Miso is gemaakt van gefermenteerde peulvruchten en/of granen (meestal sojabonen) en is een belangrijke smaakmaker de Japanse keuken. Het heeft een zeer sterke hartige smaak met een gist-achtige ondertoon. Het is te koop in biowinkels en Aziatische toko’s. In combinatie met sojasaus en knoflook en is het heel lekker in groentegerechten met noedels en tofu of seitan. Je kunt het ook gebruiken als een soort bouillon om soepen en stoofpotten mee op smaak te brengen. Het is ook een belangrijk ingrediënt in sommige recepten voor plantaardige kaas.
Dit notenkaasje lijkt qua smaak een beetje op Brie of Camenbert. De textuur is ietsje steviger dan die van de gemiddelde Franse kaas, maar wel lekker romig. Wij eten deze kaas graag op een toastje of als onderdeel van een kaasplankje.
Deze fijne pastaschotel is bijna een éénpansgerecht, alleen de kaassaus heeft een apart steelpannetje nodig. Een lekkere, snelle én gezonde avondmaaltijd.
Dit plantaardige alternatief voor gevulde eieren is qua uiterlijk en textuur bijna niet van echt te onderscheiden. Het recept is niet moeilijk (makkelijker dan gevulde kippeneieren vind ik), maar je moet wel even agar en zwart zout in huis halen.
Zelfs als er buiten sneeuw ligt eten David en ik nog graag af en toe een salade, zoals deze stevig vullende Marrokaans getinte salade met wintergroentes.
Deze knoflookkaas op basis van amandelen wordt gebakken in de oven en is daardoor lekker stevig met een mooi bruin korstje en een witte binnenkant. Eet hem los, op een toastje of in een salade.
Zachte aubergines met smakelijke tofuvulling, spinazie, olijven en tomatensaus. Deze heerlijke ovenschotel ziet er feestelijk uit en je kunt hem makkelijk van te voren maken.
Handige sauspoedermix die je aan kunt maken met water, net als een pakje uit de supermarkt. Lekker makkelijk en ideaal als je snel even een sausje bij je maaltijd wilt maken.