Mexicaanse one-pot-pasta

16 November 2014 onder Avondmaaltijd
Kenmerken: , , , , ,
Bereidingstijd: voorbereiding 5 minuten, koken 15 minuten, totaal 20 minuten
Voor: 3-4 personen
Mexicaanse one-pot-pasta, vegan

Ik ben dol op éénpansgerechten. Ze zijn meestal makkelijk te maken, je hebt er weinig afwas van en vaak zijn ze ook nog eens redelijk snel klaar. Ik ben dus erg blij met de uitvinding van 'one-pot-pasta': pastagerechten die je in één pan klaarmaakt. Eerst vroeg ik me af of de pasta wel goed gaar en niet te klef zou worden als je hem samen met de saus kookt, maar ik doe het nu regelmatig zo en het gaat prima! Je moet alleen opletten dat je precies de juiste hoeveelheid water toevoegt.

De ingrediëntenlijst is aan de lange kant, maar omdat je alles alleen maar de pan hoeft te kiepen en aan de kook brengen is het echt een simpel recept. Als je het aan het eind van de dag helemaal niet meer ziet zitten kun je eventueel een zakje voorgesneden (diepvries) groente gebruiken en de kruiden vervangen door twee eetlepels Mexicaanse kruidenmix (wel eentje zonder zout).

Het idee voor dit recept kwam van deze toffe Duitse blog. Ik heb de ingrediënten een beetje aangepast aan wat er nog in de koelkast en de vriezer lag. Dit is echt zo'n recept waar je eindeloos veel variaties op kun maken, afhankelijk van wat je in huis hebt. Neem bijvoorbeeld prei in plaats van ui of vervang de paprika en wortel door pompoen. De pasta is natuurlijk ook lekker met Italiaanse kruiden in plaats van Mexicaanse.

Ingrediënten

  • 250 g pasta, bijvoorbeeld fusilli
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 paprika, in reepjes
  • 1 wortel, in kleine blokjes
  • 150 gram diepvries doperwtjes
  • 1 klein blikje (150 g) mais
  • 1 blik (400 g) tomatenblokjes met sap
  • 500 ml water
  • 1 blokje plantaardige bouillon (voor 1 liter vocht)
  • 1 eetlepel olijfolie (optioneel)
  • 1 eetlepel sojasaus
  • 2 tenen knoflook, uitgeperst
  • 1 eetlepel paprikapoeder
  • 1 theelepel gemalen komijnzaad
  • 1 theelepel gedroogde oregano
  • 1/2 theelepel gemalen korianderzaad
  • 1/2 theelepel chilipoeder
  • 1 1/2 kop (1 blik) gekookte kidneybonen
  • 2 eetlepels edelgist vlokken (optioneel)
  • 1/3 kop sojayoghurt of plantaardige room (optioneel)

Bereiding

Doe alle ingrediënten behalve de kidneybonen, edelgist en yoghurt in een grote pan en breng aan de kook. Doe een deksel op de pan, draai het vuur wat omlaag en laat het mengsel 12 à 13 minuten zachtjes koken tot de pasta beetgaar is. Schep de inhoud van de pan af en toe even om zodat het niet aanbrandt.

Voeg tot slot de kidneybonen en eventueel de edelgist en yoghurt toe. Laat het geheel nog een minuut of twee op laag vuur doorwarmen. Proef of het gerecht zout genoeg is voor jou smaak en voeg eventueel nog wat extra toe.

15 Reacties

Gisela op 16-11-2014 - 10:43
Ziet er fantastisch uit! Ik weet al wat ik morgen ga eten, bedankt voor het recept.
Martine op 16-11-2014 - 10:46
Wow, super snelle reactie Gisela. Leuk! Ik ben benieuwd wat je ervan vindt :-)
Feau op 19-12-2014 - 10:29
Was zeker voor herhaling vatbaat! Ook de dag erna nog lekker met of op wat brood.
Martine op 19-12-2014 - 11:04
Leuk Feau! Dankjewel voor de feedback.
Dennis op 7-4-2015 - 17:19
Hoi hoi! Ik maak dit recept regelmatig (al dan wel met variaties in de groente), maar ik vroeg me nou wel is af, ik hou altijd 1/4 tot 1/3 over van de pasta en vind het eigenlijk doodzonde om het weg te gooien. Wat kan ik ermee doen ? Hoe kan ik het het beste bewaren en hoe opwarmen ? Dankjewel alvast voor je hulp.
Martine op 7-4-2015 - 17:45
Ik eet restjes van het avondeten vaak voor de lunch, of als tussendoortje als het te weinig is voor een lunch. Je kunt de pasta even opwarmen in de magnetron, of het gewoon koud of op kamertemperatuur eten. Je zou ook gewoon wat minder kunnen maken natuurlijk, door de hoeveelheden pasta en water met 1/4 of 1/3 te verminderen.
Dennis op 7-4-2015 - 22:57
Minder maken heb ik uiteraard wel aan gedacht, maar als ik bonen uit blik en tomatenblokjes toe voeg dan is dat een beetje lastig met halveren en bewaren. Is het het beste om de pan in de koelkast te zetten of gewoon op het aanrecht laten staan met deksel erop?
Martine op 8-4-2015 - 10:41
In de koelkast zetten is het beste, maar als je huis niet te warm is zal een nachtje op de aanrecht ook wel gaan. Als je minder pasta en water gebruikt kun je de hoeveelheden bonen en tomaten gewoon hetzelfde laten. De verhoudingen van het recept zijn dan iets anders, maar het zal vast niet minder lekker zijn.
Kiki op 2-9-2015 - 13:41
Zo die houden we erin, wat een makkie en lekker zeg!
Martine op 2-9-2015 - 14:05
Leuk! Fijn dat het lekker was.
Bo-Ann op 21-8-2017 - 20:14
Net gegeten, erg lekker. Bij de Kids was het ook een succes :-)
Martine op 22-8-2017 - 10:06
Fijnn Bo-Ann!
Kim op 11-2-2019 - 19:44
Simpel en erg lekker! Voor ons zonder komijn en met zwarte bonen in plaats van kidney bonen. Dit maken we vaker!
Martine op 13-2-2019 - 13:28
Fijn dat het lekker was Kim!
Monique op 26-2-2019 - 12:56
Dit is een recept dat manlief ook nog wel klaar wil maken als ik een keer laat uit werk thuis ben ;-) Hij is erg van de makkelijke recepten en weinig afwas :)

Schrijf een reactie