verrassende wending maar is ook erg lekker. dank voor al je heerlijke recepten! dat maakt het leven van een beginnende vegan enorm veel makkelijker!

Martine op 16-8-2016 - 11:13

Dankjewel Carla, dat is fijn om te horen! Leuk dat je je eigen draai hebt gegeven aan het recept met de rooktofu.

Manfred op 24-8-2016 - 11:02

Hartelijk dank voor dit top recept! Ik dacht eerlijk nooit meer zoiets te eten toen ik vegan ging. De rest van je kazen ga ik zeker ook maken. Volledige kaasplank voor op feestjes vegan style!

Martine op 24-8-2016 - 13:01

Super leuk om te horen Manfred! Geniet lekker van de kaasjes.

Susanne op 10-2-2017 - 9:16

Gisteravond gemaakt en vanmorgen geproefd. Heerlijk! Ook volgens mijn omni puberzoon!

Martine op 10-2-2017 - 11:01

Leuk Susanne!

Annemieke op 7-3-2017 - 11:55

Help, ik kan niet tegen soja. Ik er een vervanger voor de tofu?

Martine op 7-3-2017 - 14:35

Hoi Annemieke, je kunt de kaas ook volledig met cashews maken in plaats van met tofu. Hij krijgt dan wel een wat andere smaak. Het lekkerst is om cashewkaas te laten fermenteren, zoals ik in dit recept doe: https://vegetus.nl/frans-cashewkaasje/

Daphne op 17-3-2017 - 13:06

Zou je in principe de cashews ook kunnen koken, zodat ze sneller week zijn?

Martine op 17-3-2017 - 13:15

Hoi Daphne, dat kan inderdaad prima! Kook ze dan 10-15 minuten.

Daphne op 17-3-2017 - 13:21

Ah super! Bedankt voor het antwoord:) Ga hem vanavond maken!

Natascha op 24-3-2017 - 7:43

Hoi Martine, Als ik de kruiden uit dit recept weglaat, zou ik deze roomkaas dan ook kunnen gebruiken om een vega-monchoutaart mee te maken? En dan de slagroom vervangen door de dikke room in een blik kokosmelk? Alvast bedankt!

Martine op 24-3-2017 - 10:53

Hoi Natascha, ik denk dat dat wel kan ja! Ik zou de roomkaas dan denk ik wel wat minder zout maken ook, naast dat je de kruiden weglaat. Kokosroom kan, maar dan krijg je wel een kokosssmaak. Alpro slagroom is dan misschien beter.

Natascha op 25-3-2017 - 0:14

Ah, dank je. Ik ga het binnenkort eens proberen!

Marrit op 22-4-2017 - 22:51

Ik heb dit kaasje een paar weken geleden gemaakt, en hij was heerlijk! Ook mijn (niet-vegan) familieleden waren erg enthousiast!

Martine op 22-4-2017 - 23:12

Fijn om te horen Marrit!

monique passchier op 25-4-2017 - 17:55

Ooit geprobeerd om dit met rejuvelac te maken ipv citroensap of azijn ?

Martine op 25-4-2017 - 18:06

Hoi Monique, dat heb ik nog nooit gedaan, maar het moet zeker kunnen!

Willemijn op 16-6-2017 - 10:58

Wat een mooi recept! Nu mijn vraag: Kan je ook andere olie gebruiken inplaats van kokos?

Martine op 16-6-2017 - 13:31

Hoi Willemijn, je hebt voor dit recept een olie of vet nodig die hard is op kamertemperatuur. Behalve kokosolie zijn dat bijvoorbeeld palmolie en margarine. Met olijfolie of een andere vloeibare olie stijft de kaas niet op in de koelkast. Als je geraffineerde kokosolie neemt heb je geen kokossmaak.

Willemijn op 17-6-2017 - 13:33

Hoi Martine, Bedankt voor de snelle reactie! Van mij hoeft de kaas niet persé mooi te worden.. want ik wil hem eigenlijk gebruiken voor in pasta recepten (dus ik zou hem toch weer gaan prakken). Ik eet liever geen 'harde' vetten. Zou ik dan wel evtl een vloeibare olie kunnen gebruiken? Dank!

Martine op 18-6-2017 - 12:03

In dat geval moet het prima lukken met vloeibare olie. Succes!

Schrijf een reactie

Vegetus gebruikt cookies om de website te optimaliseren. Lees onze Privacyverklaring voor meer informatie.