Frambozentaart met crumble topping

door onder Cake en gebak, Dessert
Kenmerken: , , , , , , ,
Bereidingstijd: voorbereiding , koken , totaal
Voor: 8-10 personen
Frambozen kruimeltaart, vegan

Mijn bessentaart heeft al veel fans, dus het leek me leuk om een nog net iets mooier aangeklede versie daarvan te maken. Dat werd deze creatie, met frambozen en een lekker havermout-kruimellaagje erbovenop. Bijna net zo makkelijk en snel te maken als het origineel, maar net wat meer bijzonder. Misschien leuk als dessert voor het kerstdiner? Je kunt hem het beste een dagje van tevoren maken.

Ik maakte deze taart voor bij een vergadering op mijn werk, maar het bleek dat er nog twee andere collega's óók taart hadden meegenomen, van de bakker. Daar stond mijn baksel toen tussen de professionele mokkagebakjes en chocoladevlaai. Tot mijn grote verassing wilde iedereen toch graag een stukje proeven en was mijn taart als eerste op. Echt een winnend recept dus!

Ingrediënten

Voor de cakelaag

  • 220 gram bloem
  • 3 theelepels bakpoeder
  • 1 mespunt zout
  • 150 ml sinaasappelsap of plantaardige melk
  • 100 ml plantaardige olie (bijvoorbeeld milde olijfolie of koolzaadolie met botersmaak)
  • 150 gram suiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 1 theelepel citroenaroma (optioneel, niet per se nodig als je sap gebruikt in plaats van melk)

Voor de kruimeltopping

  • 200 gram diepvriesframbozen
  • 70 gram havermout
  • 50 gram suiker
  • 50 gram bloem
  • 1/2 theelepel kaneel
  • 3 eetlepels olie (bijv. koolzaad-, zonnebloem- of olijfolie)
  • 1 eetlepel water

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed de bodem van een springvorm van 22 à 24 cm met bakpapier. Vet de randen eventueel een beetje in met wat olie.

Meng in een kleine kom de bloem, bakpoeder en zout. Meng in een grote kom het sinaasappelsap/melk, olie, suiker, vanillesuiker en citroenaroma. Doe nu het droge mengsel bij het natte mengsel en roer kort tot het een glad beslag is. Giet het beslag in de springvorm en laat het uitlopen over de bodem.

Maak nu de topping. Verdeel de bevroren frambozen over het beslag in de bakvorm. Laat de randen een beetje vrij. Meng in een kom de havermout, suiker, bloem, kaneel, olie en water tot een kruimelig deeg. Strooi de kruimels over de frambozenlaag en druk ze voorzichtig een beetje aan.

Zet de taart in de oven en bak hem in ongeveer 50 minuten goudbruin. Test eventueel het midden met een prikker. Als die er schoon uitkomt is de taart gaar. Direct uit de oven is de taart vrij hard en knapperig, als je hem een nachtje laat staan wordt hij zacht en smeuïg.

55 Reacties

Aviva
15-12-2015

Dat ziet er heerlijk uit! En makkelijk! Wil ik zeker een keer proberen maken!

Martine
15-12-2015

Thanks Aviva! Deze gaat hier in huis zeker een favoriet worden. Ik ben benieuwd wat jij ervan vindt.

Kyra
20-12-2015

Net gemaakt, en super gelukt en ook echt harstikke lekker!

Martine
20-12-2015

Fijn Kyra! Leuk om te horen.

Les
22-12-2015

Wordt gemaakt voor kerstavond :) Voorafgegaan door de hachee met aardpeer!

Martine
31-12-2015

Leuk Les! Was het lekker?

Marielle
31-12-2015

Gisteren gemaakt in muffinvormpjes, lekker voor vanavond. Net al eentje 'gekeurd' en nomnomnom....Wat is het lekker!! Bedankt voor dit recept!

Martine
2-1-2016

Goed idee om dit in muffin vormpjes te maken Marielle! Fijn dat het lekker was :-)

Anneke
8-1-2016

Ik wil deze taart vanavond gaan maken. Klopt het dat je de frambozen niet eerst hoeft te laten ontdooien?

Martine
8-1-2016

Ja klopt, het werkt beter om ze er bevroren bij te doen, want dan houden ze hun vorm en vallen niet uit elkaar.

Anneke
11-1-2016

De taart viel goed in de smaak! Van de 3 taarten die ik had gemaakt, was deze als eerste op! Hoewel ik zelf geen veganist ben, komt deze taart toch op mijn lijstje. :-)

Martine
11-1-2016

Leuk om te horen Anneke!

Karin
5-2-2016

Mijn eerste veganistische taart! Hij is echt heerlijk. Mijn kinderen zijn helemaal happy met de switch naar veganistisch eten. 'Je maakt veel lekkerdere toetjes, mam.' :) Dus heel veel dank Martine voor dit makkelijke, heerlijke en snelle recept. Ik ga m volgende keer maken met volkorenbloem. Volgens mij kan dat ook en dan is hij iets gezonder.

Martine
5-2-2016

Super leuk om te horen Karin! Met volkoren meel is dit vast ook lekker, maar dan smaakt het wel echt anders. Ik ben benieuwd hoe dat bevalt.

Sabine De Waele
29-2-2016

Deze staat nu in mijn oven. Als ze even lekker is als het ruikt, dan zit dat echt wel snor! De collega's gaan zich morgen verwend voelen denk ik (en terecht! ;-))

Martine
1-3-2016

Leuk dat je deze gemaakt hebt Sabine! Geniet ervan met je collega's.

Judith
1-3-2016

mijn schoonmoeder had deze gemaakt en was echt superlekker! Wil hem binnenkort zelf maken voor een feestje, vroeg me af of het ook met andere bevroren fruitjes zou lukken (bv bevroren blauwe besjes)? xx

Martine
3-3-2016

Leuk Judith! Deze taart werkt denk ik met elk soort fruit wel, dus blauwe bessen zal zeker gaan. Als je gewoon fruit gebruikt in plaats van diepvries is de baktijd iets korter.

Niels
4-3-2016

De taart was goed van smaak, alleen is de havermoutlaag boven de taart een beetje mislukt. Het was letterlijk poeder toen ik de taart uit de oven haalde. Zijn er nog tips om dit te voorkomen?

Martine
4-3-2016

Leuk dat je dit recept gemaakt hebt Niels! Ik vind het altijd moeilijk om te bedenken wat er mis is gegaan als iets niet lukt, maar misschien dat je de havermout te veel gemixt of gekneed hebt zodat het te fijn was? Het hoeft alleen maal even snel door elkaar gemengd te worden zodat het een beetje kruimelig blijft. Verder goed opletten of je alle ingrediënten echt in de juiste verhoudingen gebruikt.

Sabine De Waele
5-3-2016

Hej Martine, Viel hééél erg in de smaak bij de collega's. Zo bedankt voor dit recept. Morgen maak ik hem met bosbes voor de verjaardag van mijn moeder. Dit wordt zo een receptje dat ik altijd bij mijn favorieten ga hebben staan...

Martine
5-3-2016

Fijn Sabine! Leuk dat jouw collega's de taart ook lekker vonden.

Cynthia
1-4-2016

Ziet er super lekker uit! Dit kan ook gewoon met zelfrijzende bloem toch? Ik ga 'm zometeen maken, ben benieuwd!

Martine
1-4-2016

Hoi Cynthia, als je zelfrijzend bakmeel gebruikt in plaats van bloem heb je minder (misschien wel geen) bakpoeder nodig, want zelfrijzend bakmeel is bloem+bakpoeder. Ik hoop dat de taart goed gelukt is!

Lianne
26-5-2016

Hey, mijn buurvrouw had deze taart gemaakt voor mijn verjaardag en hij was echt heerlijk! No Joke! Smaakte geweldig!

Martine
26-5-2016

Wat leuk Lianne! Ik ben toevallig net vandaag jarig. Straks ook even een lekker taartje bakken :-)

Mirjam
25-12-2016

Fantastisch lekkere taart, bedankt voor het recept!

Martine
25-12-2016

Leuk Mirjam, dankjewel!

Conny
25-12-2016

Hallo Martine, Ik heb 'm net gemaakt maar de bodem is nog erg nat. de taart heeft wel 5o min in de oven gestaan. Ik neem aan dat de bodem hard moet zijn...

Martine
26-12-2016

Hoi Conny, de bodem zou inderdaad stevig moeten zijn. Ik zou proberen om de temperatuur van je oven eens te controleren met een losse oventhermometer van de Blokker. Ovens zijn vaak onbetrouwbaar en geven niet uit zichzelf de juiste temperatuur, waardoor baksels niet goed gaar worden.

Geesje
20-2-2017

Hoi Martine, Heb dit weekend voor mijn verjaardag deze taart gemaakt en hij is echt ver-ruk-ke-lijk!! Hij viel ook in de smaak bij mijn niet-vegan familie :)Dank je wel voor deze mooie site en heerlijke recepten!

Martine
20-2-2017

Super leuk om te horen Geesje. Nog gefeliciteerd met je verjaardag!

Mieke
31-3-2017

Jammie, hij staat weer in de oven! Al voor de derde verjaardag op rij. Succesrecept hoor, ik krijg altijd positieve reacties. Deze keer heb ik er eentje gemaakt met frambozen en eentje met bosbessen. Voor de niet-vegans haal ik een bus slagroom. Erg lekker erbij.

Martine
31-3-2017

Leuk om te horen Mieke. Gefeliciteerd met je verjaardag! Als je het kunt vinden is de vegan slagroomspuitbus van Schlagfix erg lekker. O.a. te koop bij Plus supermarkten https://gewoonvegan.nl/vegan-slagroom-van-leha/

mies
11-5-2017

heb een vraag over de bloem in bovenstaand recept. Wil iets maken voor iemand met een tarwe allergie. is er iets wat ik in plaats van de bloem kan gebruiken? Ziet er heel lekker uit nl. en havermout kan dat of is dat eigenlijk ook tarwe...

Martine
11-5-2017

Hoi mies, je kunt proberen dit recept te maken met glutenvrij cakemeel. Dat is bij de meeste supermarkten te vinden bij de dieetproducten. Havermout is geen tarwe, maar het is wel vaak met tarwe besmet. Je kunt glutenvrij gecertificeerde havermout kopen, bijvoorbeeld bij Albert Heijn of bij een biowinkel.

marijke
20-2-2018

easy en super lekker!!! thanx!

Mieke
22-2-2018

Vandaag weer dit succesrecept gemaakt (met gemengd fruit). Ik heb Alpro opkloproom gehaald voor erbij. Jammie, dat wordt smullen morgen! Eerst gourmetten en dit als toetje. Zin in!

Martine
26-2-2018

Mmm, klinkt heerlijk Mieke!

Karin
15-4-2018

Hij was erg lekker! En alle niet-vegans waren ook onder de indruk, altijd leuk haha! Ik heb hem nu met sinaasappelsap gemaakt. Is de smaak heel anders als je het met plantaardige melk doet?

Martine
16-4-2018

Hoi Karin, leuk dat het zo goed gelukt is! Met plantaardige melk wordt je smaak wel ietsje anders ja, maar het verschil is niet super groot.

BR
14-6-2018

Wow, wat een super taart! Supermakkelijk en superlekker! Mijn crumble had wel 1 el extra olie en 1 el extra water nodig om kruimelig te worden, het resultaat is perfect! Bedankt!!

Martine
15-6-2018

Fijn dat het zo goed gelukt is BR!

Lisa
15-6-2018

Hoi Martine, Superlekkere taart! Ik vraag me af of ik de oven het best kan gebruiken in de hetelucht of in de boven/onder warmte stand? Groetjes, Lisa

Martine
15-6-2018

Hoi Lisa, mijn oven heeft alleen boven/onder warmte, dus dat is waar de instructies in dit recept voor zijn geschreven. Als je hetelucht gebruikt kun je de temperatuur 10-20 graden lager instellen.

Malou
31-7-2019

Hoi hoi, de taart gemaakt had ook extra olie en water nodig voor de crumble topping. Wat een goede smaak!! Ik ben geen bakwonder maar deze was toch aardig gelukt😁 2 vraagjes: kan je deze taart ook inde vriezer bewaren en hoe lang kan je de taart goed houden in de koelkast?

Martine
31-7-2019

Fijn dat het goed gelukt is Malou! Je kunt deze taart inderdaad prima invriezen. In de koelkast blijft hij 4-5 dagen goed.

Hanny
3-8-2019

Vandaag gemaakt, makkelijk en erg lekker.

Kirsten
8-9-2019

Wat een heerlijke taart! Gister als toetje bij een barbecue gemaakt. Hij viel ook in de smaak bij alle vleeseters.

Martine
8-9-2019

Leuk Kirsten! Fijn dat je gasten de taart ook lekker vonden.

Nancy
14-9-2019

Ligt nu in de oven,ven heel benieuwd...

Sandy
19-1-2020

Voor de derde keer deze heerlijke taart gemaakt. De laatste twee keer heb ik wat gehakte pecannoten door de crumble gedaan. Ik maak hem soms ook me een mix van frambozen en zomerfruit. Deze taart speciaal voor mijn zoon die 30 is geworden! Dank voor het lekkere en zeer makkelijk te maken recept!

Martine
19-1-2020

Klinkt heerlijk Sandy! Gefeliciteerd met je zoon. :)

Amber
22-1-2020

Ziet er super lekker uit! Ik moet zaterdagochtend weg voor een vergadering (met taart), dus wil m graag de vrijdag ervoor maken. Wat zou de beste manier zijn om de taart te bewaren?

Martine
27-1-2020

Hoi Amber, als je de taart de volgende dag wilt serveren kun je hem gewoon op kamertemperatuur bewaren. Doe er na het afkoelen eventueel een zak omheen zodat hij niet uitdroogt.

Schrijf een reactie