Romige okra curry

11 December 2014 onder Avondmaaltijd
Kenmerken: , , , , ,
Bereidingstijd: voorbereiding 5 minuten, koken 25 minuten, totaal 30 minuten
Voor: 2 personen
Okra masala, vegan

Iedereen die hier al wat langer meeleest weet dat ik een enorme fan ben van Isa Chandra Moskowitz, de schrijver van fantastische kookboeken zoals Veganomicon, Vegan Pie In The Sky en Isa Does It, waar dit recept uit komt. Ze is echt geniaal en deze okra curry is daar opnieuw een bewijs van. Hoe ze op het idee gekomen is om een curry maken met een roux van kikkererwtenmeel weet ik niet, maar ik vind het geweldig. De curry wordt er verrassend romig van en krijgt bovendien en lekker hartig geroosterd smaakje.

Okra is een peulvormige groente die oorspronkelijk uit Afrika afkomstig is, maar nu over de hele wereld gegeten wordt. Het lijkt qua smaak een beetje op sperzieboontjes, heeft een lekker smeuïge textuur en is rijk aan calcium. Okra's zijn het lekkerst als ze mooi groen en klein zijn (maximaal zo groot als je duim, kleiner is beter). Ik koop meestal mini okra's uit de diepvries bij een internationale supermarkt. Als je geen okra's hebt, kun je deze curry ook prima met sperzieboontjes of zelfs kleine roosjes bloemkool maken. Allemaal lekker!

Ingrediënten

  • 1 1/2 eetlepel plantaardige olie
  • 3 eetlepels kikkererwtenmeel
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1/2 theelepel zout
  • 2 tenen knoflook, gesnipperd
  • 1 eetlepel verse geraspte gember of gedroogd gemberpoeder
  • 1 eetlepel kerriepoeder
  • 1 blik (400 g) tomatenblokjes op sap
  • 200 ml groentebouillon
  • 200 gram okra, eventueel in stukjes gesneden als ze aan de grote kant zijn
  • 250 gram (1 blik) gekookte kikkererwten of ogenboontjes

Bereiding

Verhit op laag vuur de olie in een grote pan en meng het kikkererwtenmeel erdoor. Rooster het kikkererwtenmeel al roerend 2-3 minuten tot het een tintje donkerder geworden is. Schep nu de ui door het kikkererwtenmeel en bak ongeveer vijf minuten tot ze glazig zijn. Voeg tot slot de knoflook, gember en kerriepoeder toe en bak ze nog een minuutje mee.

Doe de tomatenblokjes, groentebouillon, okra en kikkererwten erbij en breng het geheel aan de kook. Draai het vuur laag en laat de curry 20 minuten zachtjes pruttelen tot de okra gaar is. Roer regelmatig even door om te voorkomen dat het aanbrandt. Serveer met rijst.

20 Reacties

Mariska Hol op 11-12-2014 - 12:26
Wat is Okra nooit van gehoord ? Groetjes Mariska
Martine op 11-12-2014 - 12:47
Hoi Mariska, zoals ik hierboven ook zeg is Okra een peulvormige groente. Het lijkt qua smaak een beetje op sperzieboontjes met een lekker smeuïge textuur. Je kunt ze kopen bij de toko.
Bonnie op 11-12-2014 - 22:42
Kikkererwtenmeel én kikkererwten, lijkt me heerlijk dit. <3 En nu ben ik heel benieuwd naar okra (ik vergeet altijd om ernaar te zoeken).
Martine op 12-12-2014 - 8:43
Bij jou in de buurt zou je het zeker ergens moeten kunnen krijgen lijkt me. Het is momenteel niet in het seizoen, dus je maakt denk ik de meeste kans op de diepvries afdeling. Daar heb ik de mijne ook vandaan.
Marianne op 12-12-2014 - 20:10
Was heerlijk, en snel klaar. In mijn geval met kapucijners die ik van de zomer vers had ingevroren ( eind van de week he). Je bent wel op dreef de laatste tijd Martine!
Martine op 12-12-2014 - 23:18
Oeh verse kapucijners, klinkt goed! En ja, het gaat lekker hier. Als ik het druk heb ben ik vaak productiever dan wanneer het rustig is ;-)
Dennis op 15-12-2014 - 15:12
He Martine, even een vraagje. Er staat 1 blik (gekookte) kikkererweten in dit recept. Maar bedoel je daar nou mee dat je eerst de kikkererweten (uit blik) kookt, en daarna nog 20 minuten toevoegd om in de curry te pruttelen?
Martine op 15-12-2014 - 15:20
Hoi Dennis, kikkererwten in blik zijn al gekookt door de fabrikant, dus ik bedoel dat je ofwel gekookte kikkererwten uit blik kunt gebruiken of droge kikkererwten die je zelf kookt. Ik week en kook regelmatig een grote pan gedroogde kikkererwten, dus ik koop ze zelf bijna nooit uit blik.
Gerben op 12-3-2015 - 19:25
Heb het net gemaakt en zit er nu van te smullen! Erg, erg lekker! Ik ben zo vrij geweest om er nog wat cashewnootjes bij te doen. Misschien iets te veel tomatenblokjes in puree (ze hadden niet precies 400 gram in de winkel), maar dat mag de pret niet drukken! Dit is heel lekker! :)
Martine op 12-3-2015 - 21:31
Dat is toevallig, wij hebben deze ook gegeten vanavond. Fijn dat je het lekker vond. :)
Sam op 20-3-2016 - 17:03
Hallo Martine, ik zou graag ook een vraag willen stellen, namelijk (misschien raar gevraagd) of okra te eten is. Lang geleden heb ik okra gehad in Azië en het smaakte enorm bitter en slijmerig en sindsdien ben ik er met de poten vanaf gebleven. Nu zegt een vriendin van me in Amerika een heerlijk vegan recept met okra te hebben gehad. Zorgt de bereidingswijze ervoor dat okra niet bitter smaakt? Ik ben namelijk best huiverig die groente te proberen na die ervaring. Hartelijk dank voor het antwoorden :)
Martine op 21-3-2016 - 8:01
Hoi Sam, Ik vind okra heerlijk, maar het is wel een beetje slijmerig. Als je kleine okra's koopt (niet groter dan je pink) en ze in hun geheel gebruikt heb je daar niet zo'n last van. David is behoorlijk gevoelig voor bittere smaken en hij vindt okra niet bitter, in ieder geval niet in dit recept en ook niet in Amerikaanse recepten. Misschien dat het inderdaad aan de bereiding ligt of aan hoe oud ze zijn. Verse kleine okras uit de diepvries zijn het lekkerst vind ik.
Imelda op 12-9-2016 - 18:03
Ik heb in plaats van Okra kouseband gebruikt. Ook erg lekker!
Martine op 12-9-2016 - 19:18
Leuk Imelda! Dat lijkt me inderdaad ook heel lekker.
Marijke op 3-3-2017 - 18:59
Martine,mijn man en ik hebben vanavond gesmuld van deze okra schotel, alleen wat pit erbij en een frisse salade. Bedankt!
Martine op 3-3-2017 - 19:23
Fijn dat het lekker was Marijke!
Mar op 12-8-2017 - 18:42
Ik ben echt heel enthousiast over de recepten.. Van de week de uienfritters geprobeerd..het lukte niet echt een hele koek te maken maar dat maakte het niet minder lekker. Dan maar met een soort verstelbaar taartvorm er mooie rondjes van gemaakt op het bord. Vandaag de ocra curry. Ik had ocras uit een pot..niks mis mee. Heb het kikkererwtenmeel in kokosolie gedaan, kruidenmix van rineke dijkinga erbij en chickenflavour vegan bouillon poeder. Dit experiment pakte heel goed uit. Dank je wel voor de inspiratie voor het lekker vegan koken!!!
Martine op 12-8-2017 - 21:34
Leuk om te horen Mar! Veel plezier met dingen uitproberen.
Monique op 25-6-2018 - 19:51
ik wil dit recept gaan maken maar vraag me af wat is de functie van het kikkererwtenmeel wat je meebakt? is hier ook iets anders voor te gebruiken misschien ik heb t nog niet in huis..
Martine op 25-6-2018 - 20:02
Hoi Monique, het kikkererwtenmeel zorgt ervoor dat de stoofpot lekker indikt en het voegt ook smaak toe. Je kunt het eventueel vervangen door tarwebloem, maar dan krijg je niet helemaal dezelfde textuur, smaak en kleur. Of je kunt het weglaten, maar dan krijg je een minder dikke curry.

Schrijf een reactie