Olie

Plantaardige olie is er in allerlei soorten, zoals zonnebloemolie, olijfolie, sesamolie, rijstolie en kokosolie. Elk van deze soorten heeft net weer andere eigenschappen wat betreft smaak, consistentie en maximale temperatuur waarop het verhit kan worden. Vaak is er voor bepaalde recepten dus een specifiek type olie nodig.

Harde vetten

Bij het maken van koekjes of gebak is voor een goede textuur van het deeg bijvoorbeeld vaak een hard vet nodig. Meestal vragen zulke recepten om margarine, maar sommige pure plantaardige vetten zoals kokosolie, palmvet en cacaoboter zijn ook vast bij kamertemperatuur. Kokoskolie heb je in ongeraffineerde en geraffineerde vorm. De eerste heeft een lichte kokossmaak, maar de tweede smaakt neutraal en is geurloos.

Vloeibare olie

Veel recepten voor cakes en dergelijke gebruiken neutraal smakende vloeibare olie, zoals zonnebloemolie, rijstolie, koolzaadolie of sojaolie. Er is nu ook speciale koolzaadolie met een botersmaak. Olie met een sterke eigen smaak, zoals olijfolie, of is voor de meeste baksels minder geschikt.

Olie met een sterke smaak

In saladedressings en warme gerechten is het vaak juist wel lekker om een sterker smakende olie te gebruiken. Behalve olijfolie zijn er allerlei exotische varianten zoals walnootolie, geroosterde sesamolie en truffelolie.

Olie om te bakken

Als je de olie wilt gebruiken om in te bakken is het vooral belangrijk dat de olie tot een hoge termperatuur verhit kan worden zonder te verbranden of te roken. In het algemeen geldt dat koudgeperste extra vergine olie sneller gaat roken dan olie van latere persingen. Ik gebruik zelf het liefste rijstolie, omdat dit bijzonder rookmelder-proof is en heel neutraal smaakt zodat ik het ook voor baksels kan gebruiken.

Recepten

Recepten met: "olie", "olijfolie", "rijstolie", "kokosolie", "sesamolie", "walnootolie", "zonnebloemolie", "cacaoboter", "kokos olie".

Kruidige vegan zuivelspread

Vegan roomkaas tofu kikkererwtenDit recept is een gezondere, snellere én goedkopere variatie op mijn geliefde vegan knoflook-kruiden roomkaas. Ik vervang de kokosolie door een kleinere hoeveelheid vloeibare olie en gebruik kikkererwten in plaats van cashews. Omdat er bijna geen verzadigd vet in zit, wordt deze roomkaas niet heel stevig in de koelkast, zoals mijn andere recept. Hij blijft […]

Gezonde zuivelvervangers steeds goedkoper

Sojamelk goedkoper dan koemelkSojamelk is bij Dirk en Vomar tegenwoordig goedkoper dan koemelk! Een liter naturel sojamelk kost bij deze supermarkten nu 79 cent, terwijl je 81 cent betaalt voor een liter van de goedkoopste halfvolle koemelk. Ik deed een klein dansje voor het schap toen ik dit zag, want volgens mij is dit de eerste keer in […]

Carrot cake havermoutmuffins

Carrot cake havermout muffinsEen paar weken geleden postte ik havermout met banaan uit de oven. Sindsdien heb ik allerlei variaties op dat recept uitgeprobeerd, waaronder deze ‘worteltaart’ havermout met geraspte wortel, rozijnen en specerijen. Om het extra leuk te maken, bakte ik de havermout dit keer in muffinvormpjes. Makkelijk mee te nemen voor een ontbijt of lunch onderweg. […]

Tien dingen die ik graag in de magnetron maak

Koken met de magnetronMijn favoriete keukenapparaten zijn de oven, Vitamix blender, staafmixer én magnetron (ik heb nog geen airfryer, instantpot of food processor). Mensen doen vaak een beetje laagdunkend over de magnetron, maar ik gebruik hem bijna dagelijks om makkelijk gezond én lekker te eten. In deze post deel ik mijn favoriete magnetron recepten, van havermout en gepofte […]

Knapperige boekweitkoekjes

Knapperige boekweitkoekjes, veganBoekweitkoekjes! Ik ben de voorraadkast aan het leegkoken en ik vond achterin een pot met een bodempje boekweitkorrels, precies genoeg voor deze koekjes. Het recept heb ik geveganiseerd van deze blog. Ze zijn heel lekker en super makkelijk te maken. Door de hele boekweitgraantjes zijn deze koekjes super knapperig. De aardse smaak van de boekweit […]

Pasta ‘bolognese’ met linzen en zongedroogde tomaat

Pasta bolognese met linzen en zongedroogde tomaat, veganDeze pasta aten we tijdens onze low budgetweek. Als je slim inkoopt, kost het ongeveer 2 euro voor 4 porties, dus 50 cent per persoon! Ondanks de eenvoudige ingrediënten, is dit een verrassend smaakvol gerecht. De ster van de show is de zongedroogde tomaat, die zorgt voor umami, zodat er niet per se vegan kaas […]

Eten met 10-15 euro per week, deel twee

Low budget vegan meal prepVorige week deelde ik een basisboodschappenlijstje en ging ik de uitdaging aan om een hele week te eten van 10-15 euro. David wilde ook meedoen en samen hebben we uiteindelijk 25,29 euro uitgegeven, dus 12,65 per persoon. In deze post lees je wat we hebben gekocht en gegeten, hoe het beviel en wat we nog […]

Eten van 10-15 euro per week, deel één

Vegan met 10-15 euro per weekHet is verleidelijk om veel geld uit te geven aan eten, zeker nu er bijna iedere week nieuwe toffe vegan producten bij komen, zoals Magnums en kipcorn. Als je naar die producten kijkt, kom je misschien tot de conclusie dat vegan eten duur is, en alleen voor mensen met een dikke beurs. Gelukkig kan plantaardige […]

Wortel-gembersoep en kerrie-linzenspread

Wortel-gembersoep, kerrie-linzenspread, veganIk ben bezig met een nieuwe serie budgetrecepten. Als je slim inkoopt en zelf de linzen kookt kost deze hele maaltijd van soep met geroosterd brood en de linzenspread net iets meer dan 1 euro, en dat voor 4 porties! De hele maaltijd kan binnen een half uurtje op tafel staan. De wortelsoep is heerlijk […]

Havermout met banaan uit de oven

Havermout uit de oven, veganIk eet graag stevige havermoutpap als ontbijt, maar ik heb ‘s morgens niet altijd tijd om dat te maken. De oplossing is havermout uit de oven. Dit maak ik voor een paar dagen tegelijk. Handig als je van mealprep houdt! Deze havermout is zo stevig, dat je hem makkelijk in repen kunt snijden en meenemen […]