Liquid smoke

Nederlands: vloeibare rook

Wat is het?

Liquid smoke is een geconcentreerd rook-aroma. Rook van een houtvuur wordt door buis naar een condensator geleid, waar de rook condenseert tot een vloeistof. Deze wordt verdund met water en in flesjes gestopt. Er zijn allerlei varianten verkrijgbaar die met verschillende soorten hout zijn gemaakt.

Waar gebruik je het voor?

Met vloeibare rook kun je je gerechten een subtiele (of minder subtiele) rooksmaak te geven. Het wordt vaak gebruikt in vleesvervangers zoals vegetarische worst of bacon, maar je kunt er ook stoofpotten en dergelijke mee op smaak brengen. Als je geen liquid smoke hebt kun je het vaak vervangen door gerookte paprikapoeder of rookzout.

Waar is het te koop?

Vloeibare rook is verkrijgbaar bij winkels die gespecialiseerd zijn in Amerikaanse producten, bijvoorbeeld Eichholz op de Leidse straat in Amsterdam. Je kunt het ook op internet bestellen. Voer even ‘liquid smoke kopen’ in op Google en je vind allerlei opties. Het schijnt dat de iets duurdere varianten lekkerder smaken dan de goedkope. Je hebt meestal niet meer dan een theelepeltje nodig per recept, dus een flesje gaat heel lang mee.

Recepten

Recepten met: "liquid smoke", "vloeibare rook".

Vegan jaaroverzicht 2014

Oliebollenkraam met vegan bollen2014 was een goed jaar voor Nederlandse vegans, we kregen er allerlei leuke producten, kookboeken, festivals en restaurantjes bij. Het leek me leuk om daar eens een overzichtje van te maken.

Vegan spekkoek

Spekkoek wordt normaal gesproken met ontiegelijk veel eieren en boter gemaakt. Deze vegan versie met heeft totaal andere ingrediënten dan het traditionele recepten (o.a. appelmoes!), maar toch lijkt het eindresultaat sterk op het origineel.

Vrolijke vegan feestdagen!

Vegan kerstbijeenkomst PvdD 2014Wat eet een veganist met kerst? Minstens net zo lekker als een omnivoor, nog lekkerder zelfs, omdat je met plantaardig koken fijn je creativiteit kwijt kunt. Hier vind je inspiratie voor jouw feestmenu.

Romige okra curry

Okra masala, veganDeze overheerlijke curry begint met een roux van kikkererwtenmeel. De curry wordt er verrassend romig van en krijgt bovendien en lekker hartig geroosterd smaakje. Als je geen okra's hebt, kun je sperzieboontjes gebruiken.

Hartige taart met linzen

Hartige linzentaart, veganJe zou het niet zeggen als je naar de ingrediëntenlijst kijkt, maar dit is een héél lekker recept. Een aanrader voor de feestdagen, of om mee te nemen naar potlucks, zeker omdat ie nog lekkerder wordt als hij na het bakken nog even kan staan.

Perentaart

Perentaart, veganDit is een ideaal recept voor als je snel even een taartje wilt maken. Je hoeft alleen maar alles door elkaar te mengen, het beslag in de vorm te storten en de peren erop te leggen. Daarna kan ie in de oven. De taart is de volgende dag het lekkerst, dus je kunt hem wel het beste de avond van tevoren maken.

Winterse ministrone

Winterse ministrone, veganMmmm, ministrone. Echt een soep voor koude donkere herfstavonden. De Italiaanse keuken kan gelukkig ook prima met wintergroentes overweg, dus kom maar op met die pompoen, pastinaak, koolraap, knolselderij, spruitjes en kool!

Mexicaanse one-pot-pasta

Mexicaanse one-pot-pasta, veganIk ben erg blij met de uitvinding van 'one-pot-pasta': pastagerechten die je in één pan klaarmaakt. Dit is echt zo'n recept waar je eindeloos veel variaties op kun maken, afhankelijk van wat je in huis hebt.