Kruidige vegan zuivelspread

door onder Sauzen en spreads
Kenmerken: , , , , , ,
Bereidingstijd: voorbereiding , koken , totaal
Voor: 400 gram
Vegan roomkaas tofu kikkererwten

Dit recept is een gezondere, snellere én goedkopere variatie op mijn geliefde vegan knoflook-kruiden roomkaas. Ik vervang de kokosolie door een kleinere hoeveelheid vloeibare olie en gebruik kikkererwten in plaats van cashews.

Omdat er bijna geen verzadigd vet in zit, wordt deze roomkaas niet heel stevig in de koelkast, zoals mijn andere recept. Hij blijft zacht, een beetje zoals de vegan roomkaas van Simply V, mocht je die wel eens hebben gehad (aanrader!). Omdat hij makkelijk uitsmeert, kun je hem ook prima gebruiken als alternatief voor knoflooksaus. Win-win!

Ingrediënten

  • 250 gram stevige tofu
  • 70 gram gekookte kikkererwten
  • 1 teen knoflook, of 1/2 theelepel knoflookpoeder
  • 1/2 theelepel zout
  • 4 eetlepels citroensap of azijn
  • 4-6 eetlepels water
  • 40 ml koolzaad- of zonnebloemolie
  • 1/2 theelepel gedroogde dille of andere kruiden

Bereiding

Snijd de tofu in plakjes en pers die even uit tussen twee schone theedoeken zodat het overtollige vocht eruit gaat (tofu vocht smaakt vaak een beetje muf). Doe de tofu samen met de overige ingrediënten, behalve de dille, in de mengkom van je staafmixer, blender of foodprocessor. Pureer tot een gladde massa. Afhankelijk van de kracht van je apparaat kan dat enkele minuten duren. Doe er eventueel een beetje extra water bij als het pureren heel moeizaam gaat.

Proef het mengsel en blend als je wilt nog wat extra knoflook, zout of azijn erdoor. Roer ook de dille erdoor (dit doe je nu pas, want het is leuk om hele stukjes kruiden in de kaas te hebben, in plaats van gepureerd). De roomkaas is nu meteen klaar voor gebruik. In de koelkast blijft hij ongeveer een week goed.

8 Reacties

Yvonne op 21-5-2019 - 15:33

Hoi Martine, ik heb toevallig eergisteren ook zelf zuivelspread gemaakt, ik heb Soja mild en creamy 24 uur laten uitlekken met kaasdoek in de koelkast. Toen had ik dikke yoghurt over, dit heb ik met kruiden op smaak gemaakt maar ik vind het toch te dun. Zou ik dat met zijde tofu kunnen mengen zodat ik hopelijk de structuur van zuivelspread krijg, weet jij dat?

Martine op 22-5-2019 - 12:10

Hmm, gepureerde zijde tofu is niet veel dikker dan de uitgelekte yoghurt. Ik zou dan eerder wat kikkererwten of stevige tofu erbij doen.

Marianne op 23-5-2019 - 9:24

Die ga ik binnenkort ook proberen! Toevallig heb ik onlangs nog leverworst van http://vegan-und-lecker.de/?s=falsche+leberwurst&submit=Senden gemaakt, ook met koolzaadolie in plaats van kokosolie. Daardoor is het veel gezonder en goed smeerbaar.

Martine op 28-5-2019 - 10:29

Dankjewel voor de tip Marianne. Dat recept ziet er interessant uit.

Evelien op 27-5-2019 - 21:35

Zojuist geproefd. Het was heerlijk!

Martine op 28-5-2019 - 10:27

Fijn Evelien!

Vilja op 2-6-2019 - 22:41

Hoi Martine, Ik maak met veel plezier gebruik van je recepten en ben eigenlijk altijd heel enthousiast, behalve nu. De spread is bij mij echt muf en heeft ook een drogig mondgevoel, niet lekker smeuiig. Heb de tofu wel goed uitgeknepen. Wat kan er mis zijn? Misschien dat de tofu niet meer zo heel vers was? (hij is niet over de datum). Ik heb wat extra olie, water, azijn, citroen, gistvlokken mierikswortel toegevoegd naast de kruiden die je zelf ook al noemt, maar dat mag allemaal niet baten...

Martine op 3-6-2019 - 14:08

Hoi Vilja, jammer dat het niet meteen lekker was! Als de spread te droog is, heb je de tofu misschien té enthousiast uitgeknepen. Je kunt proberen of het helpt om iets meer vocht toe te voegen en het mengsel nog wat langer te blenden. Het ene merk tofu smaakt ook lekkerder dan het andere. Ik gebruik het liefst die van Vivera. AH huismerk vind ik minder.

Schrijf een reactie

Vegetus gebruikt cookies om de website te optimaliseren. Lees onze Privacyverklaring voor meer informatie.