Polenta-witlofschotel

20 January 2016 onder Avondmaaltijd, Bijgerecht
Kenmerken: , , , , ,
Bereidingstijd: voorbereiding 5 minuten, koken 20 minuten, totaal 25 minuten
Voor: 2-3 personen
Polenta-witlofschotel, vegan

Bij het opruimen van mijn voorraadkast kwam ik erachter dat ik drie soorten maïsmeel in huis heb, verdeeld over 4 zakken. Dat is een beetje veel van het goeie, dus de komende tijd gaan we maar weer eens vaker dingen met maïs eten. Er lagen ook nog een paar stronkjes witlof in de koelkast die ik in een opwelling had gekocht om 'iets' mee te maken. Dat werd samen deze experimentele ovenschotel, die zo lekker was dat ik blij ben dat ik er een foto van gemaakt heb, zodat ik hem meteen met jullie kan delen.

Dit recept is super makkelijk te maken en het ziet er prachtig uit. De lekker hartige smaak en romig textuur van de polenta combineert heel goed met de licht bittere witlof, die door de korte gaartijd een beetje knapperig blijft. Je kunt dit serveren als voorgerechtje (leuk als iedereen zijn eigen bakje heeft), of als bijgerecht met bijvoorbeeld een seitan steak en jus. Als voorgerechtje heb je met dit recept voldoende voor 4-6 personen. Als onderdeel van het hoofdgerecht is het eerder voor 2 of 3 eters, afhankelijk van wat je er verder nog bij hebt.

Ingrediënten

  • 100 gram fijn polenta maïsmeel
  • 3 eetlepels edelgist vlokken
  • 1/4 theelepel tijm
  • 1/4 theelepel peper
  • 750 ml groentebouillon (water + bouillonpoeder)
  • 3 (500 g) stronkjes witlof
  • 1 eetlepel olie
  • zout naar smaak (optioneel)

Bereiding

Doe het polentameel met de edelgist, kruiden en bouillon in een pan en breng het mengsel al roerend aan de kook. Laat de polenta een minuut of 5 pruttelen op middellaag vuur. Roer het regelmatig even door zodat het gelijkmatig gaart en niet aanbrandt.

Verwarm je oven voor op de grillstand (of op bovenwarmte op 220). Stort de warme gare polenta in een ovenschaal en smeer het met een spatel gelijkmatig uit over de bodem. Maak de witlof schoon en snijd elk stronkje in vier stukken. Duw de ronde stukjes witlof rechtop in de polenta. Ga door tot alle witlof op is.

Doe een de olie in een bakje en smeer het met een siliconenkwastje of met je vingers over de bovenkantjes van de witlof en de polenta. Strooi er nog wat extra tijm peper en eventueel zout over. Zet de schaal bovenin de oven en laat hem 5 à 10 minuten bakken tot de witlof aan de randjes bruin begint te worden (let goed op dat het niet verbrand!).

Schrijf een reactie