Frambozentaart met crumble topping

door onder Cake en gebak, Dessert
Kenmerken: , , , , , , , ,
Bereidingstijd: voorbereiding , koken , totaal
Voor: 8-10 personen
Frambozen kruimeltaart, vegan

Mijn bessentaart heeft al veel fans, dus het leek me leuk om een nog net iets mooier aangeklede versie daarvan te maken. Dat werd deze creatie, met frambozen en een lekker havermout-kruimellaagje erbovenop. Bijna net zo makkelijk en snel te maken als het origineel, maar net wat meer bijzonder. Misschien leuk als dessert voor het kerstdiner? Je kunt hem het beste een dagje van tevoren maken.

Ik maakte deze taart voor bij een vergadering op mijn werk, maar het bleek dat er nog twee andere collega's óók taart hadden meegenomen, van de bakker. Daar stond mijn baksel toen tussen de professionele mokkagebakjes en chocoladevlaai. Tot mijn grote verassing wilde iedereen toch graag een stukje proeven en was mijn taart als eerste op. Echt een winnend recept dus!

Update: ik heb een filmpje gemaakt waarin ik een variatie van dit recept laat zien, met pecannoten in de topping.

Ingrediënten

Voor de cakelaag

  • 220 gram bloem
  • 3 theelepels bakpoeder
  • 1 mespunt zout
  • 150 ml sinaasappelsap of plantaardige melk
  • 100 ml plantaardige olie (bijvoorbeeld milde olijfolie of koolzaadolie met botersmaak)
  • 150 gram suiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 1 theelepel citroenaroma (optioneel, niet per se nodig als je sap gebruikt in plaats van melk)

Voor de kruimeltopping

  • 200 gram diepvriesframbozen
  • 70 gram havermout
  • 50 gram suiker
  • 50 gram bloem
  • 1/2 theelepel kaneel
  • 3 eetlepels olie (bijv. koolzaad-, zonnebloem- of olijfolie)
  • 1 eetlepel water

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed de bodem van een springvorm van 22 à 24 cm met bakpapier. Vet de randen eventueel een beetje in met wat olie.

Meng in een kleine kom de bloem, bakpoeder en zout. Meng in een grote kom het sinaasappelsap/melk, olie, suiker, vanillesuiker en citroenaroma. Doe nu het droge mengsel bij het natte mengsel en roer kort tot het een glad beslag is. Giet het beslag in de springvorm en laat het uitlopen over de bodem.

Maak nu de topping. Verdeel de bevroren frambozen over het beslag in de bakvorm. Laat de randen een beetje vrij. Meng in een kom de havermout, suiker, bloem, kaneel, olie en water tot een kruimelig deeg. Strooi de kruimels over de frambozenlaag en druk ze voorzichtig een beetje aan.

Zet de taart in de oven en bak hem in ongeveer 50 minuten goudbruin. Test eventueel het midden met een prikker. Als die er schoon uitkomt is de taart gaar. Direct uit de oven is de taart vrij hard en knapperig, als je hem een nachtje laat staan wordt hij zacht en smeuïg.

41 Reacties

Aviva op 15-12-2015 - 12:46

Dat ziet er heerlijk uit! En makkelijk! Wil ik zeker een keer proberen maken!

Martine op 15-12-2015 - 12:56

Thanks Aviva! Deze gaat hier in huis zeker een favoriet worden. Ik ben benieuwd wat jij ervan vindt.

Kyra op 20-12-2015 - 11:11

Net gemaakt, en super gelukt en ook echt harstikke lekker!

Martine op 20-12-2015 - 11:30

Fijn Kyra! Leuk om te horen.

Les op 22-12-2015 - 19:38

Wordt gemaakt voor kerstavond :) Voorafgegaan door de hachee met aardpeer!

Martine op 31-12-2015 - 12:24

Leuk Les! Was het lekker?

Marielle op 31-12-2015 - 14:30

Gisteren gemaakt in muffinvormpjes, lekker voor vanavond. Net al eentje 'gekeurd' en nomnomnom....Wat is het lekker!! Bedankt voor dit recept!

Martine op 2-1-2016 - 22:45

Goed idee om dit in muffin vormpjes te maken Marielle! Fijn dat het lekker was :-)

Anneke op 8-1-2016 - 13:11

Ik wil deze taart vanavond gaan maken. Klopt het dat je de frambozen niet eerst hoeft te laten ontdooien?

Martine op 8-1-2016 - 13:50

Ja klopt, het werkt beter om ze er bevroren bij te doen, want dan houden ze hun vorm en vallen niet uit elkaar.

Anneke op 11-1-2016 - 9:11

De taart viel goed in de smaak! Van de 3 taarten die ik had gemaakt, was deze als eerste op! Hoewel ik zelf geen veganist ben, komt deze taart toch op mijn lijstje. :-)

Martine op 11-1-2016 - 10:54

Leuk om te horen Anneke!

Karin op 5-2-2016 - 9:07

Mijn eerste veganistische taart! Hij is echt heerlijk. Mijn kinderen zijn helemaal happy met de switch naar veganistisch eten. 'Je maakt veel lekkerdere toetjes, mam.' :) Dus heel veel dank Martine voor dit makkelijke, heerlijke en snelle recept. Ik ga m volgende keer maken met volkorenbloem. Volgens mij kan dat ook en dan is hij iets gezonder.

Martine op 5-2-2016 - 10:26

Super leuk om te horen Karin! Met volkoren meel is dit vast ook lekker, maar dan smaakt het wel echt anders. Ik ben benieuwd hoe dat bevalt.

Sabine De Waele op 29-2-2016 - 20:44

Deze staat nu in mijn oven. Als ze even lekker is als het ruikt, dan zit dat echt wel snor! De collega's gaan zich morgen verwend voelen denk ik (en terecht! ;-))

Martine op 1-3-2016 - 10:27

Leuk dat je deze gemaakt hebt Sabine! Geniet ervan met je collega's.

Judith op 1-3-2016 - 19:39

mijn schoonmoeder had deze gemaakt en was echt superlekker! Wil hem binnenkort zelf maken voor een feestje, vroeg me af of het ook met andere bevroren fruitjes zou lukken (bv bevroren blauwe besjes)? xx

Martine op 3-3-2016 - 14:35

Leuk Judith! Deze taart werkt denk ik met elk soort fruit wel, dus blauwe bessen zal zeker gaan. Als je gewoon fruit gebruikt in plaats van diepvries is de baktijd iets korter.

Niels op 4-3-2016 - 10:58

De taart was goed van smaak, alleen is de havermoutlaag boven de taart een beetje mislukt. Het was letterlijk poeder toen ik de taart uit de oven haalde. Zijn er nog tips om dit te voorkomen?

Martine op 4-3-2016 - 11:52

Leuk dat je dit recept gemaakt hebt Niels! Ik vind het altijd moeilijk om te bedenken wat er mis is gegaan als iets niet lukt, maar misschien dat je de havermout te veel gemixt of gekneed hebt zodat het te fijn was? Het hoeft alleen maal even snel door elkaar gemengd te worden zodat het een beetje kruimelig blijft. Verder goed opletten of je alle ingrediënten echt in de juiste verhoudingen gebruikt.

Sabine De Waele op 5-3-2016 - 18:55

Hej Martine, Viel hééél erg in de smaak bij de collega's. Zo bedankt voor dit recept. Morgen maak ik hem met bosbes voor de verjaardag van mijn moeder. Dit wordt zo een receptje dat ik altijd bij mijn favorieten ga hebben staan...

Martine op 5-3-2016 - 21:16

Fijn Sabine! Leuk dat jouw collega's de taart ook lekker vonden.

Cynthia op 1-4-2016 - 20:53

Ziet er super lekker uit! Dit kan ook gewoon met zelfrijzende bloem toch? Ik ga 'm zometeen maken, ben benieuwd!

Martine op 1-4-2016 - 22:16

Hoi Cynthia, als je zelfrijzend bakmeel gebruikt in plaats van bloem heb je minder (misschien wel geen) bakpoeder nodig, want zelfrijzend bakmeel is bloem+bakpoeder. Ik hoop dat de taart goed gelukt is!

Lianne op 26-5-2016 - 11:22

Hey, mijn buurvrouw had deze taart gemaakt voor mijn verjaardag en hij was echt heerlijk! No Joke! Smaakte geweldig!

Martine op 26-5-2016 - 11:25

Wat leuk Lianne! Ik ben toevallig net vandaag jarig. Straks ook even een lekker taartje bakken :-)

Mirjam op 25-12-2016 - 11:35

Fantastisch lekkere taart, bedankt voor het recept!

Martine op 25-12-2016 - 12:04

Leuk Mirjam, dankjewel!

Conny op 25-12-2016 - 18:55

Hallo Martine, Ik heb 'm net gemaakt maar de bodem is nog erg nat. de taart heeft wel 5o min in de oven gestaan. Ik neem aan dat de bodem hard moet zijn...

Martine op 26-12-2016 - 17:24

Hoi Conny, de bodem zou inderdaad stevig moeten zijn. Ik zou proberen om de temperatuur van je oven eens te controleren met een losse oventhermometer van de Blokker. Ovens zijn vaak onbetrouwbaar en geven niet uit zichzelf de juiste temperatuur, waardoor baksels niet goed gaar worden.

Geesje op 20-2-2017 - 14:41

Hoi Martine, Heb dit weekend voor mijn verjaardag deze taart gemaakt en hij is echt ver-ruk-ke-lijk!! Hij viel ook in de smaak bij mijn niet-vegan familie :)Dank je wel voor deze mooie site en heerlijke recepten!

Martine op 20-2-2017 - 15:11

Super leuk om te horen Geesje. Nog gefeliciteerd met je verjaardag!

Mieke op 31-3-2017 - 15:23

Jammie, hij staat weer in de oven! Al voor de derde verjaardag op rij. Succesrecept hoor, ik krijg altijd positieve reacties. Deze keer heb ik er eentje gemaakt met frambozen en eentje met bosbessen. Voor de niet-vegans haal ik een bus slagroom. Erg lekker erbij.

Martine op 31-3-2017 - 16:01

Leuk om te horen Mieke. Gefeliciteerd met je verjaardag! Als je het kunt vinden is de vegan slagroomspuitbus van Schlagfix erg lekker. O.a. te koop bij Plus supermarkten https://gewoonvegan.nl/vegan-slagroom-van-leha/

mies op 11-5-2017 - 15:19

heb een vraag over de bloem in bovenstaand recept. Wil iets maken voor iemand met een tarwe allergie. is er iets wat ik in plaats van de bloem kan gebruiken? Ziet er heel lekker uit nl. en havermout kan dat of is dat eigenlijk ook tarwe...

Martine op 11-5-2017 - 16:32

Hoi mies, je kunt proberen dit recept te maken met glutenvrij cakemeel. Dat is bij de meeste supermarkten te vinden bij de dieetproducten. Havermout is geen tarwe, maar het is wel vaak met tarwe besmet. Je kunt glutenvrij gecertificeerde havermout kopen, bijvoorbeeld bij Albert Heijn of bij een biowinkel.

marijke op 20-2-2018 - 22:39

easy en super lekker!!! thanx!

Mieke op 22-2-2018 - 19:58

Vandaag weer dit succesrecept gemaakt (met gemengd fruit). Ik heb Alpro opkloproom gehaald voor erbij. Jammie, dat wordt smullen morgen! Eerst gourmetten en dit als toetje. Zin in!

Martine op 26-2-2018 - 13:44

Mmm, klinkt heerlijk Mieke!

Karin op 15-4-2018 - 19:04

Hij was erg lekker! En alle niet-vegans waren ook onder de indruk, altijd leuk haha! Ik heb hem nu met sinaasappelsap gemaakt. Is de smaak heel anders als je het met plantaardige melk doet?

Martine op 16-4-2018 - 10:47

Hoi Karin, leuk dat het zo goed gelukt is! Met plantaardige melk wordt je smaak wel ietsje anders ja, maar het verschil is niet super groot.

Schrijf een reactie

Vegetus gebruikt cookies om de website te optimaliseren. Lees onze Privacyverklaring voor meer informatie.