Indiase one-pot-pasta (biryani)

1 December 2015 onder Avondmaaltijd
Kenmerken: , , ,
Bereidingstijd: voorbereiding 5 minuten, koken 15 minuten, totaal 20 minuten
Voor: 2 personen
Pasta biryani, vegan

Vorig jaar postte ik in november een recept voor Mexicaans éénpansgerecht met pasta. Blijkbaar krijg ik in het najaar zin in kruidige pasta's, want nu heb ik weer zoiets gemaakt, dit keer met een Indiaas tintje. De inspiratie kwam van deze blog, maar ik heb het recept iets versimpeld voor mensen met weinig tijd en een bescheiden kruidenvoorraad. Het ziet er bedrieglijk eenvoudig uit, maar door de biryani-kruiden is het een echte smaakexplosie.

Als je nog nooit one-pot-pasta gemaakt hebt moet je dat zo snel mogelijk een keer doen want het is zo fijn en makkelijk! Doordat je de pasta samen met de groente in dezelfde pan kookt ben je super snel klaar en heb je er weinig afwas van. Ideaal als je na een vermoeiende werkdag toch goed wilt eten, of als je zoals ik vandaag snel even een fijne lunch wilt toveren.

Dit is een handig recept om restjes groente op te maken: prei, koolraap, pastinaak, paprika, tomaat, boerenkool, het kan er allemaal in. Als je de pasta wat eiwitrijker en vullender wilt maken kun je er ook nog wat kikkererwten, tofu of een vleesvervanger aan toevoegen.

Ingrediënten

  • 1/2 eetlepel olie
  • 1 kleine ui, gesnipperd
  • 160 gram (volkoren) pasta
  • 500 ml water
  • 4 roosjes bloemkool, in stukjes
  • 1 flinke wortel, in blokjes
  • 1 handje (diepvries) doperwtjes
  • 1 handje (diepvries) sperziebonen
  • 2 tenen knoflook, uitgeperst
  • 1 theelepel gemberpoeder of geraspte gember
  • 1/2 theelepel kerrie
  • 1/2 theelepel garam massala (of nog meer kerrie)
  • 1/2 theelepel kardemom
  • 1/2 theelepel zout
  • 1/4 theelepel kaneel
  • 1/4 theelepel chilivlokken
  • 2 handjes kikkererwten (optioneel)

Bereiding

Verhit de olie in een diepe pan en fruit de uit tot hij glazig is. Doe alle overige ingrediënten erbij (pasta t/m chilivlokken en eventueel kikkererwten als je die gebruikt) en breng het geheel aan de kook. Dek de pan af met een deksel en laat 10-12 minuten koken tot de pasta gaar is (afhankelijk van de kooktijd die op het pakje van de pasta staat). Schep alles af en toe even om zodat het niet aanbrandt.

Kijk of de pasta gaar is en of al het water is opgenomen. Laat het eventueel nog wat verder inkoken. Proef of alles goed op smaak is gebracht en voeg eventueel nog wat extra zout of specerijen toe.

8 Reacties

J.J. op 1-12-2015 - 17:59
Vraag: Ui fruiten, samen met de specerijen?
Martine op 1-12-2015 - 19:05
Je kunt de specerijen inderdaad even mee fruiten, maar niet te lang (max. 30 seconden), anders smaken ze niet sterk genoeg meer (of je moet wat extra toevoegen). Ik heb ze zelf pas samen met het kookwater toegevoegd. Ik zie dat het niet helemaal duidelijk in de bereiding staat wanneer ze erbij moeten, dat heb ik nu aangepast.
Amidinine op 8-1-2016 - 14:44
In de mexicaanse cersie schrijf je : Doe een deksel op de pan, draai het vuur wat omlaag en laat het mengsel 12 à 13 minuten zachtjes koken tot de pasta beetgaar is. Moet het hier ook zo? Groeten, Amidinine
Martine op 8-1-2016 - 15:14
Hoi Amidinine, de exacte kooktijd van de pasta is afhankelijk van het soort pasta wat je gebruikt. Kijk dus even wat er op de verpakking wordt aanbevolen en tel daar 1 of 2 minuten bovenop, omdat je hier veel minder water gebruikt om de pasta te koken. Proef aan het eind van de kooktijd of de pasta gaar is en kook hem zonodig nog wat langer. Ik had het idee dat de pasta in dit recept wel wat sneller gaar was dan die in het Mexicaanse recept. Misschien komt dat omdat de pasta hier wel echt in water kookt, en niet in een tomatensaus zoals in het Mexicaanse recept.
Elise op 25-3-2016 - 20:53
Het heeft ons gesmaakt! :)
Martine op 28-3-2016 - 8:24
Fijn! Leuk om te horen.
Sandra op 11-7-2016 - 18:56
Vanavond voor het eerst gemaakt, erg lekker (ondanks dat ik geen kardemom en gember had). Ik had deze keer Italiaanse diepvries groente van Lidl gebruikt, ben benieuwd hoe het met verse groente smaakt (olijven overheersten erg). Top recept!
Martine op 11-7-2016 - 22:55
Leuk dat je je eigen variatie gemaakt hebt Sandra!

Schrijf een reactie