Linzenstoofpotje op z’n Limburgs

6 November 2015 onder Avondmaaltijd, Bijgerecht
Kenmerken: , , , , , , ,
Bereidingstijd: voorbereiding 15 minuten, koken 4-6 personen minuten, totaal 70 minuten
Limburgse linzenstoofpot, vegan

Op Vegatopia zag ik pas een recept voor Limburgs 'zoervleisj' (zuurvlees) met linzen, 'zoerlinzen' dus eigenlijk. Dat leek me reuze spannend om te maken, en het was inderdaad super lekker. Ik kon het niet laten om er een beetje mijn eigen draai aan te geven, dus bij deze mijn versie van het recept. Met wat extra groente erin is het nu meer een complete maaltijd. Je kunt er eventueel nog frietjes, gekookte aardappel of brood bij serveren.

Ik vind dit echt een ultiem wintergerecht. Lekker kruidig, hartig, verwarmend. De combinatie van ontbijtkoek met een flinke scheut azijn maakt er een heerlijk smeuïge zoet-zure stoofpot van. Het wordt alleen maar lekkerder als je het een dag van tevoren maakt en dan opwarmt, dus het is ook een handig recept voor als je gasten krijgt. Misschien dat ik het zelfs met de kerstdagen wel voor mijn ouders ga maken. Als hoofdgerecht met wat friet of aardappels is dit genoeg voor drie-vier personen. Als je het als bijgerechtje serveert heb je ruimschoots genoeg voor zes.

Ik deed er dit keer koolraap en wortel doorheen, maar je kunt hier ook prima andere wintergroentes in verwerken, zoals pastinaak en knolselderij. Het is vast ook heel lekker om een deel van het water te vervangen door bier, of om er een scheutje witte of rode wijn door te doen.

Ingrediënten

 • 2 grote of 3 kleinere uien (250 gram), grof gesnipperd
 • 3 eetlepels olie of vloeibare margarine
 • 750 ml water
 • 200 gram droge bruine linzen
 • 200 gram koolraap, in blokjes
 • 100 gram wortel, in stukjes
 • 100 gram naturel ontbijtkoek of kruidkoek, in stukjes
 • 2 laurierblaadjes
 • 1/4 theelepel versgemalen peper
 • 1 mespunt gemalen kruidnagel (of 1 hele kruidnagel)
 • 1/2 tl zout
 • 2 eetlepels sojasaus
 • 60 ml azijn
  • Bereiding

   Doe de uien met de olie in een diepe pan met een dikke bodem en bak ze op middelhoog vuur een minuut of 10, tot ze mooi bruin en gekaramelliseerd zijn.

   Doe alle overige ingrediënten behalve de azijn erbij (water, de linzen, koolraap, wortel, ontbijtkoek, specerijen, zout en sojasaus) en breng het geheel aan de kook. Draai het vuur laag en laat de stoofpot met de deksel op de pan 45 minuten zachtjes pruttelen tot de linzen en groente gaar zijn. Roer af en toe even door, zodat de de bodem niet aanbrandt.

   Doe in de laatste 10 minuten de azijn erbij en laat die nog even meekoken. (Ik voeg deze pas op het laatst toe, omdat het zuur er anders voor zorgt dat de linzen hard blijven)

   Je kunt de stoofpot meteen serveren, maar hij is lekkerder als je hem een paar uur tot een hele dag laat staan. Verwijder voor het serveren de laurierblaadjes en de kruidnagel, als je die gebruikt.

14 Reacties

griet op 23-11-2015 - 13:21
Mmm, het was heerlijk! Ik heb het water deels vervangen door een flesje bier. Het smaakt naar ouderwets stoofvlees, maar dan zonder het vlees. ;) Bedankt Martine!
Martine op 23-11-2015 - 15:14
Leuk Griet! Het lijkt me erg lekker met bier. Dat ga ik ook nog eens proberen.
Joje op 28-11-2015 - 10:43
Klinkt heerlijk! Wat voor linzen gebruik jij? De rode halve koken kapot denk ik?
Martine op 28-11-2015 - 19:31
Hoi Joje, ik gebruik het liefst wat grotere bruine linzen voor dit recept. Rode linzen koken inderdaad kapot dus die zijn niet geschikt. Ik zal het er nog even bijzetten. Dankjewel voor de oplettendheid!
Ryanne op 8-1-2016 - 18:05
Mmmmmm. Ik eet dit NU met zelfgemaakte wrap erbij om te kunnen soppen. Het is heerlijk! Ik heb ook een deel van het water vervangen door bier en sperzieboontjes gebruikt i.p.v. koolraap, want die had ik toevallig nog in huis. Echt erg lekker!
Martine op 8-1-2016 - 18:33
Super leuk om te horen Ryanne! Geniet ervan :-)
Lise op 7-1-2017 - 17:11
Hey Martine! Wil deze graag maken, maar heb enkel droge kikkererwten of rode, halve linzen... Nu las ik het al over de linzen, maar kan het ook met de kikkererwten? :). Liefs Lise
Martine op 8-1-2017 - 9:54
Hoi Lise, met kikkererwten kan het op zich wel denk ik, maar dan krijg je een heel andere textuur. Het zal vast lekker zijn. Later kun je het nog eens met linzen proberen.
mieke op 15-4-2017 - 16:51
Dit gerecht staat voor vandaag weer op het menu. .zooo lekker. Ipv koolraap gebruik ik knolselderij. Kan het iedereen aanbevelen ook de niet veganist/vegetariër. .vandaag ga ik het ook met bier klaarmaken. .Lijkt me ook heerlijk
Martine op 17-4-2017 - 4:55
Leuk Mieke! Met bier is vast heel lekker inderdaad.
Bo-Ann op 29-11-2017 - 23:02
Hoi Martine, Ik heb groene linzen. Die zijn toch ook geschikt?
Martine op 1-12-2017 - 8:38
Ja hoor, dat kan ook prima.
Bo-Ann op 1-12-2017 - 16:59
Ik heb het gemaakt met groene linzen. Boy, wat lekker! Ik maakte voorheen heel lekker stoofvlees, maar dat is een voordeel van vegan: het hoeft geen 4 uur te pruttelen! Deze ga ik vaker maken; wat een heerlijke winterkost!
Martine op 3-12-2017 - 9:53
Leuk Bo-Ann!

Schrijf een reactie