Knapperige boekweitkoekjes

22 April 2019 onder Cake en gebak
Kenmerken: , , ,
Bereidingstijd: voorbereiding 15 minuten, koken 12 minuten, totaal 30 minuten
Voor: 16 koekjes
Knapperige boekweitkoekjes, vegan

Boekweitkoekjes! Ik ben de voorraadkast aan het leegkoken en ik vond achterin een pot met een bodempje boekweitkorrels, precies genoeg voor deze koekjes. Het recept heb ik geveganiseerd van deze blog. Ze zijn heel lekker en super makkelijk te maken.

Door de hele boekweitgraantjes zijn deze koekjes super knapperig. De aardse smaak van de boekweit combineert heel goed met de kaneel, olijfolie en de karamelsmaak van de ongeraffineerde suiker. Ik gebruik deze suiker hier dus niet omdat het zogenaamd gezonder is (zie dit artikel), maar voor de smaak.

Deze koekjes hebben wel meer vezels, minder calorieën, minder suiker, minder vet en minder verzadigd vet dan de meeste koekjes uit de winkel. Een 'gezonder' koekje dus, maar het blijven koekjes, dus geniet met mate.

Als ze deze koekjes glutenvrij wilt maken, zou je rijstmeel kunnen gebruiken, zoals in dit recept. Je moet dan misschien wel de hoeveelheid vocht een beetje aanpassen.

Ingrediënten

  • 150 gram boekweitgraantjes
  • 150 gram volkorenmeel
  • 85 gram oerzoet, kokosbloesemsuiker of rietsuiker
  • een halve theelepel zout
  • 2 theelepels kaneel
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 50 ml olijfolie of andere vloeibare olie
  • 60 ml plantaardige melk

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Doe alle droge ingrediënten in een kom (boekweit t/m bakpoeder) en meng ze goed door elkaar. Doe de olijfolie en sojamelk erbij en meng tot een deeg. Kneed het deeg kort met de hand tot een samenhangende bal.

Bedek een ovenrooster of bakplaat met bakpapier. Vorm 16 tot 20 balletjes van het deeg (grootte van een walnoot). Druk de balletjes een beetje plat en leg ze op de bakplaat met 2 cm afstand tot elkaar.

Bak de koekjes 12-14 minuten op 180 graden. Laat ze helemaal afkoelen en bewaar ze in een afgesloten trommel op kamertemperatuur. Ze blijven ongeveer een week goed.

8 Reacties

Inez op 28-4-2019 - 17:55
De 150 gram boekweit kreeg ik niet in het deeg gekneed. Het waren simpelweg teveel korreltjes. Ik gaf het op, op een gegeven moment. Heb dus wat boekweit weg moeten gooien. Denk dat de helft ook al meer dan genoeg is. Verder een heel lekker koekje!
Martine op 30-4-2019 - 13:43
Hoi Inez, dankjewel voor de feedback. Bij mij bleven er een paar kleine korreltjes boekweit achter in de mengkom, maar het meeste kreeg ik er wel in. Maar je kunt het recept ook prima met wat minder boekweit maken, de verhoudingen van de andere ingrediënten blijven dan hetzelfde.
Angelique op 2-11-2019 - 21:03
Ha Martine, kunnen deze koekjes ook met boekweitmeel gemaakt worden? Groetjes, Angelique
Martine op 4-11-2019 - 22:16
Hoi Angelique, boekweitmeel heeft nogal andere bakeigenschappen dan tarwemeel, dus je kunt ze waarschijnlijk niet één op één vervangen. Als je deze koekjes met boekweitmeel wilt maken zul je dus zelf moeten experimenteren en eventueel het recept aanpassen. De textuur en smaak zullen sowieso anders zijn dan met tarwemeel.
Susanne op 22-5-2020 - 15:37
Heerlijk zijn ze, Martine! Deze 'iets meer verantwoorde' koekjes ga ik zeker vaker maken ;)
Martine op 24-8-2020 - 14:13
Leuk Susanne!
Willeke op 8-3-2021 - 19:57
Echt een ideaal recept! Het kan ook met havermout (daar was ik naar op zoek) en dan is het ook nog eens budget proof. Je moet wel van zachte koekjes houden.. vorige keer met chocolade (letter) nu met rozijnen.
Syl op 4-5-2022 - 18:57
Ik heb 100gr boekweitmeel, 100gr gvrij pannenkoekmix, 60gr stevia, 60ml haverdrink ongezoet, zout en 50ml olijfolie gemengd. Ik kon een fijn bol deeg maken en ongeveer 18x koekjes. Zoet en hopelijk knapperig op 180gr, 15 minuten.

Schrijf een reactie