Spaanse tortilla met kikkererwtenmeel

door onder Avondmaaltijd, Bijgerecht, Hapjes, Lunch
Kenmerken: , , , , , , , ,
Bereidingstijd: voorbereiding , koken , totaal
Voor: 2 personen
Spaanse tortilla van kikkererwtenmeel, vegan

Ik had al een hele tijd dit recept voor Spaanse tortilla met kikkererwtenmeel in mijn receptenvoorraad staan, en nu heb ik hem eindelijk eens gemaakt. Dat had ik véél eerder moeten doen, want het is een heerlijk recept. Ook helemaal niet moeilijk of tijdrovend, dus hij gaat hier zeker nog vaker op tafel verschijnen. Als lunch of avondeten is dit recept genoeg voor 2 eters. Als je het als bijgerechtje serveert of als onderdeel van een tafel met andere hapjes is het zeker genoeg voor 6-8 personen.

Spaanse tortilla's zijn een soort gigantische omeletten die traditioneel met aardappel worden gevuld. Ik vind het leuk om een beetje creatief te zijn met de groente die erin gaat. Een mengsel van koolraap, aardpeer en paprika vind ik erg lekker, maar het smaakt vast ook heerlijk met andere groentes zoals pastinaak, knolselderij of zelfs bloemkool of broccoli. Bladgroentes zoals spinazie en boerenkool kunnen er vast ook bij. Dit is een handig recept om restjes groente mee op te maken. Gewoon alles samen in de pan laten garen en dan door het beslag mengen.

Je kunt dit recept halveren voor een eenpersoons lunchportie (op de foto) of verdubbelen voor een tortilla van potluckformaat. Gebruik dan wel een kleinere of grotere pan zodat de tortilla niet te dik of te dun wordt. Als je het moeilijk vindt om de tortilla om te draaien zou je ook twee kleinere in plaats van één grote kunnen maken. Zeker als je het recept verdubbelt is dat aan te raden, want ik weet inmiddels uit ervaring dat het niet zo makkelijk is om een tortilla van 30 cm breed om te draaien. Je moet maar net een bord in huis hebben wat groot genoeg is!

Ingrediënten

  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 ui, gesnipperd
  • 400 g koolraap en/of aardpeer (of aardappel), in plakjes
  • 1 kleine rode of groene paprika (optioneel)
  • 130 gram (1 kop) kikkererwtenmeel
  • 250 ml (1 kop) water
  • 1/2 theelepel zout (of kala namak voor een echte eiersmaak)
  • 1 teen knoflook, uitgeperst
  • 1 mespunt zwarte peper

Bereiding

Verhit 1 eetlepel olijfolie in een anti-aanbak koekenpan met een doorsnee van ongeveer 20 cm, en bak de ui en andere groenten tot ze een beetje bruin beginnen te worden. Giet er een flinke scheut water bij en dek de pan af met een deksel. Laat de groente nog ongeveer 10 minuten gaarsmoren tot het al water verdampt is.

Maak ondertussen het kikkererwtenbeslag. Meng in een kom het kikkererwtenmeel met het water, zout, knoflook en peper. Roer goed tot alle klontjes eruit zijn en laat het beslag even rusten tot de groentes gaar zijn. Schep de gare groente uit de koekenpan en meng ze door het beslag.

Zet de koekenpan terug op het vuur en doe de tweede eetlepel olijfolie erin. Giet het beslag met de groente in de pan smeer het een beetje uit tot een mooie platte koek. Dek de pan weer af met een deksel en laat de tortilla op niet al te hoog vuur 5 à 10 minuten zachtjes garen totdat het beslag aan de bovenkant begint te stollen.

Maak de randen van de tortilla voorzichtig los met een spatel. Leg een groot bord ondersteboven op de pan en keer het hele zwikkie in één dappere, snelle en vloeiende beweging om. De tortilla valt nu ondersteboven op het bord.

Zet de pan terug op het vuur en doe de laatste eetlepel olijfolie erin. Laat de tortilla voorzichtig van het bord terug in de pan glijden, zodat de onderkant ook nog even kan garen. Dat duurt een minuut of vijf. Laat de gebakken tortilla weer uit de pan op een bord glijden. Serveer hem warm of op kamertemperatuur.

18 Reacties

Lenders op 30-1-2016 - 11:16

Maak je deze tortilla helemaal ZONDER eieren???

Martine op 30-1-2016 - 21:01

Yup, dat is wat veganisten doen. Probeer het eens, het is echt heel erg lekker met kikkererwtenmeel.

Eduard op 6-2-2016 - 19:11

Hij was heeel lekker :) Vond het wel moeilijk om hem in 1 stuk te houden,zag nu me fout, ik heb hem uit de pan laten glijden ipv het bord erop te doen, zal ik zeker nog vaker gaan maken en dan beetje varieeren met de groentes THNX !!!

Martine op 7-2-2016 - 22:44

Fijn dat het lekker was! Heelhouden is inderdaad een beetje een kunst. Veel oefenen!

Inez op 21-2-2016 - 21:50

Lekker hoor! Ik had alleen niet van die mooie luchtbelletjes als op de foto. Vond 'm ook zwaar en moeilijk hanteerbaar. Wel heel gebleven. Ik doe er de volgende keer daarom iets minder aardappelen in en bijvoorbeeld wat meer paprika.

Martine op 22-2-2016 - 9:43

Leuk dat je deze gemaakt hebt Inez! Het is een heel flexibel recept, dus je kunt er prima mee experimenteren.

Amidine op 8-3-2016 - 22:29

Beste martine, ik maak zo een tortilla met ook tofu uit de recept van mlle prune, echt top! Deze zal ik ook eens proberen. Groetjes http://mlle-prune.blogspot.be/2014/03/tortilla-vegetale-sans-uf.html?m=1

Martine op 9-3-2016 - 7:24

Leuke blog Amidine! Dankjewel voor de tip :-)

Amidinine op 9-3-2016 - 11:57

Je ken misschien ook al Marie Laforet, haar boek vegan is nu ook in engels beschikbaar, haar blog is http://www.100-vegetal.com/?m=1 Ik gebruikt ook vaak recept van de geniaal Sebastien Kardinal en zijn vrouw op http://vg-zone.net je vindt zijn boek op http://www.lagedhomme.com, editiehuis die veel over vegan publiceert, ook isa chandea moskowitz.

Amidinine op 9-3-2016 - 12:01

En ook, ik denk dat ik het al gezegd heb, maar dit mag zeker herhaal worden, ik vind wat je doet echt fantastisch, je bent van grote hulp voor veel mensen, bedankt daarvoor.

Amidinine op 9-3-2016 - 12:09

Je kent misschien ook Marie Laforet van http://www.100-vegetal.com/?m=1 haar book vegan is nu ook in engels beschikbaar, ik gebruik ook vaak recept van de geniaal Sebastien Kardinal die a la française heeft gepubliceert (frans klassiek op een plaantaardig versie) bij http://www.lagedhomme.com ze hebben ook veel anderen boeken over vegan (isa moskovitz bvb) in frans wel ;-) groetjes van een franstallig belg

Martine op 9-3-2016 - 15:50

Merci! :) Ik heb even een kookboekenstop voor mezelf, maar het werk van Laforet ziet er wel heel mooi uit!

Willeke op 9-8-2016 - 21:42

Toen ik het aan het maken was moest ik echt denken aan de tijd dat ik tortilla at met ei..Een van mijn to-go recepten.. Maar helaas was het resultaat niet zo goed gelukt. Het was niet goed gestold, wel gaar en lang genoeg gebakken.. maar het was heel vloeibaar.. Weet je toevallig waar dat aan kan liggen?

Martine op 9-8-2016 - 22:30

Hmm, dat is gek. Had je misschien heel vochtige groente? Of misschien per ongeluk iets te veel vocht erbij gedaan? Het zou lekker stevig moeten worden.

Willeke op 11-8-2016 - 11:29

Ik had er alleen geraspte aardappel in zitten maar dat houd misschien wel meer vocht vast? Ik zal het snel nog eens maken en dan goed opletten of het vocht wel goed is verdampt.

Martine op 11-8-2016 - 12:30

Als je de aardappel uitbakt zodat het vocht eruit is zou het inderdaad goed moeten gaan.

Ans op 8-9-2017 - 12:49

Hallo Martine, De socca en dit recept worden nog lekkerder als je er twee eetlepels gewelde chiazaadjes doorheen doet

Martine op 8-9-2017 - 13:35

Leuke variatie Ans, dankjewel voor de tip!

Schrijf een reactie

Vegetus gebruikt cookies om de website te optimaliseren. Lees onze Privacyverklaring voor meer informatie.