Vegan spekkoek

door onder Cake en gebak
Kenmerken: , , , , ,
Bereidingstijd: voorbereiding , koken , totaal
Voor: ongeveer 10 personen

Op facebook vroeg pas iemand om een recept voor vegan spekkoek, maar dat leek nog niet te bestaan. Op zo'n moment begint mijn bakinstinct natuurlijk te prikkelen, dus ik stond nog dezelfde avond in de keuken voor het eerste experiment!

Spekkoek wordt normaal gesproken met ontiegelijk veel eieren en boter gemaakt, niet echt simpel te veganiseren met een paar ei-vervangers. De eerste versie smaakte al best lekker, maar was aan de droge kant, dus gisteren heb ik het opnieuw geprobeerd. In plaats van eieren gebruikte ik appelmoes, een beetje bakpoeder en wat maizena. Totaal andere ingrediënten dan die van een traditionele spekkoek, maar toch lijkt het eindresultaat sterk op het origineel.

Aanvankelijk heb ik geprobeerd deze spekkoek wat 'gezonder' te maken door minder olie te gebruiken, maar met meer olie is ie toch veel lekkerder en 'echter'. Als je een kop olie te veel vindt kun je ook 1/2 kop olie en 1 hele kop appelmoes gebruiken. Ook lekker, maar iets minder rijk van smaak.

Als je deze spekkoek gaat maken, trek er dan voldoende tijd voor uit. De laagjes moeten één voor één uitgesmeerd en gebakken worden, dus afhankelijk van hoe snel je oven is en hoe handig je bent, kost het je minstens een uur. De spekkoek is het lekkerst als je hem één of twee dagen laat staan zodat de smaken zich kunnen ontwikkelen, dus je kunt hem het beste (ver) van tevoren maken.

Let op dat de spekkoek van bovenaf moet garen. Je hebt dus een oven met grillstand of bovenwarmte nodig voor dit recept. Als je de spekkoek op de normale stand bakt, bestaat de kans dat hij gaat vervormen of aan de onderkant te droog wordt.

Ingrediënten

1 kop = 240 ml = een flinke koffiemok

  • 1 1/2 kop (180 g) tarwebloem
  • 1/2 kop (60 g) maizena
  • 3 theelepels bakpoeder
  • 1/4 theelepel zout
  • 3/4 kop (150 g) suiker
  • 1 kop (240 ml) neutraal smakende olie (bijvoorbeeld koolzaad-, zonnebloem- of rijstolie)
  • 1/2 kop (120 ml) appelmoes
  • 1/2 kop (120 ml) sojamelk of andere plantaardige melk + 1/4 kop (60 ml) extra voor het bruine beslag
  • 2 theelepels vanille extract
  • 2 theelepels pandanpasta (optioneel, als je dit weglaat blijven de groene laagjes wit)
  • 3 theelepels kaneel
  • 2 theelepels gemalen kardemom
  • 2 theelepels gemalen nootmuskaat
  • 2 theelepels gemberpoeder
  • 1 theelepel gemalen steranijs (optioneel)
  • 1/2 theelepel kruidnagelpoeder

Bereiding

Verwarm de oven voor op de laagste grillstand of op bovenwarmte van 220 graden. Bekleed de bodem van een springvorm van 24 cm met bakpapier.

Meng in een kom de bloem, maizena, bakpoeder en zout. Meng in een andere kom de suiker, olie, appelmoes, melk en vanille extract. Roer tot de suiker grotendeels opgelost is. Doe het droge mengsel bij het natte mengsel en roer tot een glad beslag (kleine klontjes zijn niet erg).

Doe de helft van het beslag over in een andere kom. Meng de pandanpasta door de ene helft van het beslag (dit beslag wordt groen). Meng de specerijen (kaneel t/m kruidnagel) plus de extra sojamelk door de andere helft (dit beslag wordt bruin). Gebruik hiervoor twee verschillende lepels, zodat de twee kleuren beslag niet gemengd raken.

Schep twee flinke eetlepels bruin beslag in de springvorm en smeer het mooi gelijkmatig uit met de achterkant van de lepel. Zet de springvorm in het midden van de oven en bak 2 à 3 minuten tot het beslag gestold is. Als de spekkoek aan de randen of bovenop te snel bruin wordt, zet hem dan een verdieping lager in de oven. Haal de springvorm nu uit de oven, smeer twee flinke eetlepels vol groen beslag over de bruine laag en bak opnieuw 2 à 3 minuten. Ga zo door tot het beslag op is.

Laat de spekkoek afkoelen, snijd de zijkanten los van de vorm en stort de koek op een bord. Pak de spekkoek in met folie of doe hem in een zak, en laat hem 1 à 2 dagen staan zodat hij op smaak kan komen.

61 Reacties

Daniëlle op 19-12-2014 - 12:36

Wat ben je ook een held!

Martine op 19-12-2014 - 13:04

Awww, ik zit helemaal te blozen achter mijn laptop. Zoveel lieve reacties, ook op facebook etc. <3 Ik ben vooral benieuwd wie hem gaat maken en hoe het dan bevalt.

Annemarie op 19-12-2014 - 13:44

Lijkt me ook leuk om als cadeautje te geven! Je hebt zoveel inventiviteit! Bijvoorbeeld de eieren. Misschien kun je ook een goed recept bedenken voor soesjesdeeg? Ik weet niet of je het volgende op prijs stelt, maar ik waag het er maar op. Als snel en gemakkelijk alternatief voor een quiche maak ik tegenwoordig vaak een vegan toad-in-the-hole beslag. (mix 5 tablespoons of self raising flour with 3 tablespoons of gram (chick pea) flour, a pinch of salt and a pinch of bicarb. Beat in enough soya milk to make a creamy pouring batter.) Een paar eetlepels olie in een bakpan in oven of op fornuis goed heet laten worden (damp). Beslag erin gieten en vulling toevoegen (bijvoorbeeld zacht gestoofde prei met hazelnoten of pompoenpitten.) 25 minuten op 180 gr. Heel lekker is het om het beslag te kruiden. Hetzelfde beslag en methode kan ook gebruikt worden voor een vruchtenclafoutis.

Daphne op 19-12-2014 - 13:48

Ik ga hem dinsdag maken en eerste kerstdag eten als ik genoeg zelfbeheersing kan vinden :)

Annemarie op 19-12-2014 - 13:54

In de vorige reactie gaf ik het oorspronkelijke Engelse recept. Ik heb dat aangepast: 7 eetlepels bloem, 4 eetlepels kikkererwtenmeel, 1 theelepel bakpoeder, 1 theelepel baksoda, 1 theelepel maizena, snufje zout, 250 ml melk. Belangrijk is het om het beslag minstens een half uur te laten rusten. Ook het goed heet laten worden van de (olij)folie is belangrijk.

Martine op 19-12-2014 - 14:06

Leuk Annemarie, ik ga het zeker eens proberen. Wat de soesjes betreft, die heb ik nog niet zelf gemaakt, maar ik heb wel een recept opgeslagen van iemand anders (zal haar naam hier niet noemen voor het geval ze dat niet prettig vindt.)

2 dl water, 40 g margarine, 20 g suiker, 1 zakje vanillesuiker, 125 g tarwebloem, 20 g maizena, 1 tl bakpoeder, No Egg poeder ter vervanging van 4 eieren (zie verpakking)

Mix de No Egg met zoveel water dat het het volume van vier eieren nabootst. Breng in een steelpan het water, de boter, de suiker en de vanillesuiker aan de kook. Meng en zeef de tarwebloem en maizena, neem de pan van het vuur en stort de tarwebloem en maizena er in een keer in. Roer dit tot een bal en verhit nog een minuut. Doe de bal in een mengkom en voeg de No Egg met een mixer op de hoogste stand langzaam toe. Laat deeg even afkoelen en meng het bakpoeder door het deeg.

Zet de oven aan op 200-225 graden C. Bedek een bakplaat met bakpapier, doe het deeg in een spuitzak en spuit soezen of eclairs (maar net welke vorm je wenst) op de plaat. Bak 20 minuten voor eclairs, 25-30 minuten voor soezen. Direct na het bakken door midden snijden. Laten afkoelen en vullen maar!

Annemarie op 19-12-2014 - 14:18

Bedankt voor je reactie. Ik wacht toch maar even af wat jij van het soesjesbeslagrecept maakt want de resultaten van andere recepten die ik gezien heb waren tot nu toe bedroevend. Ze noemen soesjes/eclairs op internet 'the holy Grail of baking' ;-)

Annemarie op 19-12-2014 - 14:26

Ik heb ook geëxperimenteerd met het maken van cantuccini. De volgende link leverde een lekker en goed recept op http://www.yourlifechoices.com.au/news/almond-and-lemon-cantucci. Sorry dat wilde ik nog even kwijt aan je ;-)

Martine op 19-12-2014 - 14:43

Oh cantuccini! Dat recept ga ik ook even opslaan ;-) Dat soesjesrecept in inmiddels door een aantal mensen op facebook gemaakt. De soesjes worden wat steviger en brood-achtiger dan eiersoesjes, maar ze komen toch aardig dicht in de buurt.

Sanne op 19-12-2014 - 15:14

O MY, vegan spekkoek! Je bent een vrouw naar mijn hart ;). Inderdaad, het bewijs dat alles te veganiseren valt! Mijn vader maakt wel eens spekkoek en het is toch zo jammer om zoiets heerlijks (en met veel goede herinneringen aan vroeger) niet meer te kunnen eten. Ik móet dit maken! En het dan aan mijn vader laten proeven :). Ik ben ontzettend benieuwd. Liefs

Sanne op 19-12-2014 - 15:18

O en onwijs bedankt voor je vegan chocoladetips op m'n blog! Ik ga er naar opzoek, dankje! Ik wil namelijk heeeel graag nog meer soorten chocola uitproberen. Wat ben ik toch blij dat ik jou en je blog heb leren kennen ;).

Martine op 19-12-2014 - 15:39

Leuk Sanne! Ik ben heel benieuwd wat iedereen van de spekkoek gaat vinden als ze hem gemaakt hebben. Smaak is zo'n persoonlijk iets, zeker als het gaat om een recept waar je goeie herinneringen aan hebt.

Sandra op 19-12-2014 - 22:18

Mijn dank is groot. Ik ga dit recept morgen uitproberen. Ben ook erg blij met het recept van de soesjes/eclairs. Jullie zijn geweldig. Thanks!

chary op 20-12-2014 - 13:05

super..het ziet er heerlijk uit..en ik ga het maken...zeker

Dennis op 20-12-2014 - 13:36

Hier heb ik echt al zooo lang naar gezocht! Ik kan niet wachten om dit te gaan maken. Hardstikke bedankt!

Martine op 20-12-2014 - 14:28

Leuk! Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen :-)

Jesse op 20-12-2014 - 19:33

Geweldig! Wij gaan het deze kerstvakantie uitproberen!

Annemarie op 22-12-2014 - 12:19

Nog een aanvulling op het toad-in-the-hole verhaal: lekkere kruiderij voor het beslag zijn: 1 eetlepel harissa of rash-al-hanout of 1 theelepel komijnpoeder + 1 eetlepel korianderpoeder +3/4 theelepel kurkuma. Lekker op de zachte prei is pompoenpitten + een feta-achtige vegankaas of hazelnoten+een belegenkaasachtig vegankaas. Correctie: het beslag wegzetten terwijl je de vulling maakt is lang genoeg hoor. Voor een zoete versie 75 gr suiker toevoegen en een theelepel vanille-extract. Maar ik zag inmiddels dat je vergelijkbaar beslaggen hebt gemaakt voor ofwel zoet of hartig. Verschil is het verhitten van de olie voor je het beslag erin giet (voorzichtig kan spatten). Door deze techniek vormt zich direct een stevig bodemlaagje en gaat het rijzen beter.

Martine op 22-12-2014 - 13:02

Leuk, ik ga het zeker proberen :-)

Ramona op 4-1-2015 - 2:06

OK misschien ging ik wel een beetje huilen toen ik dit recept zag van blijheid want ik ben al 2 jaar een soort van wanhopig aan het zoeken naar vegan spekkoek. En ik ga het sowieso met meer olie maken ipv appelmoes een heel veel kcal binnenkrijgen. HELDIN

Martine op 4-1-2015 - 9:10

Veel plezier ermee! Ik hoop dat hij aan de verwachtingen voldoet.

Evy O. op 6-1-2015 - 0:26

Ik had de hoop al opgegeven dat mijn dochter ooit een spekkoek zou kunnen eten wegens haar melk en ei allergie. Wat ben ik blij om je recept te vinden. Ik ga woensdag uitproberen. bedankt.

E op 6-1-2015 - 0:28

hoe groot is de springvorm?

Martine op 6-1-2015 - 9:25

Leuk Evy, ik ben benieuwd wat jullie ervan vinden! Ik gebruik een springvorm van 24 cm.

Sanne op 23-1-2015 - 15:43

Hee Martine! Bedankt voor je comment! Daar word ik gelijk wijzer van :), goed dat je zegt dat glycerines ook plantaardig kunnen zijn, ik heb namelijk werkelijk geen idee. Ik ga het blogbericht van De Groene Meisjes lezen! Bedankt :) Liefs!

uknowmynameasusual op 18-2-2015 - 17:19

Hi, is het ook mogelijk ipv steranijs gewone anijs te gebruiken mss? Dank alvast!

Martine op 18-2-2015 - 23:43

Ja, gewone anijs kan denk ik ook wel, al zal het een iets andere smaak geven. Je kan de anijs ook weglaten.

Lydia Brans op 21-5-2015 - 19:56

Hoi in die spekkoek zot toch ook geen gelatine in. Een vriend van mij is veganist

Martine op 22-5-2015 - 11:15

Hoi Lydia, wat bedoel je precies? Veganisten eten geen enkel dierlijk product, dus geen gelatine, maar ook geen eieren en boter die in gewone spekkoek gebruikt worden. Het bovenstaande recept is helemaal veganistisch.

lydia op 9-6-2015 - 15:53

Dank je voor je recept martine een vriend is veganisch eet geen eieren of boter en in de echte spekkoek zit boter en veel eieren in .Fijn dat hier niks in zit ik ga het morgen maken dank je

Olga op 31-7-2015 - 22:02

Ik ben echt zo blij met dit recept! Ik heb hem vandaag voor de tweede keer gemaakt. Alleen dit keer de rijkere variant. Volgens mij heb jij veel meer laagjes, Martine. Die van jou lijkt nl veel hoger dan de mijne. En ik kwam er tijdens het bakken achter dat ik net zoals de vorige keer dat ik hem maakte weer eindigde met de bruine laag. Ik heb de laatste bruine laag daarom dit keer iets dikker gedaan zodat ik met de mooie groene laag eindigde. Maar had nog wel wat bruin beslag over helaas.De volgende keer doe ik daarom 2 1/2 el bruin en 2 el groen. Misschien dat ik dan wel goed uitkom met de laagjes.

Martine op 1-8-2015 - 8:16

Fijn dat het recept je goed bevalt! De reden dat je bruin beslag overhoudt, is waarschijnlijk omdat er extra bruin beslag ontstaat als je de kruiden en de extra melk toevoegt. Je kunt bij het opsplitsen van het beslag iets meer in de kom voor het groene beslag doen, zodat je later gelijke hoeveelheden hebt. Dan hoef je de bruine laagjes niet dikker te maken om goed uit te komen.

Saradi op 17-9-2015 - 21:39

Staat af te koelen . Heb hem ondertussen al 3 X gemaakt . Hij is echt lekeker .

Martine op 20-9-2015 - 21:37

Fijn Saradi, leuk om te horen!

Eva op 24-9-2015 - 16:48

Help!!! Ik wil aan de spekkoek beginnen, maar hoe zit het met de bovenwarmte? Ik heb een combi-magnetron met de gewone oven (boven en onder) of hetelucht +boven grill of alleen de bovengrill....

Martine op 24-9-2015 - 22:45

Hoi Eva, dan zou ik het met alleen de bovengrill proberen. Waarschijnlijk gaat het bakken dan vrij snel, dus let even goed op dat de laagjes niet aanbranden. Succes!

Eva op 25-9-2015 - 15:46

Spekkoek onder de grill gebakken: ziet er prachtig uit en is erg lekker (kruimeltjes geproefd)...nu nog een dagje wachten.... Ik had springvorm van 24 cm gebruikt, dus mijn baksel is best laag. Volgende keer met vorm van 20 cm proberen.

Martine op 25-9-2015 - 16:50

Fijn dat het goed gelukt is! Voor een hogere spekkoek kun je inderdaad een kleinere bakvorm gebruiken.

Manon op 10-10-2015 - 23:04

Ik heb hem vanavond gemaakt. De eerste stukjes smaakten goed. Echter is hij bij mij echt veel lager en zou ik dus volgende keer een kleinere springvorm gebruiken. Dan zijn de laagjes ook wat dikker want die zijn nu ook wel minimaal.

petrab op 12-10-2015 - 9:59

hoi martine ik heb de spekkoek zaterdag gemaakt en goed geluk en zondag gegeten twas godelijk zo erg dat me vriend 3kwart heeft op gegeten hahahaha

nathalie op 12-11-2015 - 15:25

Ik heb groene pandanpasta gebruikt van het merk Jola, denk zo'n 4 theelepels. Maar het beslag blijft maar heel licht groen :( Voor de rest lijkt ie prima te lukken, ben met de laatste laag bezig

Martine op 13-11-2015 - 12:27

Hoi Nathalie, blijkbaar heeft die Jola niet zo veel kleur dan. Ik gebruik altijd de pandan pasta van Koepoe uit een klein plastic flesje, en daarmee wordt het beslag zelfs met één theelepel al behoorlijk groen.

Bianca op 10-8-2016 - 21:00

Mijn dochter is naast ei en koemelk ook allergisch voor appel, is er een andere eivervanger mogelijk ipv appelmoes?

Martine op 11-8-2016 - 11:23

Hoi Bianca, je zou ook (zelfgemaakte) perenmoes, pruimenmoes of moes van een andere niet al te sterk smakende vrucht kunnen gebruiken. Extra sojamelk met een theelepeltje maizena of aardappelzetmeel erin werkt denk ik ook wel. Succes!

Jesse op 3-9-2016 - 13:43

Ik ben deze eindelijk aan het maken. ;-) Dat laten staan, is dat in of buiten de koelkast? Verder weegt mijn bloem een stuk meer, anderhalve kop weegt 260 gram bij mij... Suiker klopt wel. Moet ik gram of cup aanhouden?

Martine op 3-9-2016 - 14:34

Hoi Jesse, ik heb het recept met cups getest, dus die kun je het beste aanhouden denk ik. Ik moet nog eens goed naar die omreken dingen kijken, want ik kom zelf ook regelmatig zwaarder uit als ik de bloemt na weeg. Laten staan kan het beste in de koelkast, zeker nu het zo warm is. Leuk dat je deze gaat maken!

Jesse op 3-9-2016 - 14:45

Bedankt! Hij is gebakken. Beslag was wel vrij dik, twee eetlepels was echt te weinig om 24 cm te bedekken. Nu tot morgen wachten! Ben benieuwd! Ik laat taart altijd in de springvorm en dek die dan af. Kan dat ook of moet het er echt uit en helemaal ingepakt?

Martine op 3-9-2016 - 18:04

Fijn dat het gelukt is! De springvorm afdekken is genoeg.

Angela op 1-10-2016 - 16:21

Laag nr 6 staat nu in mije oven,ben zeer benieuwd. Heb het recept wel verdubbeld, want ze staan al in de rij om te proeven.

T op 29-11-2017 - 16:34

Hai, heeft iemand dit recept al eens zonder geraffineerde suiker gemaakt? Bijvoorbeeld met dadels? Of misschien kokosbloesemsuiker/ palmsuiker? Dat laatste is minder zoet toch? Dus dan zou er meer van in moeten, maar hoeveel? Of bij dadels, hoeveel? Ik ben geen bakkoningin maar wil het heel graag gaan proberen! Alvast bedankt voor het antwoord!

Martine op 1-12-2017 - 8:35

Hoi T, je kunt de spekkoek ook met kokosbloesemsuiker of palmsuiker maken. Neem dan dezelfde hoeveelheid als in het recept staat. De spekkoek wordt dan iets minder zoet en ook donkerder van kleur, maar nog steeds lekker. Overigens zijn deze alternatieve suikers nog steeds gewoon suiker, met wat extra stofjes waardoor het een bruine kleur heeft. Het kan geen kwaad om af en toe iets lekkers met suiker te eten, maar alles met mate.

Laurens op 5-8-2018 - 18:32

Zojuist gemaakt, met een paar kleine wijzigingen. Ik had geen neutrale olie in huis, heb toch maar virgin kokosolie gepakt. Het beslag smaakt helemaal niet kokosachtig, dus dat lijkt vrij goed te gaan. Ben benieuwd hoe dat uitpakt in het eindresultaat. Verder had ik niet genoeg maïzena, dus ik heb tapioca gebruikt in plaats van het merendeel van de maïzena - dat zou toch niet veel uit moeten maken, lijkt me. En er was nog wel iets geks: ik had ook geen appelmoes, maar wel appels. Dus ik ben begonnen met een appeltje fijnkoken. Die was me toch nog wat te grof, in verband met de laagjes. De rest van het natte deel stond al klaar, dus toen besloot ik alles maar even in de blender te gooien. Dat werkte prima, alleen zorgde de lecithine in de sojamelk (denk ik) ervoor dat het beslag veel te dik werd. Dunne laagjes maken was dus wel een opgave... Hoe dik moet het beslag zijn? Lijkt me dat het best dun mag zijn, of niet? Tot slot: volgens mij heb ik een 24 cm springvorm (of is-ie stiekem toch 26 of 28?). Hoe dan ook: de volgende keer maak ik misschien wel de dubbele hoeveelheid. Nu is het toch een wat dunne spekkoek. Spannend! Morgenochtend, of misschien stiekem al straks, aansnijden! En nu al zin om in de toekomst te variëren met andere smaken. Dan is niet meer Indonesisch natuurlijk, maar laagjes met chocolade, citroen, ander fruit... lijkt mij heerlijk, en altijd een plaatje!

Martine op 6-8-2018 - 9:39

Hoi Laurens, het beslag zou inderdaad vrij dun moeten zijn, zodat je makkelijk laagjes kunt maken. Waarschijnlijk is de olie in het beslag in de blender geemulsifieerd geraakt, net zoals bij mayonaise gebeurt. Dan wordt het inderdaad dik. Vegan beslag kun je sowieso vaak beter niet te veel mixen, even kort roeren is genoeg. Volgende keer kun je beter de appelmoes apart blenden en dan toevoegen aan het beslag. Veel plezier met het recept! Experimenteren is leuk :-)

Laurens op 7-8-2018 - 16:52

Smaak is top! De kokos van de virgin-olie is niet of nauwelijks terug te halen. Heel fijn recept!

Martine op 8-8-2018 - 10:40

Fijn Laurens, geniet ervan!

soenita op 3-9-2018 - 13:13

Beste Martine, na al jou heerlijke recepten zoals Hemelse chocolade-vanilletaart met mokkacrème, Sinaasappel cake, en Makkelijke chocoladetaart te gemaakt te hebben. Heb ik me vandaag gewaagt om de Vegan spekkoek te maken, zo te zien is het gelukt.Nu alleen af laten koelen en 2 dagen ( helaas ) wachten, tjeetje ik kan niet wachten. Echt Martine ik ben echt weg van uw cake en gebak recepten ga zo door! Gr Soenita

Martine op 4-9-2018 - 19:47

Dankjewel Soenita! Als je niet kunt wachten, kun je ook nu al wel een stukje proeven hoor :)

soenita op 4-9-2018 - 20:13

Beste Martine, nou we hebben vanavond een stukje genomen mmmmmmmmm geweldig! Vraag zou ik meer olie erin kunnen doen zo ja hoeveel meer. En als we de panadan weg laten de volgende keer is dat dan vanillesmaak of moet ik meer vanille extracts in doen. Gr Soenita

Martine op 5-9-2018 - 11:36

Hoi Soenita, je kunt de sojamelk geheel of gedeeltelijk vervangen door olie als je een vetter beslag wilt. Als je de pandan weglaat uit het groene beslag krijg je inderdaad vanillesmaak.

Brian op 30-10-2018 - 15:18

Heey super dit. Gaat het zeker proberen. Maar ik wil dus ook onwijs graag pandan cake maken. Hier gaan normaal 7 tot 8 eieren in waardoor de cake zacht en smeuïg wordt. Enig idee hoe ik zo'n aantal kan vervangen. Hoor het graag! 😁

Martine op 31-10-2018 - 17:14

Hoi Brian, je kunt een hele mooie pandan chiffon cake maken als je mijn recept voor sinaasappelcake: (1) sinaasappelsap vervangt door light kokosmelk uit een blikje en (2) 1 ruime theelepel pandan-extract toevoegt. Hier is de link naar het recept: https://vegetus.nl/sinaasappel-cake/

Schrijf een reactie

Vegetus gebruikt cookies om de website te optimaliseren. Lees onze Privacyverklaring voor meer informatie.