Banaan-choco-karamel kwarktaart

16 November 2015 onder Cake en gebak
Kenmerken: ,
Bereidingstijd: voorbereiding 30 minuten, koken 30 minuten, totaal 180 minuten
Voor: 12 personen
Banaan-choco-karamel kwarktaart, vegan

Op Facebook vroeg iemand tips om haar favoriete taart vegan te maken. Het originele recept komt van Albert Heijn en bevat onder andere slagroom, crème fraîche en gelatine. Ik vond het een hele leuke uitdaging om te kijken of dat met vegan slagroom, sojayoghurt en agar ook zou lukken. Afgelopen weekend vierde mijn schoonzusje haar verjaardag, dus dat was een mooie gelegenheid om de proef op de som te nemen. Iedereen heeft zitten smullen!

Omdat er slagroom in de vulling van deze taart verwerkt is, is hij veel luchtiger en romiger dan andere vegan kwarktaarten en cheesecakes. Door de karamel is hij lekker zoet en de laagjes banaan en chocola maken het helemaal af.

Dit is geen recept voor beginners. Er zijn veel stapjes, en sommige moet je tegelijk doen om ze daarna met elkaar te kunnen combineren. Als je nog geen ervaring hebt met agar kun je denk ik beter eerst een keertje mijn eenvoudige yoghurttaart maken om er een beetje gevoel voor te krijgen voordat je deze probeert. Het is in ieder geval erg belangrijk om de agar eerst te activeren in kokend water en daarna de yoghurt en slagroom er goed door te roeren, zodat alles helemaal gemengd is.

Ingrediënten

  • 200 gram vegan biscuitjes (bijv. Verkade Nizza of Country cookies)
  • 60 gram olie of margarine
  • 4-6 eetlepels water
  • 150 gram pure chocolade
  • 4 kleine of 3 grote bananen, in plakjes
  • 250 gram plantaardige opklopbare slagroom (bijv. van Alpro of Leha)
  • 150 gram fijne kristalsuiker
  • 250 ml water
  • 1 1/2 theelepel agar poeder
  • 1 theelepel maizena
  • 500 gram naturel sojayoghurt
  • Bereiding

    Maak de bodem

    Verkruimel de koekjes door ze fijn te hakken in een foodprocessor of door ze in een stevige zak te doen en er met een deegroller of ander zwaar voorwerp op te drukken. Bekleed de bodem van een springvorm van 26 cm met bakpapier.

    Verhit in een pannetje de olie of margarine en roer de koekkruimels erdoor. Rooster de koekkruimels al omscheppend op laag vuur tot ze een beetje goudbruin beginnen te worden. Haal de pan van het vuur en voeg beetje bij beetje het water toe tot het mengsel een kruimelig deeg vormt.

    Doe het koekjesmengsel in de springvorm en verspreid het gelijkmatig over de bodem. Druk het goed aan met de achterkant van een lepel zodat het een stevige taartbodem wordt. Zet weg en laat afkoelen.

    Smelt de chocola au bain marie of in de magnetron, giet hem over de koekjesbodem en laat hem afkoelen. Snijd de banaan in plakjes en verdeel die over de chocoladelaag.

    Maak de vulling

    Doe de slagroom in een grote kom en klop hem in 3-5 minuten stijf met een mixer. Zet de opgeklopte slagroom even apart.

    Doe de suiker in een klein pannetje en verwarm het op je kleinste pit op laag vuur zodat het gaat smelten en karamelliseren. Dit duurt een hele poos. Let goed op dat het niet aanbrandt, maar roer er liever niet in, want dan gaat er een grote bal half gesmolten suiker aan je lepel kleven.

    Maak tegelijkertijd het yoghurt-slagroom mengsel. Doe het water in een ruime pan en los de agar en maizena erin op. Breng het water aan de kook en laat het 5 minuten zachtjes koken om de agar te activeren. Doe nu de yoghurt erbij en roer die er goed door met een garde terwijl je de pan op het vuur laat staan zodat het mengsel warm blijft. Meng nu ook de opgeklopte slagroom in delen erdoor. Zorg dat alles goed gemengd is, maar roer niet te wild, want dan is het straks minder luchtig. Haal nu de pan van het vuur.

    Ondertussen is de suiker als het goed is in een mooie bruine karamel veranderd. Neem een halve kop (120 ml) van het yoghurtmengsel en roer dit door de karamel. Roer nu 3/4 van de karamel door het yoghurtmengsel. Houd de overgebleven karamel nog even warm op een laag pitje.

    Giet het yoghurt-slagroom-karamel mengsel over de taartbodem. Giet nu de overgebleven karamel in mooie strepen over de taart. Waarschijnlijk zakt de karamel een beetje in de vulling, maar dat is niet erg. Zet de taartvorm in de koelkast. Als je alles goed hebt gedaan zal de vulling binnen twee à drie uur stollen. De taart blijft nu zeker nog twee à drie dagen goed.

26 Reacties

Wilma op 21-11-2015 - 6:37
Leuk recept en leuke site! Gooi je nu de slagroom in het hete yoghurt-watermengsel? Smelt de slagroom dan niet?
Martine op 21-11-2015 - 9:18
Klopt, de slagroom gaat bij het warme yoghurt-watermengsel. Het is niet meer echt heet nadat je de koude yoghurt erbij hebt gedaan, maar nog wel zo warm dat de agar nog niet stolt. De slagroom smelt dan inderdaad een beetje, maar hij houdt toch genoeg luchtbelletjes vast dat het eindresultaat luchtiger (en romiger) is dan wanneer je alleen yoghurt zou hebben gebruikt.
Annemarie op 22-11-2015 - 19:17
Leuk dat je weer creatief aan het koken bent geslagen! Dit recept ga ik zeker eens maken. Naar mijn ervaring gaat het maken van karamel makkelijker wanneer je een paar eetlepels water aan de suiker toevoegt. Je kunt dan in het begin wel roeren (tot de suiker is opgelost) en het geheel bruint egaler. Verder is de karamel dan hetzelfde. Nog iets: ik kreeg die Alpro opklapbare slagroom toch niet echt stijf geklopt. Maar met een zakje klopfix van dr.Oetker lukte dat een stuk beter. Dat was voor een koud gebruik van de slagroom, en ik weet niet zeker hoe dat gaat werken als je het verwarmt, zoals in dit recept, maar ik ga het zeker proberen.
Martine op 22-11-2015 - 19:33
Dankjewel voor de tip met de karamel. Ik heb hier de instructies van het AH recept gevolgd en dat werkte op zich prima, als je het vuur maar niet te hoog zet. Ik zal het ook eens met wat water proberen. Wat de slagroom betreft, het is voor dit recept niet essentieel dat je hem helemaal stijf klopt, want zodra je hem toevoegt aan het warme yoghurtmengsel smelt ie weer een beetje. Ik doe zelf meestal een kneepje citroensap bij de slagroom, dan wordt ie ook beter stijf. Ik denk dat je ook wel klopfix kunt gebruiken in dit recept, maar ik weet niet of het veel zou toevoegen.
Simone op 23-11-2015 - 15:05
Hallo, leuk dat je er weer bent =), ben meteen je taart gaan maken, stuitte alleen op een probleempje, zodra ik het yoghurt mengsel door de karamel deed veranderde het meteen in een grote harde klomp, heb alles apart gezet en het nog eens geprobeerd met het zelfde resultaat, toen maar snel gewoon suiker door het mengsel gedaan en het zo in de koelkast gezet, het was een lekkere taart maar miste nu natuurlijk de karamel smaak, ik weet zo niet wat ik fout heb gedaan
Martine op 23-11-2015 - 15:14
Oh, dat is vervelend! Ik denk dat de karamel te koud was toen je de yoghurt erbij deed, waardoor het meteen stolde. Volgende keer misschien het yoghurtmengsel iets rustiger toevoegen terwijl je het pannetje warmhoudt om het vuur. Je zou ook het mengen met de yoghurt gewoon over kunnen slaan en de karamel alleen over de yoghurtvulling gieten nadat je die in de taartvorm hebt gedaan.
Annemarie op 4-12-2015 - 19:49
Bedacht nog dat als je het restant van de karamel op een stukje bakpapier laat uitlopen en laat afkoelen, dat je dat dan in stukjes gebroken over de koude taart kunt strooien. Of als je die karamel in een spiraal of kris-kras laat uitlopen dat je dan een leuke decoratie hebt. Lijkt me een lekker bijtje geven.
Martine op 9-12-2015 - 10:34
Oh dat is zeker een goed idee, leuk!
Mindy op 18-12-2015 - 3:05
Looks delicious.
Martine op 18-12-2015 - 7:36
It is! Can you get vegan whipping cream in the US?
Mariska op 22-1-2016 - 21:13
Dames ik heb net een kwarktaart gemaakt van dr. Oekter maar volgens mij heb ik teveel water bij de vulling gedaan. Hij is erg waterig. Ik heb er wel room en kwark bij gedaan. En in de diepvries gedaan. Word hij nu wel te eten?
Martine op 22-1-2016 - 22:41
Als de taart waterig is, betekent dat waarschijnlijk dat de agar niet goed geactiveerd is, zodat de taart niet goed stolt. In de vriezer zetten zal wel helpen, maar dan moet je hem als een soort ijstaart eten, want zodra hij ontdooit zal hij weer waterig worden. Volgende keer nog wat beter opletten dat je het agar-water mengsel echt goed laat koken en goed doorwarmt en roert nadat je de room en yoghurt erbij hebt gedaan.
Inez op 7-3-2016 - 22:40
Agar agar is er van verschillende merken, heb ik gemerkt. Met verschillende dosering! Heb altijd vermoed dat daarom de yoghurttaart bij mij mislukte (ooit). Welk merk gebruik je? Misschien handig om erbij te vermelden?
Martine op 8-3-2016 - 10:32
Hoi Inez, agar is verkrijgbaar als poeder en vlokken die inderdaad verschillend werken. In mijn recepten ga ik altijd uit van de poedervorm. Ik heb al heel veel verschillende merken agarpoeder gebruikt (van de toko, van een online kookwinkel en uit de biowinkel) en die werken voor zover ik kon vaststellen allemaal ongeveer hetzelfde. Ik kan dus niet echt een specifiek merk aanraden of afraden. Als dit soort recepten mislukken komt dat vaak omdat de agar niet lang genoeg gekookt is of niet goed genoeg met de yoghurt is gemengd, maar waarom het in jouw specifieke geval destijds niet lukte weet ik natuurlijk niet.
Sophie op 6-4-2016 - 17:17
Ik heb jullie lekkere taart een paar dagen geleden gemaakt voor mijn verjaardag & ze was gewoonweg fantastisch! Super lekker!! Bedankt! x :)
Martine op 6-4-2016 - 17:25
Fijn om te horen Sophie!
Emma op 20-7-2016 - 17:55
Leuk! Welke maat springvorm wordt met deze taart gebruikt?
Martine op 20-7-2016 - 18:15
Hoi Emma, 26 cm zoals ook in de recept-beschrijving staat :)
Gerjanne op 1-8-2016 - 10:41
Hoi Martine, Ik houd niet van banaan, zou deze ook door appel vervangen kunnen worden of wordt het dan te 'nat'?
Martine op 1-8-2016 - 13:00
Appel is wat hard voor deze taart denk ik. Ik zou de appel dan eerst even bakken in een pan met wat margarine en suiker, zodat hij zacht wordt en een beetje karamelliseert.
Annemiek op 20-10-2017 - 11:46
Wat een leuk recept! Ik ga proberen er een variatie op te maken met abrikozen. Hoeveel water hebben jullie gebruikt om de agar en maizena in op te lossen? 250 ml of 4-6 el? (misschien een domme vraag, maar kan toch erg misgaan bij de verkeerde keuze)
Martine op 20-10-2017 - 13:34
Hoi Annemiek, de 4-6 el water zijn voor de bodem, de 250 ml is voor in de vulling en daar moet je dus de agar en maizena in oplossen. Succes!
Lianne op 25-7-2018 - 8:02
Hallo Martine Hoe fijn is deze site. Net ontdekt, geweldige recepten. Dank hiervoor. Maar een vraag.....die opklopbare slagroom kan ik nergens vinden. Zelfs een XL AH heeft het niet bij ons. Via de site is deze ook online niet te bestellen. En in andere winkels kan ik het ook niet vinden. Is deze nu nog te koop ergens? Groeten Lianne
Martine op 25-7-2018 - 8:57
Dankjewel Lianne! Ik zie dat Alpro slagroom om op te kloppen inderdaad niet meer verkrijgbaar is bij AH. Jumbo en Plus supermarkten hebben het als het goed is nog wel. Het staat in de koeling. En bij vegan speciaalzaken zoals Veggie4U kun je hele lekkere slagroom van Schlagfix kopen of online bestellen.
Sylvana op 30-3-2019 - 9:22
Hoi Martine, denk je dat ik, in plaats van Alpro slagroom, ook opgeklopt kikkererwtenvocht (aquafaba) kan gebruiken? Bij chocolademousse werkt dat prima. Groetjes, Sylvana.
Martine op 30-3-2019 - 17:48
Interessante suggestie Sylvana! Ik weet niet zeker of dat werkt in dit recept. Misschien eerst voorzichtig proberen met een kleine portie?

Schrijf een reactie